Inlägg

Inlägg som Pesche har skrivit i forumet
Av Pesche
Skrivet av skugga:

Bara att försöka räta upp pinnarna med en plattång eller liknande, annars låt det vara.

Offtopic: vinkeln och ljuset kan lura mig, men har du moderkortsdistanser monterade?

Antar att det är stålpinnarna som skapar avstånd mellan chassit och moderkortet, i så fall yes.

Av Pesche

Moderkort böjd pin

Tjo.

En av pinsen är böjda på mitt moderkort

Går det att fixa?

Om det går, är det värt att fixa? Moderkortet fungerar annars bra och behöver tekniskt sett inte tillgång till den där kopplingen, så beroende på eventuella risker så kanske det är bättre att lämna det som det är?

Tack på förhand!

Av Pesche
Skrivet av Teddis:

Vågar inte spekulera i vilken tredjepart som har bästa kortet. Alla tillverkare har gjort bort sig emellanåt. Vi får höra det kl 15, helt enkelt!

Generellt sett brukar inte fabriksöverklockade kort vara värt den extrapengen sent rent vad extra prestanda du får ut. MSRP hade jag gått efter.

FE köper du här! De säljer via danska ProShop vilket bör bli ca 3-5 dagars leveranstid. När 4070 Super FE såldes så dröjde det drygt en timme från lansering (15:00) till att de faktiskt var tillgängliga i webshoppen. Vi får se hur det blir idag!

Är FE korten att rekommendera? Antar att de är mer pålitliga i och med att de är direkt från Nvidia.

Av Pesche

Vilken 4080 Super?

Tjo.

Har tänkt införskaffa en 4080 Super och har några frågor som ni gärna får svara på för att ge mig lite bättre insikt i inköpet.

Är det något specifikt märke som brukar vara mer pålitligt än andra?
Vad bör man tänka på? (Clock speed, Displayport och hdmi ports, etc)
Jag antar att det generellt sett inte är värt att gå över MSRP för vissa märken?
Är FE något man kan få tag på i Sverige, brukar det vara värt, hur ser leveranstid ut på sånt beställt direkt från Nvidia?

Tack!

Av Pesche
Skrivet av Starric:

Nu är ju inte produktivitetstester med i Swecs recension av 7800X3D, MEN det är i grund och botten en lägre klockad 7700X när den inte använder 3D Vcache. Så det beror väl lite på från mjukvara till mjukvara om det blir plus eller minus totalt sett. Hur som helst så kan du ju se i recensionen av 7700X hur den står sig i produktivitetstesterna: https://www.sweclockers.com/test/34873-amd-ryzen-9-7950x-och-.... T.ex. är den 80% snabbare än en i5 11600K i Cinebench, vilken i sin tur är mycket snabbare än din gamla 8600K som saknar Hyperthreading osv. Så jag skulle inte bli förvånad om man skulle se nästan tredubbla prestandan i en ren fight mellan en i5 8600K och en R7 7800X3D.

Sen är så klart 7950X3D och 14900K ännu större lyft i produktivitet (men inte spel), men frågan är ju hur mycket du extra prestanda du "behöver"?

Jag vet heller inte om det går att använda grafikacceleration i någon av de programmen du listar, vilket i så fall nästan alltid är att föredra

Tack för input. Om det ändå är en ganska bra ökning i prestanda mellan 8600k och 7800x3d kanske det blir att bara köra på den. Om jag inte upplevt prestandan av en 14900k så lär jag nog kanske inte sakna den heller. Har också tillgång till grafikacceleration i en del av programmen. I värsta fall har man AM5 så går ju alltid att uppgradera i framtiden om jag verkligen behöver den extra prestandan.

Skrivet av SwedenVirre:

7800X3D är en bra cpu, jag har haft en själv och testat den i ganska stort omfång av områden. Det beror mycket på vad för produktivitet du ska göra och var du vill göra avvägningarna, produktion kontra spel dvs

7800X3D är ingen direkt bra produktions cpu sett till en intel ifall du enbart kollar t.ex tile renderers. Men som för mig som höll på med musik så var den ypperlig då små kärnorna inte används.

Jämför man mot den du har så är det ju ett bra lyft upp.

Intel är ju ganska strömtörstiga(av egen erfarenhet, har testat 13700Kf också) och den var inte lika vass i spel. men den är vassare i tile renderers t.ex med god marginal.

Dock så märkte jag inte av den extra prestandan med mina anvädnings områden.

Så om du berättar vad du gör så är det lättare att komma med input!

Nuvarande produktivitet är främst fokuserad på Adobe Creative Suite, så bl.a rörlig grafik och video/bild/ljudredigering. Planerar även att lägga ner mer tid i Unreal Engine 5 i samband med datorköpet, vet dock inte i vilken form eller till vilken grad ännu. Sen i och med att man är intresserad av datorer och teknik vet man inte vad man hittar på i framtiden. Men en 7800x3d kanske är bra nog i mitt fall.

Skrivet av Samtho:

Håller på och plockar ihop en ny dator med Adobe LR och PS samt Davinci Resolve som prio och där är det Intel som drar längsta strået. Jag kommer dock gå på i7 14700K som det ser ut nu, visst är i9 snabbare men det är inga jättestora skillnader om man kikar på benchmarks. Däremot skiljer det drygt 2k i pris och personligen har jag inte lyckats övertyga mig själv om att det är värt det. Åtminstone inte än så länge.
TechNotice på youtube är en kanal som inriktat sig på creators så där hittar man tester som inriktar sig mer på just foto och videoredigering, en helt ok kanal. Jag har valt Gigabyte Z790 Auros Elite X Wifi7 för om jag förstått det rätt har den 8 lager pcb som väl ska vara bra för minneshastigheten (kommer köra DDR5 6000mhz minnen så inget våldsamt iofs). Och man kan köra NVMe-disk i sloten som går mot CPUn samtidigt som PCIe behåller x16 och inte halveras till x8.

Men jag har inte ens funderat på spel så för mig var det enkelt, för din del med AMD vs Intel handlar det väl mer om var du vill lägga prio. Har gaming prio så kör på AMD, har produktivitet prio kör på Intel. Bägge plattformarna fungerar ju även för den sekundära delen så jag hade bestämt mig för vilket område som är viktigast först.

Precis, jo mycket beror ju på vad jag vill prioritera. Funderade halvt på 7950x3d då den ska vara en mix av både gamingprestanda och produktivitet, men har läst att den har en hel del problem i hur den använder sina cores.

Skrivet av Alphahanne:

Tycker ändå det där beror lite på syftet med produktiviteten. Är det hobbymässigt, gör det verkligen så mycket att ett jobb tar 62 minuter istället för 60 att bli klart om allt annat man gör fungerar mycket bättre med den som tar lite längre tid?
Ja, nu plockade jag siffrorna rakt ur luften. Syftet var bara att åskådliggöra min tankegång.

När jag själv ska rendera en video jag redigerat så kan jag gå och göra annat under tiden. Laga mat, koka kaffe, titta på en film eller dylikt. En processor som gör jobbet lite snabbare skulle inte ha så stor betydelse för min del, som ett exempel.

Jobbar man professionellt kan jag förstå att man vill spara tid men då använder man knappast processorn till spelande heller.

Nu är ju skillnaden lite större än 2 minuter men förstår vad du menar. Produktiveten är främst hobbyrelaterad i nuläget, så lär kanske inte sakna den extra prestandan. Speciellt med tanke på att 7800x3d fortfarande verkar vara ett ganska stort hopp från min nuvarande CPU. Får se hur man gör.

Av Pesche

CPU för både gaming och produktivitet

Tjo.

Kommer troligen att bygga en dator så snart 4080S släpps. Min första tanke var att köra på 7800x3d, men har gått lite fram och tillbaka huruvida det kanske finns bättre alternativ för mig. Även om gaming är viktigt, så vill jag även ha en dator som är bra på produktivitet också. Alltså bl.a program som Adobe Creative Suite, Blender, UE5, Unity.

Min nuvarande dator har en i5 8600k och 1080. Hur stor av en uppgradering är 7800x3d jämfört med 8600k i produktivitet?
Är ett bättre alternativ att köra på 7950x3d, eller 14900k? I och med att jag inte uppgraderar ofta(5-6 år) så är priset av mindre vikt.

Tack på förhand!

Av Pesche
Skrivet av Alastor Moody:

Nja, skulle nog inte räkna med någon sänkning faktiskt. Det ligger redan på ett "bra" pris. Dock är ju 4080S ett mycket bättre val om RT-prestanda är viktigt.

Då blir det nog att köra på 4080S så länge det svenska priset är ok. Nackdelen där är väl möjligtvis 16gb vram (och självfallet högre pris) men känns som att det bör vara tillräckligt för de kommande åren.

Av Pesche
Skrivet av Alastor Moody:

Du ska inte köra på 7900 XTX då? Eller är RT-prestanda viktigt för dig kanske?

https://komponentkoll.se/bild/VdLqR.png

Det är absolut ett alternativ, men är samtidigt intresserad av den ökade RT-prestandan. Tror du att 7900 XTX kommer att sänkas i pris i samband med 4080S release?

Av Pesche

Dator 20-30k

Tjo.

Funderar halvt på att köpa ny dator när 4080S släpps. Ville bara dubbelkolla med er att mitt bygge ser ok ut, eller om det finns något ni skulle ändra.

https://komponentkoll.se/bygg/jtxlc

Tack på förhand!

Av Pesche

Tack så mycket! Då har jag byggen för båda grafikkorten. Får se hur jag gör.

Av Pesche

Tack för snabbt svar! Såg att andra trådar hade liknande byggen med 4090:n. Hade ni gjort några större ändringar på delar om jag kört på en 4090 istället?

Av Pesche

Köpråd Dator

Tjo!

Har för några år sen fått hjälp här med val av datorkomponenter till min första dator. Nu funderar jag på att bygga nytt i och med black week och behöver återigen er hjälp. Jag har kikat runt lite på olika byggen på andra trådar, men skulle vilja få ihop något med en GeForce RTX 4080(trots priset). Jag vill hålla budgeten så låg som möjligt utan att det blir någon stor bottleneck. Datorn kommer att användas främst för gaming i 1440p. Dessutom undrar jag också om ni utifrån erfarenhet sett några större ändringar på rabatterna under black friday och cyber monday jämfört med de andra dagarna under black week.

Tack på förhand!

Av Pesche

@cyklonen: Aha, jo, man kan ju alltid hoppas att man fick storvinsten i lotteriet. Men även om jag gjort det så är jag rädd att min cpu-kylare är för svag för att hålla temperaturen stabil 24/7.

Av Pesche

@cyklonen: Körde samma som du och det verkar fungera utmärkt. Kan bli att man testar höja det senare, men för idag så är jag nöjd! Får stresstesta under natten. Tack för hjälpen.

Av Pesche

@Dracc: Okej. Jag får testa mig fram! Tack för det snabba svaret.

Av Pesche

Överklockning i5-8600k

Tjena.

Har en i5-8600k som jag vill överklocka men eftersom jag har en Cooler Master Hyper 212 Evo så undrar jag om någon här vet hur högt man kan överklocka den utan att nå allt för höga temperaturer. Och även vad voltage borde ligga kring för att allt ska vara stabilt.

Delar:
Processor: Intel Core i5-8600k 3.6GHz
CPU-Kylare: Cooler Master Hyper 212 Evo
Moderkort: Asus TUF Z370-Plus Gaming
Nätaggregat: EVGA 650 GQ 650W

Mvh // Pesche

Av Pesche

Köpa mic/headset med mic

Hej.

Jag har ett par headphones som inte har en mic. Jag kollade runt efter en mic, men det verkade som att kostnaden av att köpa en mic var samma som kostaden att köpa ett headset med inbyggd mic. Vad det bättre valet? Har ni några bra headsets att föreslå(300-600kr typ).

Av Pesche

Okej. Grafikkort är väl dyrare att ersätta. Så tar nog och slänger en extra slant för att köpa den istället för 1070 så blir datorn mer "framtidssäker". Alright, då är jag klar. Tack för allt! @SIEMPRE @Stromming90

Av Pesche

Oj, ja precis. Siempres förslag menade jag! @Stromming90 @SIEMPRE Man blev nästan sugen att lägga till lite extra på budgeten. När jag kollade upp gtx1070ti och 1080, så fanns det många olika sorter med flera olika namn. Lite förvirrande för en som inte kan något om detta. Spelar det någon större roll vilken man väljer? Är exempelvis https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/pc-gaming... som är på rea just nu okej?

Av Pesche

@siempre @stromming90 Otroligt tacksam, ni svarade snabbare än jag förväntade mig! Kan tänka mig att öka min budget med någon tusenlapp ifall det behövs till Stromming90s förslag.