Nästa år släpper finska Futuremark en ny version av det populära testprogrammet 3DMark och i vanlig ordning bjuds det på smakprov i god tid innan lanseringen. Nu publiceras en videosnutt från deltestet Cloud Gate, där polygontäta rymdskepp svävar bland molnen och sätter press på datorkomponenterna.

Scenen Cloud Gate bygger på en DirectX 11-anpassad grafikmotor som skruvas ned till DX10-nivå för att kunna användas för att utvärdera äldre grafikkort. I denna miljö kan två grafiktest och ett fysiktest utföras. Likt Fire Strike kommer scenen endast att fungera på traditionell PC-hårdvara och x86-baserade utgåvor av Windows – inte Ios eller Android.

Det kommande testprogrammet ska kunna användas för att mäta prestanda mellan olika operativsystem och plattformar. Det handlar om åtminstone tre olika huvudtest med individuell poängsättning – totalpoängen försvinner. Programmet släpps i tre olika utgåvor: gratisversionen Basic för vanliga användare, Advanced för entusiaster samt Professional för professionella användare.

Nya 3DMark lanseras för Windows (x86) i januari nästa år och för Windows RT, Android samt Ios (ARM) någon gång i det första kvartalet 2013.