Redan vid lanseringen av den ursprungliga Fermi talades det om att allt inte stod rätt till hos halvledartillverkaren TSMC, som producerar grafikkretsar åt både AMD och Nvidia. Problem vid övergången till ny tillverkningsteknik orsakade ständigt uppskjuta lanseringsdatum, något som även påverkade den senare generationen Kepler.

Nu rapporterar VR-Zone att detta ger Nvidia grus i maskineriet. Nästkommande generation Maxwell dyker inte upp förrän tidigast 2014, vilket innebär att den nya arkitekturen lanseras minst ett år senare än planerat.

Maxwell ska tillverkas med 20 nanometerstekniken Gate-Last HKMG, som inte bara används av TSMC utan även IBM, Samsung och Globalfoundries i Common Platform Alliance. Det betyder att Nvidia har en rättfram möjlighet att låta andra halvledartillverkare producera kretsen, om det skulle visa sig att TSMC inte kan leva upp till sina åtaganden.

Den nya arkitekturen är dessutom den första som ska användas till samtliga av Nvidias grafikdelar, från Tegra till Geforce, Quadro och Tesla. Dessutom talas det om att Maxwell innehåller en integrerad 64-bitars ARM-processor känd under kodnamnet "Project Denver". Med denna på plats kan grafikkortet bli oberoende från den traditionella CPU och i praktiken användas för att köra ett eget operativsystem.

Fler Kepler i antågande

Innan Maxwell lanseras dock fler grafikdelar med arkitekturen Kepler. Efter GK104 och GK107 kommer GK106 för den breda mellanklassen, närmare bestämt Geforce GTX 660 och 650, som lanseras i september.

Den mytomspunna GK110, känd som "fullfjädrade Kepler", dyker dessutom upp till beräkningskort i familjen Tesla mot slutet av året. Därefter talas det om att GK110 även kan göra entré på konsumentmarknaden i form av Geforce GTX 780.