Inlägg

Inlägg som Manarky har skrivit i forumet
Av Manarky

Undrar hur mycket staten tjänar i vinstskatt som en följd av att det sätter liv i marknaden.

Av Manarky

Det enda jag kan tänka på är detta.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Euthanasia_Coaster

Berg-och-dalbana med livet som insats.

Av Manarky

Det finns även signalomvandlare man kan använda för att köra HDMI över ethernet. (om det finns existerande sladdar och uttag för ethernet)

Jag har testat följande https://www.kjell.com/se/produkter/dator/kablar-adaptrar/hdmi...

Med en sladd på ungefär 15 meter (ethernet) och sedan relativt korta HDMI kablar på varje ända. (2+2 meter)

Det fungerar bra när det fungerar. Men det är tyvärr lite mekigt och väldigt ointuitivt när det väl går fel. När det inte fungerar så fungerar det delvis men det blinkar svart snabbt och då kan det vara färginställningar som inte stödjs med den bitrate som själva signalomvandlaren kan hantera.

Just denna adaptern tar ju bara 1080p@60Hz men det finns ju adaptrar som klarar mer än så med. Men det kostar ju mer.

Kan vara något att överväga.

Av Manarky

En fråga om setupen.
Behöver släkt och vänner kunna nå denna från mobilnät eller endast hemifrån? Du kan ju sätta upp brandväggsregler som endast tillåter vissa IP adresser om de endast behöver kunna nå det hemifrån. Inte en perfekt lösning på något sätt. Men förmodligen good enough.

Vpn är ett bra förslag med. Fast omständigt ifall användarna inte är så tekniskt insatta.

Av Manarky
Skrivet av JBerger:

En person hittar en bugg/exploit i apache denne vill utnyttja, så den drar igång portscan på port80 på samtliga IP adresser för att se vilka som har port80 öppen, för att därefter kolla om de kör apache och i så fall vilken version.
Du kör apache, på precis den utsatta versionen, meeeeeeeeeeeen du har varit smart och pekat om till port 53985 externt istället, så hackern hittar inte att du har den specifika versionen. Mao, du är lite säkrare.

Likväl, "omendå portscannar han alla portar på alla IP adresser", well då ser du i din brandvägg ett IP nummer som scannar flera hundra/tusentals portar hos dig, och har varit lite smart att du bannar det IP numret från att scanna. Hade du kört på port80 så hade det räckt att han scannat just specifikt den porten, och iomed du kör en tjänst på den porten så är det ju så klart inget du vill stoppa ingående trafik på.

Men du får gärna berätta hur det här inte höjer din chans att undvika att bli hackad och att det i de två scenariorna ovan hade varit lika stor chans att bli hackad om man kör på en randomport snarare än port80.

Fast alla ens portar scannas hela tiden kontinuerligt och läggs upp bland annat här. Tror inte shodan är några genier när det kommer till nytänk utan demonstrerar enkelheten i det.

https://www.shodan.io/

Och det är ju relativt enkelt att sprida ut scanning så att man inte portscannar samma ip över alla portar i snabb takt från samma ip.

Så skulle nog inte säga att det tillför så mycket att byta portar på olika tjänster. Kan dock köpa att det tar bort en marginell del som inte orkar slå upp i en databas över portscans. Men de kanske man inte behöver oroa sig så mycket för heller. Vad är sannolikheten att de ska investera i att köpa en zero day?

Av Manarky

Som många säger, så beror det ju på lite.

Finns ett cheat sheet som man kan referera till och matcha mot sina parametrar.

https://www.bigocheatsheet.com/

Av Manarky

Ha en ordlista, implementera sök som kan ge resultat med olika levenshtein distance. (närmsta träff)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Levenshtein_distance
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Approximate_string_matching

Filtrera bort namn som träffar tillräckligt nära. Vill man vara lite finurlig kan man ju räkna t.ex. 3 och e som 0 i avstånd.

Av Manarky
Skrivet av Printscreen:

Har enheten stöd för eARC så brukar "vanlig" ARC också stödjas, vilket sonos arc också gör.

Det du tappar med vanlig ARC är ju Atmos och DTS:X

Toppen! Tack för svaret!

Av Manarky

Kompatibilitet ARC/eARC

Hejsan!
Har sökt lite i forumet och webben men lyckas inte hitta något tillfredsställande svar på min fråga.

Jag har en TV med ARC och skulle gärna vilja köpa till någon slags receiver/soundbar. Tittar huvudsakligen på Sonos ARC. Denna soundbar har stöd för eARC.

Kommer det gå att koppla samman dessa över huvud taget?

Fattar att det är annorlunda bitrate mellan de olika standards och skulle kunna leva med att det inte fungerar fullt ut tills jag skaffar en tv med eARC.

Av Manarky

Hej,
Om du/ni startar en Discord så kan ni slanga en invite till mig. Jobbar som systemutvecklare med Java/Python och kan hjälpa till vid behov inom de språken.

Av Manarky

Boneworks är det spel jag spelat ungefär tio gånger mer än något annat spel i VR.

Man får akta sig lite för åksjuka bara. Ta pauser.

Av Manarky

Räkna med att det blir lite framtungt.
Jag pluggade rätt mycket i början men kunde ta det rätt lugnt andra och tredje året. Definitivt mer chill än att jobba. (efter första året, förutsatt att du inte får något efter dig, har du saker efter dig är det jobbigt hela tiden)

Men gå in med ambitionen att det är 40 timmar i veckan och när du klarat lite tentor osv så har du nog en bra uppfattning om hur mycket du känner att du behöver plugga.

Av Manarky

Om jag hade kunnat ge ett tips till mig själv i en yngre ålder så skulle jag nog påpeka att. Ju bredare utbildning man väljer, destå längre kan man vänta med att bestämma sig för vad man vill hålla på med.

Förutsatt att man inte vill jobba med något som kräver en skyddad titel. (Läkare, etc.)

Av Manarky

Det är trivialt att kalla på metoder från din app oavsett platform. Så man behöver inte ens knäcka något.

https://frida.re/

Håll inte säkerhetsfunktioner för backend på klienten.

Av Manarky
Skrivet av whatking:

Kul med mer inputs! Ska kika mer på front end.

Jag har några betyg från gymnasiet jag behöver fixa. Jag håller på läsa upp just nu dock. Tror att om jag går universitet är det högre krav på behörighet också. Tror det kan ta ett extra år att bara bli behörig isåfall. Och det känns som tiden springer iväg
Ingenjör utbildning tror jag blir för mycket, med tanke på att jag kommer behöva läsa massa komvux innan. Men jag ska faktiskt ta en titt på programmet du pratar om. Kanske jag blir sugen på ingenjör vem vet.

Finns tekniskt basår med om du inte har behörighet.
Det är lite tuffare än att plugga upp på komvux men man kommer in i rätt mindset för uni. De flesta som tar sig igenom tekniskt basår brukar klara resten av utbildningen från vad jag sett, har ej gått där själv men har kännt rätt så många som gjort det.

Allt jag hade tänkt på är att KY är mindre brett än en Ingenjörsutbildning.

Dvs det finns flera möjligheter för framtiden med en Ingenjörsutbildning.

Är man glad med att det inte finns lika mycket möjligheter så skulle jag välja det som verkar roligast. Läs om de olika kurser som faktiskt ingår och se om det finns något speciellt i de olika programmen som lockar.

Av Manarky

Hade kört git jag med.

En CI/CD pipeline kan sköta så att varje gång du pushar så skjuts den senaste versionen ut automatiskt till din rpi.

Av Manarky

Jobbar också som konsult.

Jag har lite olika personer som jag brukar höra av mig till. En av dem är någon som jag brukar göra projekt, hackathons och Gamejams med om vi känner för det.

När vi bestämmer oss för att faktiskt göra något projekt så brukar jag även höra av mig till fler bekanta för att se om de vill vara involverade i projektet, här är hackathons eller allmänt tidsbegränsade projekt rätt bra för det blir inget stort commitment.

Försöker även höra av mig till personer jag inte jobbat så mycket med innan. Man kommer att få vara den drivande kraften helt enkelt.

Av Manarky

Samlade lite olika tankar kring ditt projekt. Syftet är konstruktiv feedback om hur du får ditt projekt att verka intressant. Tänk på att ingen kommer att arbeta gratis åt dig om du inte kan motivera om varför det skulle vara till nytta.

Sedan behöver inte alla publika projekt vara bra eller till nytta heller.

Om du vill att någon ska tillföra något till ditt projekt så kan det vara bra att öppna issues på saker du vill införa i framtiden.

Contributor guide vore bra.

Du kan visa hur man ska utveckla vidare på scriptet. T. ex hur man enkelt återskapar miljön där scriptet skall köras.

Kolla upp populära projekt om hur de har gjort.

För att vara lite krass så kände jag mig inte alls uppmanad att hjälpa till när någon ber en "ta en titt"

"cleans up several things after a fresh install of Windows 10 Enterpsie LTSC 2019"

Denna beskrivningen säger mig inte någonting. Låter mer som snakeoil.

Lite som ett. "make things good script"

Vad är nyttan? Är det bara att det sätter upp inställningar som du tycker är subjektivt bra eller finns det någon objektiv nytta med scriptet?

Finns inget fel med att ha lite Nice to have saker och kolla på hur andra gör heller. Men då borde det kanske vara tydligt att det är subjektiva ändringar som görs.

Av Manarky

Det går att spoofa avsändare så bara för att det ser ut att vara skickat från ett nummer så betyder det inte att man tagit över en telefon.

Läs mer.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/SMS_spoofing

För övrigt så kan du vanligtvis se alla skickade sms (endast vilket nummer och tid det skickades och ej content) i din faktura för mobiloperatören.

Så du kan se om ett sms skickats till ditt nummer vid det tidsslaget som du fått smset.

Hoppas det är till någon hjälp.

Av Manarky

Jag har jobbat i 1½~ år som systemutvecklare efter en kandidatexamen i datavetenskap.

Är en såndär mega-nörd som utan större problem kan sitta några timmar på morgonen och programmera innan jag drar till jobbet för att programmera, åka hem för att programmera lite till. (Fast uppenbarligen gör jag egna saker på min egna tid).

Precis som andra säger så består en vanlig dag av en del möten, skriva kod och läsa andra människors kod (viktigt). För mig är det är ganska sällan stressigt, men det händer att det blir det. Det är heller inte alltid utmanande, men det är ju självklart inte någon avsaknad av utmaning heller.

Kan starkt rekommendera boken "So Good They Can't Ignore You" av Cal Newport om du behöver reflektera över vad som är rätt val här i livet. Tar upp varför "Follow your dreams" är ett extremt dåligt tips och hur man får en intressant karriär som man är nöjd med, väldigt applicerbart om man jobbar eller vill/tänkt jobba som systemutvecklare/programmerare/datavetare. Ganska lättläst bok.