Inlägg

Inlägg som hersses har skrivit i forumet
Av hersses
Skrivet av FX9:

Om allt nu är baserat på levnadsstandard och utveckling så kommer kapitalismen vinna...men inte i långa loppet.

Ett samhälle som kollapsar (vilket jag antar vårat kommer göra) kommer gå lååååångt bakåt i utvecklingen. Så sett över 1000 års tid är jag övertygad om att vi som ras hade varit bättre om vi hade lyckats med en variant av socialistiskt/kommunistiskt samhälle. Men inte heller sådana är fria från människans girighet, och därmed kommer nog sådana att fallera också.

Nån slags kommunist/teknokratisk stat är bättre lämpad än att basera hela vårat samhälle på individens girighet, vilket vi har idag...oerhört svårt att veta däremot. Skulle behöva en samhälssimulator som kan ta tillräckligt många variabler i åtanke för att förutspå framtiden.

Kanske vi borde satsa på att utveckla "Psychohistoria" som i Foundation, för att kunna bättre förstå våran framtid

Väldigt vågat påstående med tanke på att olika variationer av socialistiska samhällen har prövats över hela världen och det leder alltid till mer fattigdom, korruption, svält, misär etc i förhållande till kapitalismen. Av vilken anledning skulle det funka bättre 1000 år fram i tiden? Hur många miljoner eller miljarder människor måste mördas innan det funkar? De som förespråkar socialism brukar säga något i stil med "det där är inte socialism, det har inte prövats på riktigt". Jo, det har prövats hur mycket som helst och det leder bara till lidande. "Men om bara jag fick vara ledare och bestämma så skulle jag inrätta Utopia". Var väldigt försiktig med dig själv om du har eller haft sådana tankar för det är exakt hur en diktator och tyrann tänker. För att en socialistisk Utopi ska funka så måste man ta bort den fria viljan, bort med personlighet, bort med allt som sticker ut... för sådant funkar inte i ett samhälle där alla måste vara ett kugghjul i maskineriet tillsatt av någon högre upp som bestämmer över dig.

Även om samhället inte är perfekt så föredrar jag min fria vilja framför ett "perfekt" samhälle där jag blir en hjärndöd slav. Look... när jag spelar spel som Anno 1404 så är det väldigt kul att bestämma vad som ska produceras, hur mycket och var människor ska bo - in i minsta detalj. Om jag råkat sätta ett hus på fel ställe så river jag hela kåken utan någon som helst tanke på vilka konsekvenser det får för de som bodde där. Jag skulle inte vilja göra det i verkligheten för vi pratar inte om något datorspel utan om riktiga människoliv! Det är verkligen en fråga som kokas ner till om du är för frihet eller slaveri!

Av hersses

Hahaha ja verkligen som på bilden! Socialister drivs ofta av någon form av rättvisa, men eftersom det är svårt att göra det lika bra för alla så är det betydligt lättare göra det lika illa för alla. Så länge alla har det lika dåligt så är det rättvist och är det rättvist är det bra!

Av hersses
Skrivet av Ceji:

Du har tyvärr helt rätt. Girighet och själviskhet har blivit mer accepterat på senare år. I dag är det helt "rätt" att bara tänka på sig själv och låta andra klara sig bäst de kan. Men det är ju faktiskt så ren kapitalism fungerar. Titta bara hur det mesta fungerar i USA. Kanske har vi influerats av andra länder i och med globaliseringen? Vad vet jag? Men det blir nog inte lätt för våra barn och barnbarn när denna mentalitet slagit igenom helt.

Vad är det du förespråkar egentligen om du missaktar kapitalismen så mycket? Kapitalism är inte synonymt med utnyttjande(inte heller vid slaveri som många verkar påstå). Kapitalism är en typ av system med friare tyglar till skillnad från dess motpol kommunismen där staten dikterar allt och vinsten går... låt oss säga någon annanstans. Det är tack vare kapitalismen som vår levnadsstandard har utvecklats. Eller hade människor i sovjet det ganska bra överlag? Det var misär, folk svalt, ingen fråga om kvalité förutom AK's. Men har du någonsin hört någon tala gott om någon annan sovjetisk pryls kvalité? Hade du haft en dator utan kapitalismen? I bästa fall ja men en mycket sämre version och i värsta fall nej, du hade inte vetat vad en dator var. Inte för att det existerar en utopi och kapitalism är inte ett perfekt system men i förhållande till alternativen så är det det minst dåliga sett till frihet, möjligheter, rättigheter, korruption etc. Det fanns betydligt mer girighet, själviskhet och korruption i tex sovjet där de hade dragit ut dig i skogen och avrättat dig för att du råkade äga lite mer mark än någon annan, för att du var lite bättre på att odla potatis än någon annan, eller för att du råkade ha lite finare verktyg än de andra. Är inte det rätt högt upp på listan över girighet? Att du är så girig att du är beredd att döda för att få det? Och detta gällde inte människor från främmande länder du inte hade någon koppling till utan grannar gjorde detta mot varandra, folk som känt varandra i många år.

Av hersses
Skrivet av anon333222:

Spegla det till aktiemarknaden. Börsen kraschar och småspararna säljer. Stora institutioner köper upp för stora summor. Vad är skillnaden? Eller det är brist på arbetskraft. Går du självmant till chefen och säger jag tycker jag är för dyr. Sänk min lön med 20% så du får mer i fickan.

Mmmm eller hur? Skillnaden är dock att all handel på aktiemarknaden behöver skattas samt att i fall där någon aktivt försöker påverka marknadspriserna genom att antingen nedvärdera en aktie eller övervärdera den redan är brottsligt. Kommer att tänka på den här artikeln som beskriver "grov otillbörlig marknadspåverkan"SvD. Plus att när det kommer till värdepapper så är pengar ett faktum medan värde är en åsikt - du gör en förlust först när du säljer värdepappret för mindre än du köpte det. Så att folk paniksäljer är deras egna bekymmer.

Och jag tycker liknelsen med arbetskraft är löjlig. Är det brist på arbetskraft dvs att arbetsgivarna har svårt att hitta duktiga arbetare så borde lönerna öka - inte sänkas, annars borde ju sköterskors löner vara högre än läkares, eller hur? Sen utgår du från en alldeles förenklad utgångspunkt där du är exakt likadan arbetare som jag. Någon av oss kan vara bättre än den andre, snabbare än den andre, effektivare etc. Alla ps5 är programmerade att vara vara likadana men människor är inte det. Precis som i alla yrken så är det extrem skillnad på arbetare och arbetare. För egen del vet jag att jag gör ett bra jobb på mitt arbete, jag strävar efter att utvecklas medan vissa kollegor vill stagnera. Gör jag mer och bättre ifrån mig så förväntar jag mig bättre lön, om de vill behålla mig dvs. Annars kan de bara ersätta mig med någon sämre och därmed få sämre resultat. Och lönen ska inte sänkas då det är ett juridiskt kontrakt mellan anställd och arbetsgivare. Eftersom en anställd inte får ta del av hur mycket vinst företaget gör men inte heller stå för förlusten så ska dennes lön inte påverkas av något av dem. En VD's inkomst kan däremot höjas eller sänkas just av dessa anledningar, de bär ansvaret och därför också straffet eller belöningen för deras egna möda.

Ha en bra dag!

Av hersses

I mina öron låter detta som att utnyttjar en redan svår situation, avsiktligt försöker begränsa tillgången i syfte att trissa upp priser och utpressa folk efter deras efterfrågor. Typ som svarta marknaden och i likhet till att man kan tjäna en månadslön på ett par dagar så skattar de inte en krona för det. Det enda sättet att försvara det hela är med argumentet "ingen lag - inget brott" men då erkänner man per definition att veta att det man gör är fel. Lite som att innan lagen fanns hävda att det är helt okej att sexuellt förgripa sig på människor som sover bara för att de inte sa nej eller försökte kämpa emot... Sluta våldta marknaden!

Av hersses
Skrivet av Pelegrino:

Jag kanske är dum men om du har bra koppling via wifi så varför kör du inte ditt ps4 via wifi?

För att vi har en liten dator vid tv'n också som vi kollar med på diverse streamingtjänster som inte finns på ps4.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hersses
Skrivet av HC-8315:

Självklart ska du inte prioritera bort lamporna. Men att testa de så kan du utesluta eller få bekräftelse på vad som kan vara en orsak till den dåliga prestandan.
Oj, 500 kr var tajt, även för 100Mbps utan flaskhals. Och jag antar att dra lite nätverkskabel med kabellist inte är ett alternativ för er? Ni bor ju i villa och kan få de riktigt smutt för en billig peng om man lägger lite själ i de.
Hur som, vad för router har ni så att man vet om vilken standard man kan reka för er inom denna tajta budget

Ja, de är så sant. Men om elkontakterna har varsin säkring så påverkar de också. Men men...

Vi har en ASUS RT-AC1200.

Skickades från m.sweclockers.com

Av hersses
Skrivet av HC-8315:

Dom där ska va rätt så bra. De du kan göra är att släcka alla lampor ni har och testa prestandan. Blir den bättre så blir dina HomePlugs störda av dom.

Jo sant, men jag kan ju inte prioritera bort lampor i huset för internet, jag måste ju hitta en annan lösning.

Citat:

Ja, de kallas för brygga. Många accespunkter kan konfigureras som brygga och/eller extender. Jag antar att du tänkte sammankoppla routern med en "brygga" som i sin tur era enheter kopplas till via kabel och/eller Wi-Fi.
Innan du kastar dig in och köper en accespunkt så behöver du veta lite saker. Först och främst då. Hur snabbt är ert bredband, och kommer du/ni uppgradera till snabbare bredband någon gång? Sen vad har ni för router just nu?
Den router som ni har nu ger en bra hint om vilken accespunkt som är lämplig att köpa. Kan säga såhär iaf. Den du har länkat till där kommer inte ge så bra prestanda på 100Mbps bredband. 300Mbps som den stödjer som max går dessutom över en gammal standard som dels är ganska dålig och dels är väldigt använd av en jäkla massa saker. Bor ni i ett större lägenhetskomplex så kommer de finnas en massa nätverk hos era grannar som kommer påverka prestandan väldigt negativt för er. Men men, först lite svar på dom frågor jag ställde där uppe.

Vi har 100 Mbit via fiber. Mina gamindagar är över och vi kollar netflix tillsammans och spelar lite co-op på ps4 då och då, så vår hastighet räcker gott och väl för oss i många år framöver. Vi har en ASUS RT-AC1200 och bor som sagt i en villa så grannar är inte något problem för oss kan du rekommendera något annat för max 500kr? Jag vill inte lägga ut hur mycket som helst för att lösa flaskhalsen.

Av hersses

Vad tror ni om en sån här? https://www.inet.se/produkt/5402886/zyxel-wap3205v3-n300
På hemsidan står det att den har 5 st 10/100 ethernet portar. Det kan inte bli någon flaskhals där om jag har flera enheter kopplade till den?

Av hersses
Skrivet av HC-8315:

De kan vara en eller flera saker som gör att de blir en sån rejäl förlust av prestanda.
Först en fråga från mig då. Vad för HomePlugs använder du?
De första du bör kontrollera oavsett vilken modell av dessa du använder är dom sitter direkt i ett eluttag samt att de inte sitter någon lampor kopplade på samma säkring och/eller uttag som dina HomePlugs. Sen har vi den andra saken som för din del är inte kan åtgärdas är om dina HomePlugs måste hoppa mellan olika säkringar. Där kommer man tappa, men väldigt sällan över 90% av prestandan.

Jag använder dessa
Ja, de sitter direkt i eluttagen och inte via grenuttag osv. Den andra biten kan jag tyvärr inte svara på då jag inte vet. Men tror du att det finns som en accesspunkt som kopplas till en router via wifi? Är det detta som kallas för en brygga?

Av hersses

Flaskhals med nätverk via elnätet

Hej!

Jag har nyligen flyttat in med min sambo i en fiberansluten villa och vi har ett nätverksproblem.
CPE'n sitter i rum A vilket också är vårt sovrum så där vill vi absolut inte ha vår router. Ist går det redan därifrån en nätverkskabel upp till övervåningen i rum B, där hastigheten därifrån ligger på ung 90 mbit av 100. Men när jag därifrån kopplar mig med via eluttaget ner till vardagsrummet(C) vilket ligger precis under rum B, så blir det et flaskhals och hastigheten sjunker ner till 2 mbit - men via wifi på mobilen samma sträcka får jag 74 mbit.. Jag har startat om dem och synkat om dem mm men det verkar inte lösa problemet då flaskhalsen tycks ligga i att nätverket tar en rejäl omväg via elnätet...

Så jag undrar om någon har ett tips på hur man löser detta? Själv vill jag borra ett hål och dra ner en kabel från rum B men min sambo är i dagsläget inte sugen på något sådant ingrepp(kanske hon ger med sig). Finns det en möjlighet med följande kopplingsschema?

Router ---(wifi)---*accesspunkt*---(kabel)---PS4

Alltså av det jag sett så ansluts accesspunkter via kabel och inte via wifi med kabel som utgång, men jag kanske har fel?

Av hersses

Funkar portabel dimmer till bordsfläkt?

Hej!

Vår bordsfläkt låter för högt för att sova med den på, så funkar det i teorin med t.ex. en sån här för
att sänka hastigheten? Länk

Om inte, vad finns det för alternativ?

Mvh Ben

Av hersses

Min åsikt är att självklart ska Postnord ha ersättning för att dem hanterar paketen/breven, men då ska de gå efter precis samma riktlinjer som för inrikesbrev. Om jag har beställt något(ej skrymmande) och det väger mellan 50-100g så ska avgiften ligga på 18kr!!!
Tabell finns här: https://www.postnord.se/skicka-brev-och-paket/priser-och-port...

Av hersses
Skrivet av Goffefefefe:

Som många andra beställda jag saker från elgiganten under black friday, i och med det förväntade jag mig ingen leverans i tid.

I skrivande stund så har mitt paket inte lämnat Elgigantens huvudlager än.
I kontakt med deras kundtjänst så kunde "lite förseningar" förekomma vilket jag förstår, men i mina ögon så är 11 mer än lite försenat.

Någon annan som sitter i ungefär samma situation?

Ja, men det beror på att alla produkter jag beställde inte ännu finns i lager. Webbutiken skickar min order när de får in den igen.

Av hersses

Jag hoppas att de fixar religionsmekaniken, för än så länge så spelar den en betydligt mindre roll än i V:an. Iom att man oftast får välja mellan att bygga olika distrikt så väljer jag alltid bort det religiösa distriktet. De andra distrikten är så mkt viktigare!

Av hersses
Skrivet av Belzzz:

Jag gjorde nått likande för länge sedan, för att dra en lång historia kort så räcker inte "tratt" utan ska du spreja så är det till att bygga ett "dragskåp" i valfritt material.
Jag drog bara ut mina ångor genom fönstret med en sån där ventialtionsslang.
Vill du inte dra ut det genom fönstret å du bara använder vattenbaserade färger så är det ju bara ta valfritt partikelfilter, jag skulle sattsa på något tjockt luddigt filter, kör du tunna typ nylonstrumpa så kommer det sättas igen för snabbt.

Ja, jag ska ju måla miniatyrer och på färgen jag ska använda står det "All of our paints are non-toxic, water-based acrylic that are designed for use on plastic, metal, and resin Citadel miniatures." Så med andra ord är det inte riktigt tal om ångor, det är mer att kunna fånga upp färgpartiklar i ett filter så att det inte sätter sig på annat i lägenheten. Dock kommer jag nog att köpa ett enkelt filter att ha för munnen för att inte ta några möjliga hälsorisker. Men tack för tipsen, jag ska kika lite mer på det

Av hersses

Någon som har byggt luftutsug till airbrushing?

Jag har tänkt att börja med airbrushing för att måla warhammer och en grej som jag är lite kluven om är ifall det är värt att bygga ihop ett smidigt utsug eller snarare något som avleder till ett filter för att undvika att färgpartiklar sprider sig i lägenheten. Jag tänker mig tratt->rör->fläkt(ar) med filter imellan. Är det någon som har gjort något liknande och vill dela med sig hur de gjorde?

Av hersses

Det största problemet med piratkopieringslagen är att upphovsrättsägarna lever i en konstig värld där de tror att för varje piratkopiering så går de miste om ett sälj. Jämför det med all mat i matbuken - där har vi inte gratis mat men jag går inte o plockar på mig vart enda märke i affären för det. Och nej, jag kommer aldrig någonsin få för mig att köpa Ajvar för att de någon gång bjöd på ett sample. Men av någon anledning tror upphovsrättsägarna det... Smarta grabbar!

Av hersses
Skrivet av pot_the pote:

Lyckades inte hitta något kvitto så det blir nog svårt.

Köpte du det i butik eller? Om du t.ex. köpte det på nätet hos Webhallen så finns ju alla uppgifter på ditt konto, alternativt i din mail.

Av hersses

Sen brukar säljare från Kina skriva att paketen är "gifts" även om de inte är det och står det att ett paket är en "gift" så får det inte tullas. Det är dock inte en garanti men jag har nog beställt ett 100-tal olika saker från ebay kina och aldrig behövt tulla.