Den 29 april lanserar Intel de första processorerna i generation 22 nanometer. Arkitekturen heter Ivy Bridge och är till största del en krympning av dagens Sandy Bridge, men redan nu talas det om efterträdaren Haswell.

Till skillnad från Ivy Bridge är Haswell en helt ny arkitektur, dock fortfarande i 22 nanometer. En av huvudingredienserna är en uppgraderad grafikprocessor som åtminstone på pappret kan mäta sig med både Geforce och Radeon, exempelvis med stöd för DirectX 11.1.

Kinesiska VR-Zone publicerar uppgifter som tyder på att Intel kan ha ett ess i rockärmen. Enligt källan utrustas Haswell med en extra nivå cacheminne (Level 4) som inte delas med CPU utan är helt reserverat för grafikprocessorn.

Nivå 4-minnet huserar inte på samma kisel som övriga delar utan är en separat krets i ett så kallat multi-chip-package eller MCP, inte helt olikt upplägget i gamla Pentium II. Utöver prestandafördelarna med extra cacheminne till grafikprocessorn är det även en potentiellt mer kostnadseffektiv lösning.

Intel Haswell beräknas dyka upp någon gång i det första halvåret 2013.