Inlägg

Inlägg som boogey har skrivit i forumet
Av boogey
Skrivet av gytepr:

Nej om den personen har gjort detta så kan du inte få ut den info du pratar om:

En sekretessmarkering gör det svårare för andra att ta del av dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Sekretessmarkering innebär att Skatteverket för in en markering vid dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. Den anger att ingen får lämna ut uppgifterna utan tillstånd och säkerhetskontroll

Sekretessmarkering kräver normalt intyg från polis eller socialtjänst på att det finns konkreta och aktuella hot och omprövas varje år.

Av boogey

Flyttade till lägenhet utan någon form av fast bredband nyligen, så kör på 5G från Tre. Glad att de fick tummen ur till slut, annars hade det inte blivit någon flytt. Kollade täckning och det var bara Tre som angav god täckning här trots att det är extremt centralt, övriga operatörer verkar ha prioriterat utkanterna staden och landsbygd först.

Av boogey
Skrivet av sba74:

För det stora flertalet så tror jag visserligen att det faktiskt i längden inte skulle vara dyrare med CD skivor än med spotify men det ger ju trots allt en viss förenkling. Dock med begränsningen att artister som man kanske vill lyssna på och stödja inte ännu finns på spotify.
Plus att det enligt de betalningsmodeller som spotify för närvarande har är så att nya artister med mindre förhandlingstyngd har mindre utbetalningar per stream vilket i någon mån diskriminerar nya och därmed mindre artister.

Så är det. Sen är det ju verkligen inte ett mänskligt behov att lyssna på mängder av nya artister hela tiden, det var mer en illustration av att lyssningsmönstret blir helt annorlunda när man får fri tillgång till en enorm katalog med musik. Egentligen är jag rätt gammaldags, jag uppskattade genomtänkta album, men det konceptet har ju nära på dött ut med streaming.

Iallafall, för att återkoppla lite till originalfrågan så är min smärttröskel rätt hög när det kommer till tillgång till musik. 200 kr i månaden för en hel familj eller en dryg 100-lapp för en person är löjligt lite pengar jämfört med vad jag la på musik innan streaming blev allmänt tillgängligt.

Sen vore det ju kul om man kunde hitta en modell där nya och kanske mer intressanta artister fick en större bit av kakan än att man fortsätter göda storstjärnor och skivbolagsägare.

Av boogey
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror det kan bli knivigare som ny utvecklare om några år. Inte för att programmerare inte behövs. De lär fortsätta behövas. Men på ett annat sätt än idag där man mer tar hjälp av verktyg för kodgenerering och fokuserar mer på holistiska delar.
Vad nyexade kan prestera i att generera kod - den delen kommer nog AI kunna ersätta. Inte helt - men delar av arbetsmarknaden.

Men vem programmerar AI:n?

Nä, men jag har svårt att se att det förändrar särskilt mycket alls på kort sikt, det är ett verktyg som man nog ska lära sig att nyttja. På lång sikt kan det bli omvälvande, men det är som du säger väldigt svårt att säga exakt hur.

Så länge folk vill att vi ska bygga IT-system med obefintliga eller helt motstridiga krav så har vi jobb, koda gör man inte särskilt stor del av dagen och vill AI:n ta den biten så är den välkommen.

Av boogey
Skrivet av sba74:

Nu är ju inte Disc Rot något stort problem.
Jag skulle snarare säga att det är på gränsen till ett obefintligt problem.
Jag har aldrig råkat ut för att en CD skiva blivit oläslig pga det.
Det ytterst lilla fåtal skivor som blivit oläsliga för mig har blivit det pga att någon lagt dom någonstans eller man tappat dom så att dom blivit repiga men även det har endast förstört typ en enda låt på den skivan och jag tror att det kanske har hänt 1 gång.

Inte ens dom skivor som jag bränt själv för att göra samlingsskivor själv (vilket jag gjorde en del för många år sedan) har råkat ut för det mer än kanske något fåtal som legat i bilen och därmed utsatts för omväxlande 20 minus och 50 plus samt varierande luftfuktighet.

Nej, det är nog inget problem. Ett större problem är ju att inte mycket av den musik jag lyssnar på ens finns att köpa på CD. Och om den fanns och jag lyssnar på ett nytt album varje dag, vilket är en rejäl underdrift, så skulle det kosta mig kanske 3-6000 kr per månad.

Det är kul med fysiskt distributionsmedia, men det är nog större chans att få tag på nysläpp på musik jag lyssnar på på vinyl numera. Det är något av en falsk dikotomi, det går alldeles utmärkt att både ha en musikstreamingtjänst där man lyssnar på låtar från vitt spridda artister under en dag och att dessutom köpa skivor med det man kanske tycker är extra bra.

Av boogey
Skrivet av tigersoul925:

Det är verkligen spridda åsikter och reaktioner här på vad som är normalt och inte. Det beror förmodligen en del på vilken typ av fel som korrigeras. En del verkar rentav haft lite problem med dubbelseende och blivit av med det uppenbarligen med tiden?

Det bästa är väl att fråga optikern vilket jag gjorde och baserat på min beskrivning och efter en justering av glasögonen inte hjälpt så har de bokat in en tid med deras optiker för att kontrollera detta och det är väl det bästa. Vi får se vad de kommer fram till. Klart värt kolla upp iaf.

Absolut, det beror nog väldigt mycket både på synfel, storlek på glas, typ av glas o.s.v. Det fina är uppenbarligen att hjärnan är ganska duktig på att anpassa sig, även rätt grova förvrängningar brukar ge med sig efter ett tag.

Men det är klart man ska gå till optikern om det fortfarande känns helt skevt efter ett tag. Det är ju inte heller alltid en helt exakt vetenskap eftersom vi inte sitter och tittar statiskt på ett och samma objekt på samma avstånd hela dagarna, det kan finnas avvägningar att göra beroende på synfel. Det är väl lite det som man kanske inte hinner med på exakt samma sätt hos en billigare optiker. Jag har visserligen enklast möjliga synfel, så jag har inte haft några stora problem hos Specsavers heller.

Skrivet av mc68000:

Festligt det där med näsan, den är ju helt bortfiltrerad! Om man blinkar med ett öga och tittar snett ner åt samma håll; då är det en stor klump som sticker ut och blockerar en försvarlig del av det synfältet. (Detta syns tydligare om du tar av dig glasögonen; det verkar som hjärnan försöker sudda ut bågarna över näsan till viss del.)

Haha, ja det är faktiskt väldigt festligt. Lägger man ett finger på den längst fram och blundar med ena ögat blir det väldigt uppenbart att den är där hela tiden även om man tittar rakt fram. Man får inte börja tänka på det för mycket bara, det ger samma effekt som att lägga märke till grumlingarna som flyter runt i synfältet.

Av boogey
Skrivet av mc68000:

Rätt så fascinerande om hur hjärnan bearbetar världen runt omkring oss, t.ex. att vi bara ser skarpt i 1% av vårt synfält. Det passar väl oss datorintresserade rätt bra, vi kanske ska ha en mindre skärm, inte större.
Se gärna de första 20 minuterna av Vetenskapens värld som handlar om synen, sedan fortsätter det med hörseln.
https://www.svtplay.se/vetenskapens-varld-den-luriga-hjarnan

Ja, nästan ännu mer bisarrt är ju att färgseendet inte är jämnt distribuerat i synfältet, men det lappas ihop till en uniform helhet av hjärnan. Eller den klassiska insikten att man alltid ser sin näsa.

Av boogey

Förvrängningar får man ju i glasögon helt oavsett hur man gör. Börjar man koncentrera sig och titta efter är saker i periferin rätt skeva, hjärnan lär sig att kompensera för det och som van glasögonbärare är det inget man märker av normalt.

För 20-30 år sedan när vi hade mindre glasögon upplevde jag att det var mindre problem, med dagens större glasögon hade jag rätt rejäla problem senast jag bytte till nya trots väldigt enkelt synfel och ingen ändring av styrka. Golvet bakom mig lutade, allting kändes otroligt långt bort, förvrängningara var oerhört störande. Fick ofta ta av glasögonen, men det gav med sig till slut det med. Tips är att ha dem på sig så mycket som möjligt när man sitter rätt statiskt och problemen blir som minst besvärande.

Dubbelseendet är dock inget jag någonsin upplevt, det hade jag nog gått tillbaka till optikerna för. Sen ska du såklart tillbaka oavsett om det inte ger med sig inom ett par veckor.

Av boogey

Åkte på det här, vill minnas att det var ett Epox-moderkort till en Athlon 2100+. Började med spontana krascher efter att systemet var < 2 år gammalt, sen brakade det rätt snabbt och kunde bara gå ett par sekunder innan krasch efter ett par veckor.

På den tiden kändes ju en så pass gammal dator rätt föråldrad, Athlon 64 hade släppts eller var på gång, så fick springa ner och köpa något billigt moderkort och byta bara för att få datorn att fortsätta rulla när jag hade lyckats förstå vad felet var.

Av boogey

Inte haft några större problem, en kabel från en laddare på jobbet som gav upp. Annars har allt hängt med tills det har tappats bort.

Av boogey

Upprepar mest vad andra säger, men Anker är som sagt ett stort företag som i många länder finns på hyllan i vanliga elektronikbutiker. Äger en officiellt licensierad Powerbank i Nintendo Switch edition från Anker.

Sen kan de såklart trots det ha producerat en del mindre bra produkter, det har ju större företag än så gjort. Och det är kinesiskt, det får man väl göra lite vad man vill med, men personligen hade jag aldrig någonsin köpt en övervakningskamera från dem.

Av boogey

Kul läsning! Satte ihop min första egeninköpta dator där i svängarna.

Kommer väl ihåg den där hajpen om att man snart ska nå 10 och kanske till och med 20 GHz, men hade helt glömt bort att Intel själva var med på det. Trodde att det mest var medier och privatpersoner som drömt ihop det. I efterhand och i takt med att man lärt sig mer hur en cpu fungerar framstår det ju som en rätt idiotisk förutsägelse. 🙂

Av boogey
Skrivet av GuessWho:

Förr hade Nordic Hardware överklocknings tävlingar och Intel Celeron 600 och AMD Duron 600 var tydligen notoriskt bra på att överklocka.
Många som fick upp dem över 1000Mhz.
Även en del över 1200MHz... så över 100% överklockning för vissa.

Tänk om man hade kunnat göra det idag.
Köpa en 5GHz processor och överklocka till 10GHz.
Hade varit häftigt.

Fint, nostalgiskt minne. Det var ju många processorer som överklockade otroligt fint på den tiden om man bara satte på lite bättre kylning. Tillsammans med kul knep som att låsa upp multiplar genom att sluta två bryggor på CPU:n med en blyertspenna, eller grafikkort där man kunde dra igång avslagna kärnor.

Minns att man glatt extrapolerade den dåvarande utveckligen och tänkte sig både 10 och 20 GHz processorer inom ett par år, och att det skrevs en del artiklar på ämnet. Helt uppenbart nu att man inte hade riktigt räknat baklänges vad det innebär för tid för en klockcykel, och medföljande problem i form av timing. Det finns goda anledningar till att vi har planat ut i hastighet ungefär där vi gjorde.

Av boogey

Ett alternativ om man vill ha maximal stabilitet borde ju annars vara att dra fast det i väggen. Sätt en list där bak, eller kör konsoler. Då ska det ju inte röra sig om det sitter ordentligt.

Alternativt får man leta såna där pjäser från barndomen, skrivbord i massivt trä med hurts. De rörde knappt på sig ens när man försökte flytta på dem.

Av boogey
Skrivet av Trihxeem:

Konsollspelare står ut med mycket skit haha. 5-6h är ju patetiskt dåligt!

Har bara haft Xbox och Nintendo konsoler innan, de har flera gånger så lång batteritid. Xbox kör dessutom fortfarande AA, så om det tog slut under spelande så bytte man bara.

Fick en chock när jag skaffade en PS5 och insåg att jag var tvungen att sätta kontrollen på laddning i princip efter varje gång jag använt den.

Av boogey
Skrivet av Aphex:

Helt underbart. Det är ju typ en sån där Crank Chop jag har, fast den är lite mindre. Problemet är ju att det i princip aldrig är något annat än lök jag vill ha hackat på det där viset. Chili kanske, eller tomat till en Pico de gallo? Tror jag skulle tycka mycket om en Alligator, slippa stå och hacka grönsaker till helg-tacos....

Av boogey
Skrivet av Aphex:

Man kan tro det är ett skämt men det är så den säljs. I praktiken är det en lite mindre och sämre mixer. Dessutom:

Dela det som ska hackas i lagom stora bitar och dra i handtaget upprepade gånger tills innehållet hackats till önskad storlek

Du står alltså redan där med lökfan och en kniv i handen och nu ska du plocka fram en maskin istället för att bara hacka den i mindre bitar!

https://www.clasohlson.com/se/Lokhackare-Coline/p/44-3045

Nu har jag inte orkat ögna igenom tråden, så jag vet inte om detta sagts. Men jag har en sån där, köpte den för under en hundring på ICA tror jag. Det är en jävla gudagåva, den enda "gimmick"-apparaten jag köpt till köket som faktiskt används hela tiden. Finns få saker jag hatar så mycket som att hacka lök, särskilt när man ska ha den finhackad. Ett par drag i den här apparaten så har man finhackad lök, sen diskar man bara ur den snabbt eller stoppar i diskmaskinen. Helt svid-fritt och händerna luktar inte.

Av boogey

Instämmer med övriga att de blivit meningslösa. Som barn hade de coola grejer som inte fanns någon annanstans, plockade på mig katalogen i Stockholm när vi åkte dit, vilket brukade vara någon gång om året. Sen satt man och bläddrade i den hela året.

Lite märkligt att man inte har lyckats förvalta varumärket bättre, det finns ju en mängd verksamheter man kan driva under det namnet, men i slutändan valde man att fronta butiken som en partybutik och kombinera det med att vara ett Kjell och Company med dåligt utbud och höga priser.

Av boogey
Skrivet av LINJEinc:

Haha, min första hårddisk var på hela 270 MB, så lite skillnad tror jag

Disken man kunde köpa med till sin Amiga 600 var väl på 20 eller 40MB? Kommer ihåg att en vän hade Cruise for a Corpse installerat på hårddisk, och sen var det inte mycket utrymme kvar.

Av boogey

Om den används så pass mycket som du skriver skulle jag inte bli förvånad sen om det görs ett prisavdrag, som enligt villkoren är minst 20%.

Men jag vet verkligen inte, det kan ju vara ett upplägg där de tar smällen för enstaka köp för att de anser att de tjänar på det i längden. Det är väl småpotatis i sammanhanget, NetOnNet tjänar väl som alla dessa företag pengar på finansiering och inte försäljning av elektronik med hårt pressade marginaler.