Inlägg

Inlägg som Mackey har skrivit i forumet
Av Mackey

1000 kr + frakt för de tre externa diskarna.

Av Mackey

Annonsen är avslutad

Av Mackey
Skrivet av billyskate:

Köar gärna!

Den hämtades av hydro11 idag.

Av Mackey

WD DL4100 NAS (Defekt utan laddare)

Kollar om någon vill ha denna innan den hamnar i elektronikåtervinningen. NAS:en lade bara av en dag och startar inte längre när man trycker på startknappen, gissningsvis är det Atom C2000-buggen som ligger bakom så den skänkes som reservdelar.

Endast avhämtning gäller, finns i Solna.

Läs hela annonsen här

Av Mackey

Kvarn video har rätt bra priser på en del Blu-Rays också:
https://www.kvarnvideo.se/se/

Av Mackey
Skrivet av Lodisen:

Skicka PM så ordnar vi det.

Du kan släppa det till sneek, köper ett nytt med alla kablar istället.

Av Mackey

Kan klippa kabinettet för en hundring, kan hämta det.

Av Mackey

Börjar med en hundring + upphämtning då.

Av Mackey

synology ds216j - 500kr? (avhämtning)
Har svårt att hitta avslutade annonser så jag återkom ifall det är för lågt.

Av Mackey
Skrivet av tintinj:

Tack för den här utförliga guiden, den ska jag nog kunna följa när jag orkar ta hand om allt det här! Nu tar allt annat med kontakter av företag och myndigheter och om begravning all tid och ork.

Förstår, beklagar din sorg! Det är bara hojta till om du behöver mer hjälp.

Av Mackey
Skrivet av tintinj:

Hej på er.
Min far gick bort förra veckan och jag fick då ta hand om hans telefon och dator, bror min är totalt ointresserad av datorer och teknik. Nu sitter jag här med en dator där jag inte kommer förbi windows loginskärm där det vill ha de fyra siffrorna för fars windowskonto och jag har letat till förbannelse efter dem i hans papper men hittar inte några. Finns det något sätt att komma förbi det här?

Jag förstår om det kanske kan vara känsligt att prata om hur man gör något sådant men jag vet inte vad annat jag kan göra. Jag har inte råd att lämna in den till någon expert och det vore synd om den inte kommer till användning.

Av erfarenhet brukar PIN-koden vara årtalet i personnumret alt de fyra sista i personnumret.

Om inte det fungerar så låter det som att ett lokalt administratörskonto räcker för dina behov, då kan du ta kontrollen över datorn. Detta kräver att datorn inte är krypterad med t.ex. Bitlocker men det låter inte så eftersom du kommer till inloggningsskärmen.

För detta behöver du antingen boota in i en ISO för att installera windows eller en Linux-ISO, det räcker med ett bootbart USB-minne för detta. Skriver stegen för de två alternativen:

Linux

Boota in i Linux och starta en terminal kör sedan följande kommandon (utan krokodilmunnarna) (använd sudo vid "permission denied")

fdisk -l mount -t ntfs /dev/<windows disk> /mnt cd /mnt/Windows/System32 cp Utilman.exe Utilman.exe.bak cp cmd.exe Utilman.exe reboot

När du nu bootar in i Windows kan du vid inloggningen trycka på gubben nere i högra hörnet och kommandotolken (cmd.exe) kommer starta, här skapar vi det nya administratörskontot enl "skapa kontot" nedan.

Windows

Boota in i din windows-ISO men istället för att installera Windows så välj "Reparera den här datorn" nere till vänster, sedan "Avancerade inställningar", sedan "Felsökning" och till sist "Kommandotolken". Kör sedan följande kommandon:

cd C:\Windows\System32 copy Utilman.exe Utilman.exe.bak copy cmd.exe Utilman.exe shutdown /r

När du nu bootar in i Windows kan du vid inloggningen trycka på gubben nere i högra hörnet och kommandotolken (cmd.exe) kommer starta, här skapar vi det nya administratörskontot enl "skapa kontot" nedan.

Skapa kontot

I kommandotolken kör du följande kommandon (utan krokodilmunnar):

net user /add <användarnamn> * skriv sedan in ditt önskade lösenord net localgroup Administratörer <användarnamn> /add (OBS istället för Administratörer kan gruppen heta Administrators om det är en engelsk installation) verifiering: net user (kolla om kontot dyker upp) net user <användarnamn> (kolla om administratörsgruppen dyker upp)

Nu borde du kunna se kontot vid inloggningen, annars starta om datorn så borde det dyka upp som ett inloggningsalternativ.
Sen är det bara att logga in med ditt nya konto som kan komma åt din fars användares filer etc.

Då kan du återställa så att inte kommandotolken dyker upp om man klickar på "tillgänglighets"-gubben vid inloggningen med följande kommando i kommandotolken eller powershell (cp istället för copy):

copy Utilman.exe.bak Utilman.exe

Denna reddit-post använder samma knep och innehåller även några fler alternativ:
https://www.reddit.com/r/hacking/comments/sfeflv/tutorial_for...

Av Mackey

Eftersom du välkomnar skambud så testar jag väl med att öppna på 50kr för NASen ;).

Av Mackey
Skrivet av Tyrken:

Nog en dum fråga men du slår igång bilen efter du satt i kabeln i porten?

Ja precis, jag slår på tändningen och det i sin tur gör det möjligt att försöka koppla läsarna till ECU:n.

Skrivet av mpat:

En gammal god regel är att alla mystiska fel på bilar är elfel, så om batteriet börjar ge sig så hade jag börjat där. Byt ut det om det är gammalt och ladda det annars.

Antar att det är en bensinare och inte e85 eller något liknande?

Jo jag tänkte ladda det för att vara på säkra sidan, även om läsarna verkar starta ändå.

Edit: Precis det är en bensinare.

Av Mackey

Lyckas inte kommunicera med bilens OBD-uttag

Hej Sweclockers,

fick i mellandagarna lite problem med min Ford Focus 2004 1.6 genom att motorn började gå ojämnt och vibrerade samt svarade dåligt på acceleration, motorlampan började lysa kort därefter.

Har försökt att läsa ut felkoder från OBD-uttaget men lyckas inte, får bara "linking error" men uttaget ger ström.

Har kollat följande rörande OBD-uttaget:

* Jord på stift 4 och 5
* Spänning på stift 16 (strax under 12V då batteriet nog börjar tappa laddningen)
* De andra stiften ger spänning och de som ger varierande spänning verkar göra det inom ett rimligt intervall
* Kollat säkringen för datalänksuttaget (OBD-uttaget)
* Kopplat ur sensorn till gasspjällhuset utifall att den kortslöt kommunikationen, är lite osäker på vart de andra sensorerna sitter trots en kik i min Haynes manual samt sökningar på nätet
* Kopplade ur ODB-uttaget från panelen för kunna ansluta det bättre med felkodsläsaren
* Testat både Biltemas felkodsläsare samt en ELM 327 Bluetooth läsare (länkar nedan)

https://www.biltema.se/bil---mc/verkstadsutrustning/testinstr...
https://www.teknikproffset.se/bil/diagnosverktyg/felkodslasar...

Har ni några förslag på vad jag kan göra för att få ut felkoderna?

P.S.
Om någon är intresserad så har jag kollat följande vad berör motorn:

* Tändkablarna ser hela ut och sitter fast
* Ingen olja, smuts eller liknande som runnit ned till tändstiften
* Inget synligt läckage av olja runt ventilkåpan
* Kontakten till tändspolen ser hel ut

Har EJ kollat tändstiften eller tändspolen närmare hittills.

Av Mackey
Skrivet av xxargs:

När jag gjorde 10-miljoners småfiltestet (ej på systemdisken - gör inte det...) så var defender/'realtime protection' något som helt sabbade prestandan mot disk och även med den avstängd så är skapandehastigheter av småfiler ca 1/10-del av farten man får under en Linux-system med ext4/BTRFS.

NTFS är lika jobbig under Linux som Windows med nära identiska tider och också arbetar enkeltrådat under linux, så jag gissar att filsystemet som sådant i sin struktur är mycket svår att parallellisera.

- det var också då jag upptäckte att tiden som förbrukades för filsystemet inte syntes i processlistorna i windows men med CPU-lasten minus belastnings-procenten på alla processerna sammanlagt kunde man se att upp till en kärna/tråd av processor-lasten aldrig redovisades och antas vara här för filsystemhanteringen - men blev heller aldrig mer än en, vilket betyder att NTFS hanteras enkeltrådat och går inte fortare oavsett hur många kärnor man har i sin propp - här syns åldern av NTFS från tiden när man bara hade en enda processor som skötte allt. Idag ligger också en hel stack med olika plåster ovanpå NTFS för att få NTFS att se mer modern ut med shadowcopy och annan hantering (inklusive AV-krokar som lyssnar på trafiken till/från disken/nätverket).

MS behöver verkligen göra något nytt här i filsystem-väg...

Just det med att belastningen av filsystemet inte redovisas i aktivitetshanteraren var något som gjorde min felsökningsprocess mycket svårare då ingen process stack ut nämnvärt. Däremot vid senare tester såg jag att en Windows defender-processen gick från 14MB minnesförbrukning till 200MB. Hade man däremot startat aktivitetshanteraren efter att minnesförbrukningen stigit så hade man inte reflekterat över det eftersom 200MB minne för en process är inget märkvärdigt.

Av Mackey
Skrivet av anon334363:

Prova tillfälligt stänga av "realtime protection" under "Virus and threat protection" i windows inställningarna. Denna förgör prestandan totalt för mig ibland, vare sig det är kompilering eller rsync överföringar.

Skrivet av xxargs:

Är det från windows till NAS eller tvärt om - är det lika trögt i båda riktningarna?

Hur det ser det ut i windows taskmanagern - något som käkar CPU - någon lagring med 100% busy men ingen nämnvärd dataflöde?

---

Som redan nämnt kan AV-program/Defender sätta krokben och överföringshastighet bli helt bedrövlig både i överföring och i skapande av nya filer (som när många små filer skall göras backup på/flyttas) med oerhörd stor overhead - och det är inte alltid det syns som hög CPU-last utan bara 'väntande' - om NTFS är trög (stor $MFT att hantera som vid många småfiler skall skapas på en gång) så syns det heller inte som någon last i processortabellerna då man av någon anledning inte vill visa detta i processlistorna...

Gick snabbt att kopiera från NAS:en, något jag glömt prova då jag i princip alltid skickar filerna från Windows till NAS:en och inte tvärtom.

Ni hade rätt, verkar vara Windows Defender som är boven i dramat, slog av alla dess funktioner och nu lyckas jag kopiera filer i 80-90MB/s. Trodde inte det var möjligt att antivirus kunde slakta prestanda så enormt. Stort tack för hjälpen!

Av Mackey
Skrivet av anon334363:

Möjligt att datan för överföringen inte är "synkad" i Linux, dvs. det är lagrat i minnet och håller på att flyttas över till lagringen. Om du kör

sync

direkt när överföringen är klar i Linux, tar det tid för sync att köras färdigt? Eller är den klar direkt?

Känner igen problemet, både för nätverksöverföringar men också typ usb-stickor. Överföringar i Linux kan framstå som extremt snabba, men det är bara för att överföringen rapporterar som "klar" när den egentligen bara har förberett all data för att skrivas till disk.

Testade och kommandot är färdigt direkt.

Skrivet av stgr:

Windows hanterar kopieringen av filer väldigt annorlunda mot linux, många små filer kan ta väldigt lång tid mot en stor fil.

Förvisso men som du ser på bilden så är det typ ingen hastighet alls efter att ca 5 .flac filer överförts. Som skrivet i TS, det tar ca 30 min för att skicka ett par GB data.

Av Mackey

Hastighet vid filöverföring till nätverksenhet sjunker till noll/mycket lågt

Har ett konstigt problem med SMB som jag inte finner svaret till genom mina sökningar. Har en WD DL4100 NAS som kör SMB. Från en dator som dualbootar Linux och Windows 10 så funkar filöverföringar över SMB utan problem i Linux. I Windows är hastigheten hög i början för att sedan sjunka till noll och därefter till mycket låga hastigheter. Att föra över t.ex. 1-2GB med bildfiler eller .flac tar omkring 30 minuter. Se bifogad bild som exempel.

Både Windows och Linux installationerna pratar SMB v2 med NAS:en och eftersom båda OS kör på samma dator misstänker jag att felet ligger på klientsidan för Windows-installationen. Av bilden att döma blir någon buffer eller liknande full och därefter blir det segt. Problemet uppstår oavsett om jag kopierar till en share som kräver autentisering eller ej.

Bild på filkopiering:
https://i.imgur.com/KypmZtx.png

Har försökt följande:

  • Kopiera med obuffrad I/O

  • Stänga av "bandwidth throttling"

  • Stänga av Large Send Offload (LSO)

  • Utöka MaxBufferSize för SMB

  • Stänga av EnableSecuritySignature för SMB

  • Utöka AdditionalCriticalWorkerThreads för SMB

  • Utöka MaxThreadsPerQueue för SMB

  • Endast tillåta SMB v1

Har slut på ideer, har ni några förslag?

Av Mackey

Setupen är såld.

Av Mackey

H77-paketet är sålt.