Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av zOlid:

Skärmdumparna lägger jag inget värde vid alls, men att både namnet som använts och mm-nintendo.com verkar inte vad jag varken kan se under whois eller vad andra luskat fram tillhöra nintendo. Vart har du hittat info om att den ägs av Nintendo?

Sett till egna tankar om domännamnet:

Namnet är registrerat genom registraren Markmonitor, som i sin tur hävdar att kunden är Nintendo of America Inc.

Det låter kanske, taget ur sitt sammanhang, inte särskilt övertygande. Folk registrerar trots allt phishingdomäner och liknande hela tiden och det går ju ofta igenom (iaf ett tag innan juristerna varit i farten)...
MEN Markmonitor är inte vilken registrar som helst!

Markmonitor är en sådär riktigt enterpriseinriktad domännamnsregistrar; de pratar inte publikt om priser, inget sätt att skapa konto som kund själv, osv, dvs underförstått dyrt enterprisejox.
De säljer något slags "helhetspaket" med kringliggande tjänster för att skydda sina kunders varumärken online, osv. Namn på några kända kunder (för huvuddomänerna i dessa fall, för att inte öppna för fler tveksamheter): Microsoft, Google, Amazon, Oracle.

Det förefaller sjukt osannolikt att någon vänder sig till Markmonitor för att registrera hittepå-Nintendo-saker. Det blir både orimligt dyrt, krångligt och dessutom osannolikt att öht lyckas om man vänder sig till en aktör som specifikt jobbar med att skydda jättebolagens varumärken.

Av evil penguin
Skrivet av zOlid:

Det här är felaktigt: "Det senaste exemplet är hur Garry's Mod nyligen tog ner allt Nintendo-relaterat innehåll från Steam Workshop på Nintendos begäran."
Det var inte Nintendo. Det var ett troll som skickade alla begäran, och steam har inte dubbelkollat vem begäran kommit från.
Det finns en del "utredningar" om det här online.
Mailadressen som använts tex kommer inte från Nintendo osv osv.
Det är helt enkelt ett troll som agerat för att få det att se ut som att Nintendo gjort begäran.
Dock har Nintendo utnyttjat situationen (iaf det senaste jag läste) genom att inte komma med uttalanden om situationen.

Snarare så verkar det pågå vilda spekulationer som håller liv i konspirationsteorier.

Mitt intryck av konversationen som pågått om detta:

Vad Garry själv säger eller vad studion Facepunch säger ska man inte lyssna på, de ljuger tydligen för att dölja att de gjort bort sig.
Det "mystiska" domännamnet "mm-nintendo.com" som påstås avslöja att allt är fejk inte bara existerar utan förefaller ägas av riktiga Nintendo sedan många år och verkar ha setts användas tidigare just för att skicka liknande begäran i andra upphovsrättsärenden...

Att någon random snubbe postar skärmdumpar från sin telefon där de ska ha pratat med en särdeles hjälpsam representant från Nintendos kundtjänst(?!) som förklarat att allt är fejk är däremot pålitligt.

Jag skulle tro på ungefär 97% sannolikhet att det ifrågasatta påståendet i Swec-artikeln stämmer, men det är ju utifrån mina intryck.

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Hur många deklarerade digitalt igår?

"Sista dagen, den 2 maj, deklarerade drygt 200 000 personer digitalt."

Skrivet av Sysop:

Hur många deklarerade analogt (papper)?

"Antal pappersdeklarationer som registrerats till och med den 2 maj var 302 693 vilket är cirka 45 000 färre än förra året. Pappersdeklarationer som inkommit de sista dagarna har ännu inte registrerats."

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Däremot stavar AI:n ofta fel som exempelvis hur pares har blivit sparris och bukbesvär har blivit kukbesvär.

Det där upplever jag inte som felstavningar, det är helt fel ord?

Och om jag förstår det rätt så är det alltså ljudinspelningar som mjukvaran omvandlar till text som läggs in i journalen, så förmodligen mer att den "hör" fel?

Och en avgörande skillnad här är väl just att de medicinska sekreterarna har bättre känsla för rimlighet, får man förmoda.

Av evil penguin
Skrivet av Dinkefing:

Intressant! Så Ultra modellen är det bästa Apple kan göra nu? Två stycken Pro modeller ihopklistrade? Har ju hört att AMD kommer överge CCDn i Ryzen i Zen 6 men vi får se om de lyckas med det. Intel kör väl med Foveros i Meteor Lake men har det ens gett några fördelar? Är det framtiden att man instället staplar dem på varandra istället? Eller är det något de redan kör med?

Två Max, men den principen ja.

Och "kan" är väl frågan, men det är den största de faktiskt producerar iaf.

Se t.ex. snacket om Ultra Plus: https://www.sweclockers.com/nyhet/38403-apples-nedlagda-bil-d...

Av evil penguin
Skrivet av Pepsin:

Känns som många tillverkare gör en sådan "reset" när siffrorna börjar bli lite för höga.
Core "i nio femton tusen niohundra kå" rullar inte direkt av tungan.

"Kår ultra nio tvåhundraåttiofem kå" vinner väl inga priser i tungavrullning heller dock?

Av evil penguin
Skrivet av frong:

Vid öppet köp/ångerrätt då? Bör ju vara OK att skicka bara produkten då också iom att kartongen inte har något värde...

Mm, bra fråga!

Från https://www.proshop.se/Koepvillkor.htm
"Vid retur vid ångerrätten skall varan returneras i originalförpackning. Om originalförpackningen saknas leder detta vanligtvis till en försämring av försäljningsvärdet och Proshop a/s kan då debitera kunden för denna värdeminskning."

Så på den punkten verkar de ju tycka att förpackningen har ett värde.
Så vad gäller just det (lite konstiga) argument de faktiskt lagt fram om just värdet kan man ju testa att bemöta det med ett resonemang kring detta.

Sen är ju frågan om det är viktigt för vem som har rätt om förpackningen har ett värde eller ej, spontant känns det lite som ett sidospår som de introducerat (eller besvarat?)...

Av evil penguin
Skrivet av CrispVanDahl:

Det första stycket vet jag faktiskt inte ens hur jag ska svara på. Är artikeln inte sponsormärkt är den inte sponsrad.

Skulle vi behöva köpa allting vi testar själva skulle vi aldrig kunna släppa en recension vid release. Vi får ingenting av tillverkarna. Däremot får vi låna exemplar för test eller låna under en längre period som ett referensexemplar. Ingenting byter ägare.

Se ovan svar. Utan möjlighet att låna exemplar av produkter för recension skulle väldigt få ha möjlighet att bedriva testverksamhet.

Jag förstår hur du menar och tackar för feedback. Det ska dock nämnas att i det här fallet har inte AOC sponsrat artikeln utan lånat ut skärmarna till oss då de uppfyller vår kravspecifikation.

Skrivet av CrispVanDahl:

Ibland köper vi produkter för bruk på redaktionen, typ kontorsskärmarna vi använder.

Nu blir det en diskussion om semantik. AOC har inte betalar för en tjänst eller köpt en artikel. Vi äger inte skärmarna. Vi lånar dem till testriggarna. Vi ger inget omdöme och ger ingen köprekommendation i artikeln utan snarare informerar om det.

Det som öht väcker frågan är väl just att det, oavsett om någon överenskommelse om motprestation existerade eller ej, trots allt publicerades en artikel (+video) om skärmarna.

Så AOC har tillhandahållit skärmar till er utan att ta betalt för dessa och till synes fått en artikel där deras produkt står i fokus.
Sedan har då en del läsare med kritisk inställning till "smygreklam" reagerat på ett ganska förväntat sätt utifrån hur detta ser ut rent objektivt.

Personligen tycker jag att det är trevligt med lite "behind the scenes"-innehåll, fortsätt gärna med det, men tycker också att det smakar som att "sponsrat"-märkningen hade varit på sin plats givet upplägget (så som det framstår för läsaren iaf).

Av evil penguin
Skrivet av SUMITOMO:

Undrar om de har samma inställning om man returnerar komponenter till dem utan kartonger...

Skrivet av Larsioni:

Om dom är konsekventa så skulle ju det inte vara några som helst problem.

Vad gäller reklamation/reparation så skriver de iaf:

"Jag har inte orignalförpackingen, gör det något?
Nej, det gör inte något! Så länge du emballerar varan väl så räcker det."

Så i det avseendet är det ju konsekvent.

Av evil penguin
Skrivet av Swedishchef_90:

Fråga folk som köper lego om kartongen ger värde 😊

Å andra sidan är jag mest fundersam hur de kan skicka kortet så löst I kartongen

Det skymtar ju även bubbelplast bortom flärparna på kartongen, så jag drar spontant ingen slutsats om *exakt* hur kortet var förpackat, eftersom vi inte verkar se det riktigt.

Av evil penguin
Skrivet av Lorault:

Du borde påpeka att förpackningen skyddar grafikkortet för eventuella fraktskador. Påpeka att grafikkortet inte ska sitta löst.

Fast om grafikkortet inte faktiskt skadats så vet jag inte om den invändningen väger särskilt tungt?
"Vi ska tänka på det till nästa gång" som bästa utfall, typ

Skrivet av frong:

Vet inte vad som är rätt eller fel men det är ju för jäkla tråkig attityd på svaret från PS.

Ja, det allra tydligaste problemet är ju attityden, samt då helt olika förväntningar, som inte verkar ha kommunicerats, om hur ärendet hanteras i det här avseendet.

Känns mycket riktigt mer osäkert vad man faktiskt kan kräva...
Om originalförpackningen faktiskt tillskrivs någon särskild status formellt eller om den bara är ett exempel på möjligt emballage som tillåter varan att överleva frakten och att allt är okej formellt så länge de likaledes packade varan på ett sätt så att den överlevde frakten tillbaka.

I motsatt riktning så kan ju butik inte kräva originalförpackningen, så jag misstänker lite att den då konsekvent inte anses särskilt viktig rättsligt, och isf kanske de har rätt även om de svarar på ett extremt drygt sätt.

Av evil penguin
Skrivet av GuessWho:

Jag hade tyckt att det var bra om AMD släppte ett kort som är snabbare än RX 7900 XTX så de åtminstone kan konkurrera med sig själva.

Säg om de släppt ett 8800 XT som presterar 10-20% bättre än RX 7900 XTX, fast till lägre strömförbrukning och billigare att tillverka.
Om de hade kunna sälja det till ett konkurrenskraftigt pris så skulle det kunna vara ett intressant alternativ.

Ja, det vore ju fint om de iaf även totalt sett rörde sig framåt, men jag vet inte vad man ska förvänta sig riktigt om ryktena stämmer.

Sedan har vi ju förmodligen även Intel att ta hänsyn till nästa generation. De verkar ju vara mer på banan nu, så vore ju rätt illa om de seglade förbi bara. (Vet inte hur sannolikt det skulle vara, men OM man skippar toppmodellerna så känns det plötsligt inte uteslutet)

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Under ytan använder Arc Chromium-motorn, vilket inte är ett så konstigt val med tanke på att fler webbplatser är optimerade för den än någon annan motor. Men programmet är utvecklat i Swift, Apples moderna programmeringsspråk som har varit standard för IOS-applikationer och Mac-program de senaste åren. The Browser Company, som utvecklar Arc, har gjort stora bidrag till Swift för Windows och möjligheten att bygga fullfjädrade Windows-program med Swift, skriver The Verge.

Det är ju lite intressant med Swift på Windows i sig, men totalt sett är det väl då att programmet är i storleksordningen 99% C++ och 1% Swift?

Av evil penguin
Skrivet av rolnil:

Kommer att förlora 2g mobilnät i dec 2025. Måste köpa ny knapptelefon med mini sim och kompatibel med 4g. Information på olika företag ger olika svar. En telefon som kanske klarar 4g är Emporia Simplicity 32MB RAM. Hur får man ett vettigt svar på detta?

Antar att det primärt är via något datablad/manual/liknande dokumentation som man skulle få veta vad telefonen stöder för saker.

Det jag kan flika in i övrigt är väl just att givet att din fråga handlar om telefonsamtal (låter så), så är ju 4G i sig en datatjänst, så såvitt jag förstått iaf så krävs det då inte bara att telefonen stöder 4G i sig utan även att den stöder VoLTE (dvs telefoni över datatjänsten) och att det fungerar med vilken operatör du nu använder.

Finns även en ganska omfattande tråd mer allmänt kring frågan om nedstängningen av 2G/3G: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1705614-ar-du-medveten...

Av evil penguin
Skrivet av evil penguin:

Fann även https://www.theregister.com/2024/04/26/ms_dos_4_open_source/ som har något mer matnyttig rapportering om bakgrunden till vad som släppts och vad som kommer härnäst.

Skrivet av klein:

Kan dom inte släppa källkoden till MS DOS 6.22 eller XENIX..

Skrivet av Erik_T:

XENIX kan de nog inte släppa källkoden till, av juridiska skäl.
Dels så var mycket av den licensierad Unix-kod från AT&T, dels så sålde Microsoft Xenix till SCO redan på 80-talet.

"Though Hanselman's efforts are to be commended in making this piece of history available, it would be good if there were some sort of countdown for having the code of other obsolete software released. Hanselman has said that MS-DOS 3.3, 5, and 6 are next on the list, although some of the utilities in the latter would need to be stripped out."

så det låter ju som att 6 (kanske t.o.m. då 6.22?) är planerat att släppas det också, men man får väl anta att det även där finns licensierad kod som inte kan inkluderas eftersom de menar att det finns verktyg som måste plockas bort.

Av evil penguin
Skrivet av Pirum:

Känns ju som återgång till gamla tider när man köpte en i7 2600K och sedan på eget bevåg fick klocka upp den (antingen via automatiska eller manuella metoder). Vems är "felet" här egentligen? Intel? Moderkortstillverkaren? Den som skruvat ihop systemet med MB, CPU, chassi och kylning?

Kanske blir som förr då, att CPUer säljs lågt klockade, som min i7 2600K. Den är väl såld för 3.4GHz, kan boosta upp till 3.8 på enstaka kärnor, men kan lätt klockas upp på eget bevåg. Beroende på MB och kylning. Jag kör nu samma processor i 4.5GHz på alla kärnor på ett bra moderkort, inga problem. På ett billigare moderkort klarade exakt samma CPU visserligen 4.5GHz på enstaka kärnor men vid full belastning throttlade datorn till 3.6GHz tror jag. För klena VRM, överhettning, jag vet inte.

Jag tycker främst moderkortstillverkaren förutsatt att de valt sina standardinställningar på eget bevåg.
Standardinställningarna borde vara vad Intel officiellt specat, då är det tydligt för systembyggaren och/eller ägaren (vem som nu pillar på inställningar) när man frångått spec.

Av evil penguin
Skrivet av happy_per:

Fast sålde inte Intel dessa med ord om överklockningspotential..?
Man angav väl också att de skulle kunna köras i höga klockfrekvenser..

Oavsett så är det ju skillnad på vad som *kanske* fungerar vid överklockning och vad som faktiskt *ska* fungera enligt tillverkaren.

Av evil penguin
Skrivet av Roger W:

Hela grejen med två definitioner på "early access" är riktigt irriterande. Steam har ju liksom "paxat" definitionen redan sen många år...

Säger verkligen spelbolagen "early access" när man får möjlighet att spela nån vecka tidigare? Eller är det bara krönikan som gör det extra rörigt genom att blanda begreppen?

Det är säkert inte konsekvent så, men en del bolag gör ju iaf det.

Se t.ex. https://news.blizzard.com/en-us/diablo4/23954935/diablo-iv-la... https://cdn.neowin.com/news/images/uploaded/2023/08/169289969... osv

Av evil penguin
Skrivet av GuessWho:

Före Windows 95 så var DOS och Windows separerade.
Så man kunde ha DOS utan att ha Windows.
Däremot så kunde man inte ha Windows utan att ha DOS.

Eller ja, någon form av DOS kompatibel miljö åtminstone.
Jag körde OS/2 ett tag och kunde köra Windows 3.11 ovanpå OS/2.

I just det stycket du citerade så skrev jag tidiga Windows versioner.
Men så vitt jag förstår det så är inte Windows inkluderat i dessa släpp?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4e/Windows1.0.png

Att det bara är DOS.
Eller har jag missförstått något ?

Nej, det stämmer bra att det är olika saker.

Av evil penguin
Skrivet av Mindfighter:

Absolut, men inte så att någon konkurrent får några fördelar av att se ms-dos 6.22 koden direkt...

Fann även https://www.theregister.com/2024/04/26/ms_dos_4_open_source/ som har något mer matnyttig rapportering om bakgrunden till vad som släppts och vad som kommer härnäst.