Inlägg

Inlägg som Megaforce har skrivit i forumet
Av Megaforce
Skrivet av Peglas:

Fortfarande EU lagstiftning som gäller, och enligt EU så äger du spelen. Sen att få speljättarna att följa EU lagstiftning är en annan femma.

I sverige gäller dessutom svensk lag när det gäller arv och licenser etc kan ärvas.

Av Megaforce

Det finns en inställning för interleave som kan krångla om man bara har två stickor.

Av Megaforce
Skrivet av WDac:

det är tydligt när det är för sent, men har du ett halv bra skydd så hinner dem inte börja kryptera filer.
jag kan inte tala om vilken kund jag jobbar med idag, men det är en bank, och de har varje vecka olika typer av attacker.

Den stora andelen är DDoS "bara". Men det är konstanta försök att ta sig in via leverantörer till banken och andra sätt.

Banken snittar 1.5 attacker i veckan sedan Ryssarna gick in i Ukraina. och vid flera tillfällen så har Ryssen slagit ut möjligheten att logga in med bankID.

Det de ambitiösare attackerna som sker ett par gånger i veckan. Enklare attacker sker flera gånger i minuten för de större sajterna.

Av Megaforce
Skrivet av DasIch:

Bahnhof kommer också följa domstolsbeslutet, förr eller senare. Beslutet betyder liksom inte att domstolen frågar snällt om operatörerna vill rätta sig.

Bahnhof kommer att sannolikt tillhandahålla filtrerad dns i dhcp men ofiltrerad som manuell vald dhcp. Troligen med filtrering av sajter som innehåller virus och bedrägerier (falska handelssajter)

Av Megaforce

Det har pågått en hel del lösenordstestning mot radius-servrar senaste veckorna för att få tag på konton och lösenord med hög behörighet och det kan vara ett sådant konto som knäckts.

Av Megaforce
Skrivet av Ecodot:

Hur görs denna typ av blockering i praktiken? Pekar t.ex. Telia om namnet i sin DNS-server till någon sajt som de hostar med en varning? dvs det räcker med att byta DNS-server och flusha dns-cachen så skulle man gå runt en sån spärr?

Ja, eller så kan du lägga in ip-adressen pch dns-namnet i en lokal hosts-fil så används den istället för operatörens dns-server.

Av Megaforce
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det speciella är om folk vill ha tips på saker som inte folk redan har gjort detaljerade förslag på. Eller automatisera, ta alla telefonbedragare, snart är det Ai som ringer upp. Detta kan de göra väldigt billigt till väldigt många.

Det har man redan gjort i många år nu. Även telefonsäljare använder AI som ringer upp och håller i den första dialogen innan säljaren tar över.

Av Megaforce
Skrivet av pv2b:

För att inte tala om övergången till IPv6 som aldrig sker av liknande skäl

Fast de flesta kör ipv6 numera, detta eftersom mobilnäten använder ipv6 och gateway till ipv4 vid behov.

Av Megaforce
Skrivet av b-earl:

Problemet i livsmedelsbutiken uppstår egentligen inte då jag använder scanningspistol och därmed slipper kön i kassan.
Och då självscanning bara funkar med kort, så kan jag inte använda cash.

Det går att betala med kontanter i den självscanning som ica-butiken har här. Man går helt enkelt till avstämningskassan och betalar där.

Av Megaforce
Skrivet av Yoshman:

SEB COBOL Academy

"Är du i början av din karriär som utvecklare och intresserad av att utveckla framtidens IT-system? SEB COBOL Academy är ett fantastiskt tillfälle för dig som har intresse för IT och bankbranschen, där du får möjligheten att utvecklas till en vass COBOL-utvecklare."

Det används än och man lär kunna jobba med det ett helt yrkesliv (och om man väljer att göra det lär man få bra kompensation...).

Det stämmer inte. Är f.d cobolutvecklare men det är väldigt få jobb som utvecklare i den branchen och lönerna är för låga. Det är främst de som är specialister i de verktyg och databaser som används som tjänar något. Cobol är för övrigt ganska enkelt språk så det är inget problem för en utvecklare att lära sig det men man får inte mycket högre lön för den kompetensen.

Av Megaforce
Skrivet av lhugo:

Ja även inom astronomi är FORTRAN i särställning. Jag tror egentligen (utöver ren prestanda) att det är självuppfyllande just på grund av mängden färdiga verktyg som låser framtida forskare till gamla språk. Hissnande egentligen att ett 50-talsspråk, även om det fortsatt att utvecklas, fortfarande är högst relevant nästan 70 år senare.

Gällande säkerhetshål och buggar håller jag med dig. Det är inte vettigt att skriva om gammal kod. Det är mig veterligen alltid utdata efter stt programmet körts som är relevant för vetenskapluga rillämpningar ändå. De buggar som finns betraktas nog i praktiken som "features" i språket idag.

Att MATLAB och FORTRAN i mångt och mycket delar syntax för tensorberäkningar och dylikt tror jag är bidragande till att hålla FORTRAN relevant. Vet bara hur det ser ut i Göteborg men här är i vart fall i första hand MATLAB vad som lärs ut och används på fysikutbildningarna på Chalmers.

För den.som kan matlab så är det inte svårt att lära sig fortran. Jag stöter ibland på forskare och studenter som kör sina beräkningar på fortrankompilerad kod för att få max prestanda.

Vad der gäller cobol så är det sen länge ersatt med SQL så man ser sällan någon aktiv cobolkod.

Av Megaforce
Skrivet av Schnitz:

Datalätt vid Mattlandet på Backaplan. Bara OG datafolk minns.

Det var väl där det blev lampaffär efteråt?

Av Megaforce

Har du kollat så att routern inte använder din mobil som gateway?

Av Megaforce
Skrivet av Sysop:

” Statcounter är en webbstatistikfirma som mäter trafiken till omkring 1,5 miljoner webbplatser runt om i världen. Firman släpper regelbundet rapporter kring bland annat fördelningen av olika operativsystem i besökssiffrorna, och har precis släppt en ny rapport över datormarknaden som visar att Linux för första gången har klättrat över 3 procent av marknaden och landade på 3,08 procent i juni.”

Notera det fetstilta, OS är en del av kartläggningen.

Nu är det också så att en hel del linuxanvändare använder webläsare som maskerar os till windows för att websidorna inte skall krångla eller komma med meddelanden om att webbläsaren inte stöds.

Inbäddade system som t.ex. webläsare i tv-apparater kan presentera sig som något annat fast det är linux som körs. Linux-kärnan körs i typ i 10 gånger fler system än windows när man räknar med alla mobiltelefoner och smarta prylar som används i hemmet.

Av Megaforce
Skrivet av Nikodemous:

Nu är jag dåligt påläst, men handlade det inte en form av ytbehandling på kretskorten som inte var särskilt nyttig för varken oss eller naturen? Om det finns ett alternativ till detta som är miljövänligare, så skall givetvis denna varan vara billigare än den hälsofarliga. Lite som när vi gick från de miljöfarligare kylskåpen på 80-90-talet, utan för den sakens skull få en sämre produkt. Att tillverka miljövänliga produkter betyder ju inte att varan måste bli sämre så att säga. Om konsumenter slutar köpa dessa miljöfarliga varorna för att de blir för dyra, så blir företagen tvugna att anpassa sina varor så att de slipper skatten och således blir varan också billigare för konsument. Det blir alltså win-win för både företag och konsument i slutändan, men det måste finnas ett incitament för företaget att göra den kostsamma omställningen.

Tja alla förändringar inte till det bättre. Det vet de som brukade ha frysboxar i kalla utrymmen eftersom moderna fryxboxar måste ha minst 10 graders omgivningstemperatur för att fungera.

Av Megaforce

Opera brukar gå att anpassa för att funka mot gamla härkar.

Av Megaforce
Skrivet av ElectroGeeza:

Var det här innan Microsoft köpte HoTMaiL? Jag minns det som att gränsen var just 2 år, precis som det som Google vill införa nu, men jag har bara använt Hotmail när Microsoft ägde det. Jag kanske minns brytgränsen fel. Men jag minns mycket väl att de hade en sån gräns och att de var konsekventa, för loggade man inte in i tid så försvann både konto och e-post. Några år senare började de erbjuda Hotmail Plus som betaltjänst. Då kunde man slippa reklam och behålla sin e-post.

Microsoft köpte hotmail långt senare. Det var i början som hotmail hade en månads inaktivitetsgräns. Eftersom jag haft kontot i över två år så försvann en hel del mail som jag sparat eftersom alla mail äldre än en månad i alla foldrar rensades bort.

Det fanns heller inte heller något sätt att återställa raderad email från t.ex. papperskorg.

Av Megaforce
Skrivet av LessHack:

Damn, två år är ändå inte mycket om man tänker på hur mycket som går förlorat.

Det var värre när Hotmail hade en månad som inaktivitetsgräns. Förlorade all min lagrad email när jag åkte på semester utan tillgång till internet (detta var på 90-talet)

Av Megaforce
Skrivet av walkir:

Nja, Windows 10 rullar i stort sett på allt som kunde köra Windows 7. Sedan är uppgraderingen gratis med giltig W7-licens.

Det går inte att uppgradera till win10 från äldre vista-licenser vilket innebär att man blir kvar på win7 på dessa datorer.

Av Megaforce
Skrivet av Aphex:

Jag missbrukade rs232-kablage en gång för att dra analogt ljud genom befintlig cat5e-installation, lät fint.

Är audioquest-kabeln kompatibel med analogt ljud över TP?

<Uppladdad bildlänk>

Cat 5e har för övrigt väldigt bra egenskaper för analogt ljud så länge man inte trycker in för hög effekt.