Inlägg

Inlägg som napahlm har skrivit i forumet
Av napahlm
Skrivet av Snekutaren:

Låter som att du behöver ett nytt värmesystem mer än ett fiktivt värde som kan gå upp i rök när som helst i en flyktig värld.

Så frågan är, sälja av fonderna nu och hålla på pengarna tills fakturan ska betalas? Eller vänta med försäljningen tills jag har beställt och fått ett installatonsdatum, i hopp om att pengarna ökar lite till? Får ju i och för sig bara betala mer i vinstskatt då?

Skrivet av Owlbeast:

Jag tror dina föräldrar skulle bli stolta över att du använder pengarna till detta ändamål. Det går alltid att spara ihop sen igen. Hur många tar inte dom här pengarna och lägger på en sportig bil som blir tråkig efter ett år och faller ihop, eller spenderar allt på en "finna-sig-själv"-resa där man lägger hela beloppet på att få supa skallen av sig, knulla runt och slåss? Nej för tusan, vuxenpoäng till dig!

Tack. Det var snällt sagt. Och du har säkert rätt.

Skrivet av zOlid:

Återigen rätta mig om jag har fel.
Men jag har förstått det som att det räcker med att du har stöd uppvärmning eller det som "backup" med elelement för att få bidraget.
Men jag kan ha fel!
Det är absolut värt att kolla, och borde vara en relativt enkel fråga för dom som håller på med det.
Om du tar in offerter, så borde dom veta hur det ligger till iaf.

Det är ju en kombinera pellets och vedpanna, men elpatron. Tror det blir svårt att hävda att jag har pellets som stöd? Går dom tillbaka och tittar på min el-förbruking senaste åren lär dom inte tro mig då jag hade 2030 kWh i elförbrukning 2022. Då var det 100% pellets som gällde.
Ett mer normalt år ligger jag kring 5-6000kwh.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja räntor är väldigt bortkastat, speciellt när man kan få pengarna på annat håll. Räntan du skulle betalat kan du istället spara och säkert lite mer därtill.
Man rör inte spar pengar förens man behöver dom, det är precis det här en så kallad buffert är till för. Oförutsedda utgifter/stora utgifter.

Räntan är inte så stor skillnad på mot vad jag betalar nu, egentligen. Det stora blir ju att amortering dubbleras. Bara den summan är det många som inte klarar av att spara varje månad.

Jag har ca 8 veckor med pellets kvar. Hade varit trevligt att inte behöva köpa en till att släpa in utan gå över till luft/vatten ganska snart. Hänger ju på leveranstider, när man väl kommit så långt.

Av napahlm
Skrivet av Trihxeem:

Vad ska du med sparpengar till om inte för att använda när du behöver göra en investering?
Verkar vara det minst smärtsamma alternativet.

Jag vet inte. Det är bara något i min uppväxt som säger mig att dom ska man inte röra om annat än i riktiga kriser.
Är det här en riktig kris? Det är frågan.
Det känns lite i hjärtat också, mycket av de här pengarna är ju fonderna som mina föräldrar sparat till mig fram till min 18-årsdag.

Av napahlm
Skrivet av Javis:

Varför har du inte en korrekt värdering på huset?
Med ytterligare 150 kkr i belåning blir din belåningsgrad 76,9% med värdering på 1,6 MSEK och 68,3% med värdering på 1,8 MSEK.
Jag antar att en ny belåningsgrad över 70% kommer innebära en stor förändring på amorteringen på hela lånet?
Är det realistiskt med en ny värdering på minst 1,8 MSEK? Och hur skulle banken ställa sig till den kalkylen?

Som malmstone nämde. Man kan bara göra ett nytt värde var femte år.
Jag var dock inte medveten om det gjordes ett uppdaterat värde vid det tillfället. Jag köpte ut min dåvarande sambo och kan inte minnas att det pratades om detta.

Mäklare som jag hade ute nu värderade till 1,8 som huset är nu. Med luft/vatten på plats. 2 milj.
Även Nordea, som har sina egna som räknar värden på hus värderade det till 1,78.
Men det kvittar i sammanhanget eftersom amorteringsgrundande värdet är vad det är.
Men när 2026 kommer kanske jag slipper amortera helt om jag kommer under 50% belåningsgrad.

Skrivet av OSkar000:

Jag tror även andra tillverkare kan ha liknande kampanjer så kolla gärna runt lite på olika alternativ.

Qvantum dök upp i diskussionerna när vi bytte värmepump (bergvärme) men eftersom vi behövde byta lite halvakut så blev det aldrig aktuellt. Jag är dock lite skeptisk till att hoppa på en ny produktlinje som "testkund" när det kommer till saker som ska funka i 20 år.

Qvantum är ju inte helt nya i branschen. Dom har gjort pumpar till företag och offentliga verksamheter sen 1993. Så dom har erfarenhet. Men visst finns det en risk.
Beroende på vad som sägs och hur dom lagt upp garantier med mera, så har jag IVT som alternativ.
Qvantum blev egentligen bara aktuellt då deras styrning och termiska batteri är nytänkande.

Skrivet av zOlid:

Jag kan ha lite fel här, så kolla upp det jag säger. (jag orkar inte googla just nu)
Men bidraget som ges för 50% av utgiften på energieffektiviserande åtgärder, där luft/vatten ingår (så vitt jag förstått det).
Det bidraget är väll bara satt till förra året och i år om jag vill minnas?
Dvs väntar du till 2025, så kan du inte ta del av det bidraget.
Jag installerade nyligen ny LVP, och funderar på att komplettera med varmvatten också, för att kunna dra av halva priset på båda.
Fick inte göra det när jag bara installerade en LVP, men om man installerade minst en pump för vattnet, så får man även dra av för LVP.

Som jag har förstått det så gäller det inte byte från en pelletspanna. Utan det är egentligen bara hus med direktverkande el som kan söka bidraget? Nån annan som vet får gärna fylla in.

Skrivet av Shadee:

Teoretisk kan det ju gå att sälja fonder och aktier i år, köpa luftvärmepump och sedan 2026 ta en ny värdering på huset, låna upp 150 000:- på huslånet och köpa tillbaka en massa fonder och aktier.

Kanske inte den bästa lösningen, men tänkte att det är ju ett alternativ i alla fall.

Så kan man absolut göra. Har dock aldrig hört något göra så. Men man får ju se vad räntor och liknande är då.

Av napahlm
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jag skulle sälja av aktier och fonder och finansierat det så. Då slipper du ränta och alla andra kostnader som kan till komma.

Du kan sedan spara ihop till ett nytt sparande.

Lite så jag tänkt. Men man har ju fått lära sig att sparade pengar rör man inte. Framförallt inte som nu, att tömma sparkontot helt.
Men det har ju sina fördelar och låt oss säg att jag sparar 2500kr i lite delade fonder varje månad så kan pengarna växa relativt fort. Runt 4-5 år för att komma tillbaka där jag är nu.
Jag måste ju annars vänta i 1½ år för att kunna förnya mitt amorteringsgrundande värde. Den tiden kommer jag inte kunna spara särskilt mycket pga uppvärmningskostnaderna.

Skrivet av OSkar000:

Begränsningen här var max 100k kr på avbetalning och resten betalades direkt. Kanske kan vara vettigt i kombination med att sälja av en del aktier och fonder?

Thermia var det som hade det upplägget för ungefär en månad sedan.

Har inte tittat på Thermia, men det kanske kan vara klokt att titta på.
Jag har just nu mina ögon på Qvantum som lanserar sin första luft/vatten för privatpersoner nu i maj.

Av napahlm
Skrivet av OSkar000:

Har du kollat med leverantören av värmepumpen om de erbjuder finansiering?

Vi bytte nyligen värmepump, fick erbjudande om avbetalning på 24 månader med "0%" ränta. I verkligheten runt 1700kr lånekostnad då de ville ha en administrationskostnad varje månad.

Det ska jag såklart kolla. Men en luft/vatten ligger kring 110-160 tkr. På 24 månader blir det alldeles för hög kostnad. Delat på 36 månader hade fungerat. Men det ligger ju helt på leverantören vad dom kan erbjuda.

Av napahlm

Låna pengar eller sälja av aktier och fonder?

Ska investera i luft/vatten-värmesystem hemma.
Bankerna (har frågat flera) sa nej till att låna mer på bostaden eftersom mitt amorteringsgrundande värde sattes ganska lågt i förhållande till nuvarande värdet. Jag har 1.08 milj i lån på ett hus som är värt 1.8-1.9 milj. Men där värdet på huset sattes till 1.6 milj 2021.
Ifall jag skulle fått låna hade det inneburit en dubblering av min amortering och ränta på de extra 150K jag lånar. Vilket i mina kalkyler går ihop, men inte hos bankerna.

Så det återstår tre alternativ för mig.

Ett. Är att bara hoppas på att min gamla och slitna pelletspanna håller i minst ett år till. Men pellets kostar så pass att jag inte får utrymme att spara något nämnvärt.

Två. Ta ett blankolån på banken. För det går bra? Med högre ränta och högre månadskostnad mot att låna på husen!? Konstigt nog. Det kommer ju dock bli tufft och lämnar inte utrymme till mycket annat.

Tre. Sälja av alla mina fonder och aktier. När skatten är dragen får jag ut ungefär för att täcka investeringen.

Generellt sett ska man aldrig röra sina sparpengar. Men en fördel med alternativ tre är att jag gör en stor besparing per månad på uppvärmningen pellets vs luft/vatten och oförändrade lånekostnader. Ca 38 000 om året kommer jag spara med befintlig ränta, amortering och med den lägre driftkostnaden som luft/vatten innebär.
Tänker att dessa pengar skulle jag kunna investera tillbaka in i fonder och aktier. På bara fem år har jag sparat ihop hela investeringen.
Vad säger ni? Vänta, låna eller sälja av?

Av napahlm
Skrivet av Orisons:

Hur hamnade han i händerna på Amerikanarna då? De var väl inte så dumma att de utgick från USA. Hade detta varit i Sverige hade han fått typ 1.5 år och 50k i böter. USA`s straff är inte att leka med....

När jag läste ingressen trodde jag att han dömts i Svensk domstol. Antal år kunde jag köpa, men summan i böter lät otrolig för att vara Sverige. Vilket visade sig stämma.
Längden på fängelsestraff har blivit mer rimlig i Sverige på senaste tiden? Tycker det känns som vi delat ut livstidsstraff som det delas ut reklam på lördagar.

Av napahlm
Skrivet av Aphex:

Om du inte räknat helt snurr kan du prova hos en annan bank, de räknar lite olika så den ena kan säga nej aldrig och nästa välkommen.

Jag har två banker till utöver min egna jag pratar med. Den ena har sagt blankt nej (med lite finare ordalag såklart) redan.

Min budget är räknad utan årets löneökning och med en gradvis sänkt ränta, som ligger över vad alla banker själva säger att ränta kommer ligga på enligt deras egna prognoser. Och även ifall räntan inte sänks alls så håller budgeten. Till och med ett worst case scenario där elen kostar 240 öre / kWh inkl. skatter och avgifter så går den ihop.

Och ovanpå det så kommer jag få en löneökning i juni.

Så jag är något gramse kan jag säga. Pengarna ska ju investeras i huset till att modernisera, det trodde man ju skulle varit värt något. Men bankerna är väldigt fyrkantiga just nu.

Av napahlm

När banken säger att Nej, du kommer inte klara din ekonomi med nya lånet.
När jag dessutom har högt uträknade kalkyler som visar att jag kommer klara det. Alla kostnader är avrundade uppåt och jag har till och med räknat med 2022 års elpriser. Det går fortfarande ihop. Jag kommer till och med spara mellan 10-20 000 per år med min lagda budget.

Men bankerna har sin dumma schablon-utgifter dom räknar med. En bil kostar så mycket, nöjen (bio, restaurang mm.) kostar si, kläder kostar så, maten kostar så här.
Men jag äter relativt billigt (men bra mat), äter aldrig ute, är ej heller ute på något av vad dom klassar som nöjen, köper nästan aldrig kläder och jag använder min bil till att endast pendla till jobbet vilket blir ca 70 mil i månaden.

Jag ska inte ljuga och säg att det blir en dans på rosor. Men det är absolut görbart. 50% av lönen kommer gå till allt som rör boendet. Men det är inte ovanligt?

Av napahlm
Skrivet av Qbone10:

Om det redan är så mycket strul med den "billiga" så tror jag du har kommit fram till rätt beslut själv🙈

Den är "billig" eftersom det är en maskin som blivit levererad till kund, men där fel upptäcktes innan den installerades. Byttes således ut till en helt ny hos kunden. Den här ställdes på firman, lagades och står nu där och tar plats. Har gått noll timmar men är "begagnad".
Därav det "billigare" priset. Köper man samma modell på nätet typ Bygghemma.se så går den loss på 150K exkl installation.
Garantier ska gälla som vanligt. Men dom är såklart korta jämfört med IVT.

Skrivet av Mindfighter:

Eletriker kostar ett par tusen bara de dyker upp och fortsätter kosta från det... Håller med, man vill ha ett all-inclusive pris och där är val av firma det viktigaste och jag skulle se till att välja ett märke som faktiskt är tillverkat för nordiskt klimat så lite tvek på märken som är ovanliga på vår marknad. Det är skillnad på att utvinna värme vid -10 jämfört med +10.

IVT är Bosch-ägare av numer, så både IVT och Bosch är värda att kika på, vi köpte IVT bergvärmepump förra året och är nöjda med allt utom att ÅF inte berättade att modellen vi valde var en-fas vilket kräver rätt stor huvudsäkring vid kompressorstarterna (vi fick säkra upp eftersom säkringen löste ut flera gånger när det blev väl blev kallt ute)

Svärföräldrarna valde Thermia som är värda att titta på och den lilla modell de valde har även den tre-fas, så 3x10A räcker till den, vilket jag tycker är ett stort plus.

Andra märken värda att titta på är Nibe och CTC.

Ja elektriker är kända för att ta betalt. Och att ha den olöst innan jag tar ett beslut kan ju bli väldigt dyrt.
Informationsmaterialet till Vaillant påstår att det är tillverkat för nordiska klimat. Den har det nya miljövänliga köldmediet och ska vara extremt tyst.
Det är väl deras största fördelar anser jag.

På plus/minus är att det är en 12kw maskin. Alla andra offerter jag fått har varit 9kw. Så den är ju väldigt överdimensionerad för mitt hus. Har frågat runt lite och några säger att en luft/vatten ska vara enligt husets behov.
En kollega (som jag förövrigt inte litar på mycket vad han säger) påstår att det är bra med extra effekt. Då värmer den snabbare när det behövs.

På minussidan är som nämnt tidigare det okända namnet, korta garantierna och den högre uträknade årsförbrukningen. Plus då den lite struliga kontakten med min kompis kompis.

Har tittat på Nibe och Panasonic. Men Nibe kostar 173 tkr och Panasonic 140tkr.
Behöver bestämma mig innan fredag då IVT hade en kampanj som sparade mig 7200kr.

Har en offert till på ingång som kan vara intressant. Qvantum QA, en sprillans ny teknik som lanserades nu i april.
Timpriser och överladdning när priserna är låga, så kan den pumpa upp värmen till 90° och spara det till senare bruk. Tanken är också att den ska avlasta elnätet genom att överladda inför prisspikarna. Den trevliga bieffekt är ju att jag sparar pengar.
Säkert ingen billig teknik. Men eftersom den är ny hoppas jag såklart på någon form av lanseringspris.

Av napahlm
Skrivet av Qbone10:

Jag fick rådet att göra research på firmor, välja en bra. Märket på pumpen spelar mindre roll så länge det är ett välkänt märke med bra garantier(gissar att alla stora märken har liknande).

Att ha ett företag som svarar när man ringer och åtgärdar fel utan problem är guld värt.

Det är just garantier som gör att jag tvekar på Vailliant. Tre år vs sex år på IVT. Plus att IVT har 10 år på själva kompressorn. Så händer något har jag igen de ca 30 000 som skiljer.
Har inte fått exakta slutpriset ännu på Vailliant. Men siffrorna jag fick först 85 000 var riktigt bra. Det var "inklusive allt" men så har det tillkommit saker. 11 000 för cirkulationspump och bufferttank. Jag får gjuta fundament till utedelen själv. Och nu idag så kläckte han att elektrikern inte ingår. Vet inte vad det kan tänkas kosta, men vi är ju över 100K garanterat.
Så trettio tusen för att få allting fixat och lite peace of mind är kanske värt det.
Enligt energiberäkningarna jag fått så är dessutom IVTn ca 25% effektivare. 3500kr varje år som jag sparar på elräkningen.

Av napahlm

Luft/vattenvärmepump-tråden

Det diskuteras inte uppvärmning till våra hus här på Sweclockers!?

Jag är mitt uppe ett köp av en luft/vattenvärmepump och står lite vid ett vägskäl.
Ska jag välja känt svenskt märke, eller ett väldigt stort i Europa men relativt okänt i Sverige-märke?
Det står mellan IVT och Vaillant.
Har något hört talas om Vaillant och är det någon som har en sådan pump? Är ni nöjda?

Av napahlm

Det rör sig på denna fronten.
Leverantörer, mäklare, banker. Man skulle haft en ledig vecka att rodda i allt!

Jag har tagit fem offerter, två bergvärme och tre luft/vatten. Dock skrotade jag tanken om bergvärme eftersom berggrunden här inte är av rätt sort (sandsten). Tre kvarter längre ned har dom granit. Så det felar på 700 meter för att det ska vara en säker borra.

Tre firmor har lämnat offert på luft vatten, bland annat firman jag nämt här tidigare.
Jag hade bestämt mig för en lokal firma som jobbar med IVT-pumpar. Fick ett pris om 133tkr inkl det mesta. Fundament, rördragning, el, pumpar, installation och en bufferttank. Hela köret alltså.
Rivningen gör jag själv och det enda som ska tillkomma är ett nytt element i pannrummet för 3800kr.

Men så träffade jag en gammal kompis igår och vi kom in på ämnet. Han i sin tur känner en som jobbar med märket Vaillant. Jag har aldrig hört om dessa förut men har sett att det är ett gammalt företag som är stora ute i Europa.
Fick ett pris på 85 000 kr, plus 11 000 för cirkulationspump och bufferttank. Så 96 tkr.

Det är ju en ganska bra summa jag kan spara. Men frågan är, är det värt det? Vad säger ni?

Skillnaderna jag sett såhär långt (har inte riktigt all info ännu).
Garantier.
IVT 6 år, plus 10 år på kompressorn. Går att förlänga efter tio.
Vaillant 3 år. Går att förlänga efter tre år.

Effekt
IVT 9kw. Årsförbrukning värme och varmvatten 5700kwh.
Vaillant 12kw. Har inte fått beräknad årsförbrukning ännu.

COP-värde
IVT 5.07
Vaillant 4.9

Frågan jag egentligen ställer mig är, är det bra med ett överdimensionerat system? Vaillant är ju 30% större än jag behöver? För det med sig några driftosäkerheter eller står den och drar mer ström på tomgång?

En annan fundering är när eller om något händer. Firman som har Vaillant utgår från från Svedala. Så räkna tre timmar körning fram och tillbaka. Medans den andre lokala firman har en timme tur och retur. En sån grej brukar man få betala för när service ska utföras och så vidare?

Av napahlm

Jag hör er. Robotdammsugare verkar vara nästa ting sen skivat bröd!
Har tittat åt det hållet länge, men tycker synd om min vanliga snabeldrake som kostade hela 3600kr. Det känns elakt att förpassa den till källare-duty när den ändå kostade en bra slant då för ett antal år sen nu.
Det blev ett "impulsköp" för ett presentkort jag hade på Media Markt en gång när det ryktades om skarp konkurs. Men, MM överlevde många år innan dom till sist gick hädan.

Av napahlm
Skrivet av Alphahanne:

Eh, okej? Jag och många andra finns alltså inte då?

Jag använder 3D, vet det finns fler som också gör det. Nej, vi är förvisso inte väldigt många och vi som gör det för en tynande tillvaro då det inte finns nya grejor att skaffa, bortsett från projektorer som troligen också försvinner med tiden om inte en ny 3D-våg kommer.

Se lite utanför era egna bubblor.

Vill försvara mig med att jag skrev ett påstående Iallafall så är det ingen tv-tillverkare vad jag sett som basunerar ut att deras tv har 3D-TV!!!! som det gjordes för tio år sen.
Min tv är också 3d-tv. Med aktiva glasögon. Hur många gånger har jag tittat på tv/film med dom? Under tio gånger skulle jag säga. Men. Bara för att. Ska kolla ifall dom funkar fortfarande och titta på något ikväll.

Skrivet av RakatKadaver:

Behöver nog dela upp mitt svar i två, efter lite betänketid.
1) NEXA 3-pack fjärrstyrningssystem med vanlig fjärris, som jag släcker alla mina myslampor med. 179 spänn.
En sån där nöjdhet där man inte tänker på hur nöjd man är.
2) HTC Desire. Min absolut första smartphone och den var så perfekt på alla sätt och vis. Jag kan fortfarande känna i handen hur den känns.
Om den hade haft samma storlek, samma fysiska utseende men med dagens specs så hade jag skaffat den direkt och kastat min iPhone 12 mini i sjön.

Mmmm. min Xperia Ray som jag hade för massor med år sen. Den hade verkligen perfekt storlek. Den var lätt, men hade en skön tyngd i sig. Svårt att förklara. Har den kvar än idag.

Skrivet av Kotte456:

Min elcykel. Jag är över 60 år gammal med knäproblem och har alltid älskat att cykla, men knäproblemen minskar inte med åren.Men elcykeln har gett mitt liv ett lyft, 4000 mil senare så är jag en gladare människa.

Äger ingen el-cykel själv. Men jag kom ihåg på mitt gamla jobba när jag och en kollega skulle hämta hem el-cyklar vi beställt till jobbet. "17 000 för en cykel. Helt sjukt" Men när cykeln susade iväg lätt som en plätt ändrade jag mig till "det var kanske inte så dumt ändå".

Av napahlm
Skrivet av Pirum:

Finns ju mycket teknikköp man gjort som säkert varit bra och prisvärt, har ju en TV som kostade ca 4000 och är inne på 15nde året snart, men om man ska nämna något som nästan varit ett överraskande bra köp så är det barnens Nintendo 3DS XL.

Köpte begagnat på Tradera sommaren 2019 för kring 650kr, i nära nog nyskick, och den har använts såväl hemma som på resor i båt och bil, jättebra batteritid, många bra spel, osv.

Visst tänkte jag att den skulle komma till användning, barnen gillade ju Nintendo Wii och Wii U som de redan hade (två andra bra begagnatköp), men 3DS har använts mycket mer än jag trodde på förhand.

Jag har ett Nintendo Switch som jag också är bra nöjd med. Men det används för lite för att jag egentligen ska känna det var värt investeringen. Så kanske 80% nöjd med det

Av napahlm
Skrivet av Printscreen:

Ingen kör 3D idag, och ska du ha svärta kommer du baxna över hur svart en OLED blir, och lägg till fyrdubbla antalet pixlar så kommer din 1080p LED-sony framstå som en dinosaurie

Eller förresten, spela upp HDR-material också. Sony har OLED idag med paneler från LG, om du vill stanna på Sony.

3D finns väl inte ens som funktion längre på dagens tv?
Jo då. Jag vet att OLED är en helt annan klass. Men mini-LED, Q-led och allt vad de heter är ju inte dåliga heller. Det är ju inte som för 10 år sen när en tv för 15000 verkligen kunde se skit ut.

Det blir att stanna på Sony. Har nyss köpt deras soundbar som ska kopplas till en tv, där tvn agerar centrumhögtalare. Då fungerar bara Sonys lite högre klassade apparater. Och OLED-varianterna. Får se när tillfälle ges med bra pris.

Av napahlm

Bästa teknikköpet ni har gjort?

Insåg precis att det snart är 10 år sen jag köpte min nuvarande tv, en Sony 55W805, och hur otroligt nöjd jag är med den tvn! Jag kan ibland fortfarande få gåshud när en scen med mycket svärta och kontraster utspelar sig. Bilden är verkligen top notch. Inga fel eller direkta brister så här långt. Peppar peppar, ta i trä.
Det är ju snart dags för en ny men jag sitter verkligen inte i sjön. Den dagen jag köper ny ska mina föräldrar få den här.
Dessutom idag är väl i stort sett alla tv-apparater kapabla att matcha eller överträffa bilden från min tv?
Då för 10 år sen var det betydligt svårare att hitta en tv med "bra" bild för tv-tittande/spelande. Tyckte det var mest säljgimmicks från alla tillverkare.
3D-tv, är det ens någon som använder det idag? 4K, som var en gimmick då. Smart-tv, hur smart är den nu? Välvda tv-apparater kom strax efter den vevan och förvann några år senare.

Vad har ni gjort för teknikrelaterade köp som ni verkligen är 100% nöjda med? Det känns som det blir mindre och mindre av den varan. Det är inte mycket teknik heller som överlever så länge som 10 år?

Av napahlm
Skrivet av glemmy:

Kan vara värt att kolla mer på luft/luft-värmepump, det har kortast återbetalningstid om man uppgraderar från direkt el/eldning.
Om man har förutsättningar (kan placera ute- och innedel vettigt) så är det en no-brainer enligt mig. För 15-20000 får man en bra pump inkl installation.

Ser du frågade om förbrukning. Vi satte in en Mitsubishi Sumo RW35 som är en kraftig modell (7 kW max, 4kW vid -25 grader), vi har stort och dåligt isolerat hus, mycket elektrisk golvvärme. Den fick jobba mycket hårt i januari som var rekordkall, då förbrukade den i snitt 38 kWh i dygnet. I februari gick temperaturen upp och då var den nere på 25 kWh/dygn. Då kan man tänka att den gav ~3ggr mer värme i januari än den drog så bara där sparade vi kanske 2500 kWh. Men det är en av de kraftigare modellerna på konsumentmarknaden. Mindre pumpar drar mindre.

Andra fördelar är att man kan köra kyla på sommaren om man vill och luftkvaliteten blir också bättre.

Luft luft ger ju inget varmvatten? Hur gör man med varmvattnet då?
Jag räknade på min januari. Hade 13 dagar med elpannan igång när priset var lågt. 526 kWh dessa dagar (utöver min hushållsel, 798 kWh totalt för månaden) räknade jag om det delat på antal dagar så brukade jag i snitt 40,5 kWh i elvärme (fyra dagar hade jag mellan 75-83kwh per dag). Resten pellets.
Nu vet jag inte var du bor. Men priset var inte "så dyrt" i januari, 59,42 öre betalade jag. Såklart för att jag styr min förbrukning mot timpriset.

Jag håller på att testa framledningstemperaturen. Med elpatronen igång hade 60 grader vid kranen i badrummet, första tappstället efter pannan. Sen längst bort i kretsen, nästa badrum, var det 58°. Så jag har vridit ned elpatronen lite. Ska mäta sen igen när priserna är bra.
Har även mätt tappvattnet när jag eldar med pellets och det låg på 56-54 grader så även där ska jag sänka lite. Men jag vet inte vilket håll jag ska snurra på vredet!?
Jag har lite problem med höger och vänster, plus att jag inte fattar vad som anger läget på vredet på pannan.
Bifogar bild så ni kan hjälpa mig tolka.

Av napahlm
Skrivet av danne215:

Kollat något på om det inte är bättre med avstängda termostater och låta pannan gå för varmvattnet? Tänker det krävs en del energi att värma upp vattnet/panna allt beroende på hur mycket varmvatten som går åt samt värmeförluster i varmvattensberedaren.
Hade jag kollat på nytt värme system så hade jag även kollat på bergvärme och eventuellt begärt någon offert.

Värmeförlusten verkar vara konstant. Stänger jag av termostaterna under sommaren tex så fortsätter pannan att elda i ungefär samma takt. Men värmen försvinner då bara i pannrummet.
Ca två timmar tar det från rätt temperatur i vattnet tills att termometern visar dess lägstavärde vilket ligger på 30°
Då finns det varmvatten till att tvätta händerna och fylla en kastruller med mera. Men inte till en dusch.

Men jag ska nog kolla över mina temperaturer på vattnet. Har fått lära mig att vattnet ska vara över 75° innan, mot legionellabakterierna.
Men nu i alla offerterna så är måltempen 55° på moderna pannor!? Jag ska mäta framledningstemperaturna idag. Det ska hålla 50° på varje tappställe för man ska vara säker. Jag skulle tro att jag ligger långt över det. Vilket betyder att jag isåfall eldar onödigt hårt.

Bergvärme har jag en offert på. 212 000. Så det är något dyrare för "i princip fem års längre drifttid".
Men jag har inte hunnit sättas mig in i energiberäkningarna dom bifogat. En högre initial kostnad kan vara värd ifall det på sikt drar mindre kWh.