Inlägg

Inlägg som Gustav-P har skrivit i forumet
Av Gustav-P
Skrivet av AmmoGT:

[u]"De vanliga frågorna.
"IP inställningarna (ipconfig /all) på fungerande och icke fungerande dator"

Tror inte jag får fram något av detta. Är det IPv6? Fungerande datorn är wifi. Är det Windows IP Configuration och vad som står där?

Fråga 1: Med windows 10. Skulle det bli tydligt om den vill uppdatera till 11. Får man frågan?

Om du inte får fram något när du kör ipconfig /all så är det nog det första du ska göra att kolla att enheten fungerar som den ska.
Om du tittar i Enhetshanteraren (tror jag det heter på svenska) eller Device Manager på engelska - när du tittar på nätverkskort under de olika valen - är det utgråat eller har någon konstig varning på sig?

Du kan prova med att under fliken Driver (när du tagit properties på ditt nätverksort) - har du Roll Back Driver som valbart?
Eftersom det fungerade tidigare som du skriver, och om det inte funkar nu men ovan val finns, då skulle det vara möjligt att prova rulla tillbaka drivrutinen för nätverkskortet till den förra (som funkade ju).

Du får en fråga av Windows om du vill uppgradera till Win11, alternativt att du själv trycker på en ganska stor knapp att du vill uppgradera. Så om du inte klickat på saker utan att läsa vad som står så är det lagom svårt att uppgradera till Win11 utan att veta om det.

Av Gustav-P
Skrivet av AmmoGT:

Tack för hjälpen fick ett fungerande win 10. Tills...

...internet slutade fungera efter att datorn varit i sleep mode. Har testat en massa olika saker. Det är bara på den datorn som internet inte fungerar.
Vid troubleshooting står det: "Ethernet" doesn`t have a valid IP configuration.

Jag har använt win 11 cd key, det har verkat funka. Kan microsoft sett ner på detta och stängt mitt internet? Eller kan datorn försökt att uppdatera sig till win 11 och på sätt kanske paja något? (ska man sätta updates på manual?)

Mitt sista tänk är att jag behöver ringa mitt bredand för att detta är deras område?

Kanske starta ny tråd om att ditt internet inte fungerar ..

De vanliga frågorna.
Har du router kopplad till ditt internet och att dina datorer är kopplade till routern?

IP inställningarna (ipconfig /all) på fungerande och icke fungerande dator

Vi kan väl börja där och se åt vilket håll det går... finns det annat tekniskt att sammaställa så kan du väl göra det så att alla inte behöver fråga om "självklarheter" (funkar det efter omstart, fundar det inte endast efter att den vaknat från sov-läget osv)

Av Gustav-P

Först fråga om du får ta med dig telefonnumret om du slutar.

Använder du den privat (utan att ha egen telefon/abb) så kommer du knyta mer och mer av ditt liv till det telefonnumret.

Alternativt att du sätter in ett eget abb i telefonen. Om företaget kör med SIM skaffa eget abb på eSIM (eller tvärt om).

Om telefonen hateras av företaget via en av de olika mobile management programmen som finns där ute så kommer de ha kontroll över telefonen och kan välja att nollställa den eller låsa den närhelst de vill.

Men om ditt företag är normalt funtat så kommer de inte gräva i din telefon, varför skulle de vilja göra det. Men detta kan du svara på bästa själv.

Av Gustav-P

For the feels:

On Your Mark - Chage & Aska (1995)
https://vimeo.com/394801904

Av Gustav-P
Skrivet av Json_81:

<klipp>
Vi har haft initiativ med att man ska lägga sluttiden på möten 5-10 min kortare men efter ett tag bokas det bara hela och halva timmar igen.

Finns inställning i Outlook som går att ställa in så att det blir standard att mötestiden slutar x minuter innan hel/halvtimme.
Bara för IT att stätta en GPO som gör inställningen för alla.
Då ser ni vem som aktivt kommer att sätta mötestid som går emot policyn då det kommer bli nödvändigt att själv sätta tiden till 00 eller 30...

Av Gustav-P
Skrivet av Oliver91:

https://www.youtube.com/watch?v=GsqMyuXZ8ng&ab_channel=videod...

Kanske är någon låt som finns på GTA IV radion med liknande musik?

Köra runt med denna kanalen på manhattan i full gas är en utomjordisk upplevelse

Inte låten jag letade efter men väldigt skön, har den igång nu i bakgrunden. Synd att jag inte hittade den på Spotify då den hade passat i spellistan.

Av Gustav-P

Nätavgiften hanteras olika i olika stadsnät.

Vissa har allt inbakat, dvs om ISP priset är 300 kr för din hastighet så är det allt du betalar.

I ett annat stadsnät kan det kosta 250 för samma hastighet men att du själv behöver betala 125 kr till nätägaren så att ditt totalpris blir 375kr

Så ni som skriver vad ni betalar för era hastigheter gör då att ni skriver total priser inkl nätavgift om sådan finns i ditt nät.
(Tror nog att de flesta har skrivit sina total pris per hastighet)

Av Gustav-P
Skrivet av anton studs:

misstänker att det är en countrylåt Sea of tranquility känns bekant. du kan kolla in jills veranda på svt play

Skönt trollande.. Vissa a Jills avsnitten är soft:a att titta på men har inget att göra med den låten jag söker.

Trollpoäng 2/5

Av Gustav-P
Skrivet av Dinkefing:

<klipp>
Du skojar? Så de tar också betalt på hur mycket data som överförs till/från kunden? Var står det i priset? Har ej Zitius så kan ej se det. Just driftoperatören är anledningen till att det är så dyra abonnemang från operatörerna inom stadsnäten. Det är en monopolsituation precis som de få aktörer inom elnätet är som har monopol inom vissa områden.

Det är ISP:n som får kostnaden för trafiken, som slutkonsument betalar jag ett fast pris i månaden för min hastighet.

Dock så påverkas ju mitt pris som konsument när en ny aktör (Zitrius) tar ut ytterligare en avgift samt höjer priset för varje "hastighet" med 10-20 kronor.

Dock så gör Zitrius så för att de kan, dvs stadsnätsbolaget har skrivit ett avtal som antingen kräver in mer pengar av operatören (Zitrius) eller inte begränsar vilka avgifter som de får ta eller höja.

Till slut blir det konsumenterna som lider för att klara sig utan bredband går inte i dagens samhälle, om man lever som en normal människa. Finns säkert personer som säger att de klarar sig utan bredband (internt access) men i min sinnesvärld så representerar de inte det normala i samhället idag.

Av Gustav-P

Alla "mellanhänder" som driver upp priset

Priserna som ISP:erna tar ut beror väldigt mycket på vad själva stadsnätet kostar.

Beroende på vem som driftar stadsnätet och hur det kommunala bolaget har tecknat avtal så går en stor del av månadspriset till stadsnätet.

I mitt stadsnät så hade förra operatören endast ett pris baserat på hastigheten som levererades, nu när Zitius har tagit över så tillkommer utöver grundpriset på vilken hastighet det är även ett pris på hur mycket data som överförs till/från kunden.

Detta gjorde naturligtvis att priserna höjdes. ISP:erna får en ökad kostnad och det går ut mot kunden.
Att Zitius sedan är som Telia, väldigt långsamma och skiter i slutkunden är också något som gör det hela mer... skit.
Tex att köra förändringsarbete dagtid utan att meddela ISP:erna verkar vara legio där jag bor.

Detta och att det blir fler "mellanhänder" i leveranskedjan gör att priserna går upp, varje led vill ju ta ut vinst.
Hade det kommunala stadsnätsbolaget istället själva valt att drifta nätet så hade de ju haft "samma" kostnad för driften, men ändå så hade priset kunna vara lägre med den vinst/marginal som Zitrius lägger på.

Så vi ska nog inte vara vara arga på ISP:erna utan även rikta vår ilska mot stadsnätsoperatörerna.

Av Gustav-P
Skrivet av fragande:

Grejen är att den kanalen mixar radioinspelningar från NASA med en mängd olika låtar (dvs. lägger inspelningarna ovanpå) så "bakgrundslåten" kan vara vilken som helst av de som regelbundet spelas där tror jag.

<klipp>

Ah om det var på den stationen så är ju letandet omöjligt att hitta, men tror att jag hörde samma låt flera gånger och att det var det som gjorde att jag fastnade för den.

Av Gustav-P
Skrivet av kf:

Du har inte blandat ihop det med SomaFM "Mission Control"? Den kanalen mixar ambient/experimental med inspelningar från NASA (originallåten behöver således inte nödvändigtvis vara med astronaut-kommunikation).

Mycket möjligt då det var flera år sedan jag hörde låten sist.
Om denna nya informationen gör att fler vill ge tips så tas det tacksamt emot..

Av Gustav-P
Skrivet av Hgp:

Sternwandler Sounds of MilkyWay 2K19

Sökte Spotify, google och bing. Inga träffar på exakt ovan söktermer.
Det jag hittade var dock inte låten jag sökte.

Det är alltså inte EDM, techno eller liknande. Utan mer en chill låt utan vokaler annat än samplingarna från NASA till astronauterna.

Av Gustav-P
Skrivet av Aphex:

<klipp>
Kolla framförallt recensioner som nämner hur KVM-delen fungerar innan du bestämmer dig. En del skärmar kan ha funktionen, men implementerat den på ett sätt som gör att den inte är praktisk att använda. tex att du måste in i menysystemet för att byta mellan maskiner. HP:n som jag nämnde har en dedikerad knapp på baksidan och växlar även automatiskt till den USB-ingång du definierat beroende på vilken bildsignal som är aktiv.
<klipp>

Dell har en mjukvara så att du kan köra en tangentbordskombination för att skifta mellan vilken input som ska användas.
Mycket smidig - använder själv.

Min Dell klarar också av att strömförsörja min jobb-laptop så det är bara en USB-C kabel som används för att ansluta den. Supersmidigt.

Men Dell är inte direkt spelinriktade på sina KVM skärmar vad jag sett, så det blir till att välja om du prioriterar KVM eller spelfokus för skärmen.

Av Gustav-P

Tycker Doron verkar vara det vettigaste alternativet.

Titta på om det går att få tvillingkort på hennes nuvarande abbonemang eller byt till ett sådan som ger den möjligheten.
Kanske att det finns en operatör annan än Comviq som har bättre täckning där hon bor så att det blir ännu mindre problem med mottagningen av telefoni.
Över tid tror jag att det kommer att vara det billigaste också.

Av Gustav-P

Sitter på en skärm med inbyggd KVM, oerhört smidigt.
Dells programvara så att man kan ställa in skärmen från ett program är också supersmidig.

Det jag spelar funkar lika bra på 60Hz, men om jag hade hittat en stor UltraWide med hög uppdaterings frekvens och inbyggd KVM så hade jag varit sugen på att byta.. men som det är nu så sitter jag kvar på min Dell.

Hoppas du hittar KVM spelskärm.. och köp en så stor du kan Jag kan inte tänka mig att gå till en mindre skärm än den jag har om jag skulle byta.

Av Gustav-P
Skrivet av Nathanael:

Dela listan ifall du vill/kan! Alltid kul med go musik!

Inte så många låtar i min "letar låt" spellista ännu men här är den iaf
https://open.spotify.com/playlist/1LdEseRICedLaw0bpzWKWa?si=7...

På senare tid så har jag faktiskt lyssnat på de list som Spotify genererar-funkar bra som bakgrundsbrus för mig...

Samma om du vill dela någon spellista så lyssnar jag gärna på den.

Av Gustav-P

Denna site kommer jag ihåg att jag letet på innan.
Har iaf lyssnat av alla låtarna igen ifall något ändrats sedan jag var där sist.
Dock är inte låten jag letar efter med där.

Av Gustav-P
Skrivet av Kallee1:

Det är en 5g router och har testat att ha den i undervåningen men då blir hastigheten sämre, så routern måste vara uppe. Tror det finns en ledig plats uppe på TV antenn uttaget, men hur skulle den komma ner då?

Jag menade att du kanske kunde överväga att dra en kabel om det var enkelt att dra den i TV rören. Allra bäst är det ifall du inte avänder rören för TV kable - men kanske värt att testa oavsett.

Ett annat sätt är att köpa en router i närmaste butik som har bättre WiFi täckning än 5G routern.
Då får (bör) du sätta 5G routern i Bridge mode (och om möjligt stänga av WiFi) och köra den andra (nya) routern som huvud router.
Du kopplar då 5G routern med kabel till den nya Router.

Av Gustav-P

Finns inga bra lösningar utan kabel.
Allt annat som föreslås kommer att antingen vara dyrt eller dåligt (inte bra)... eller båda två samtidigt.

Antar att du har provat att flytta din router och sätta den på olika ställen på ovanvåningen ?

Har du TV antenn uttag i huset som du inte använder? Provat att använda dem för att ta ner en kabel på undervåningen ?

Beroende på vilken router idag så finns det kanske någon som har bättre sänd kapacitet än din nuvarande.
Dock så räcker ju inte bara sändkapacitet, enheten som den pratar med måste ju också kunna sända till routern.