Inlägg

Inlägg som Nect har skrivit i forumet
Av Nect
Skrivet av qwertylol1:

Har en A80J och köpte en Apple TV 4K förra veckan för att jämföra lite och märkte att tvns interna appar hade mycket skarpare och ljusare bild på lågupplöst material jämfört med ATV.
Som många säger så blir ju 720 suddigt oavsett hur bra uppskalare du har, men jag såg ändå skillnad. Såg även skillnad på 1080p material när jag kollade IPTV och jämförde.

Slutade med att jag returnerade ATV, pga just det och några andra anledningar.

Var faktiskt iväg och köpte nya HDMI kablar och en Apple TV 4k för att prova. Bilden blev markant bättre direkt i själva iOS. Men när man drog igång nått på 720p så är det fortfarande inte okej men bättre än med min gamla Apple TV. Provade den inbyggda appen för viaplay i tvn efter ditt inlägg och mycket riktigt så blir skärpan något bättre konstigt nog?

Har inte bestämt mig än om jag verkligen ska lämna tillbaka den eller inte nu när jag ändå har köpt den… Lutar i så fall åt en Samsung QNA90 55” som tydligen ska vara riktigt bra på uppskalning. Den kostar nu ungefär samma som Sonyn.

Av Nect
Skrivet av Laxpudding:

Är ingen enorm skillnad mellan Samsungs och Sonys uppskalning. Ingen som är fantastisk dålig eller fantastiskt bra. Samsung brukar gå på en uppskalning som ger mer konturförstärkning medan Sony håller sig mer till din mjukhet som materialet ändå håller. Sonys "Reality Creation" påverkar dock uppskalningen en hel del så det kan var mer konturförstärkning även med Sony.

Så den vanliga och ständigt återkommande orsaken till att man är missnöjd med uppskalningen jämfört med den gamla TV:n är för att man levt 5–10 år med den gamla TV:n och där har en högst godtycklig referens om "...hur det borde se ut...". Vilket då är vad man nu haft för just godtyckliga inställningar på den gamla TV:n. Äldre apparater har ofta skärpefilter som är väldigt överdrivna och lägger konturskuggor på allt. Som ser ut på ett rätt så specifikt sätt som kanske inte går att åstadkomma med andra TV, inte ens med samma märke i många fall.

Har man en gång lärt sig fel och har stirrat på en viss bild i flera år är det svårt att lära om sig.

Tack för bra information! Tyvärr så upplever båda jag och sambon bilden som suddig/utsmetad. Det kan inte vara tanken med tvn 😂 Såg att Sony själva gått ut med en uppdatering av programvaran för att åtgärda samma problem fast när man nyttjar antenn (som vi inte gör). Men efter den uppdateringen så blev faktiskt bilden lite bättre fast fortfarande suddig/utsmetad/oskärpa. Den blir nästan lite jobbigt att titta på. Men ska fundera hur vi gör.

Utöver det känns alltid bilden lite ljus trots Dolby Vision.
Vill så klart ha Dolby Atmos men det verkar Samsung sakna?

Av Nect

Någon som har C1:an och 55” och använder medföljande ”fot/stativ”? Hur mycket fritt får man från underkant tv och tv-bänken? (Så inte en soundbar täcker tvn)

Av Nect
Skrivet av xSean145:

Du kan väll inte koppla in marknätet till en X90J och sedan klaga på tvn?

Dra ut antenntjaffset och klipp den i mitten. Sedan laddar du ner SVT Play från Play butiken. Passa på att ladda ner dom övriga stremingapparna också om du inte redan har gjort det.

Kör inte via antenn utan
via streaming Viaplay och SVT-play (var kanske otydlig tidigare, men menade de vanliga kanalerna)
Lämnar tillbaka tvn imorgon för det här funkar inte när jag är van vid bilden som min gamla trasig tv gav vid samma förhållande…

Funderar på en Samsung 55" QN95A istället.
Min gamla var en Samsung som klarade uppskalning bra.

Av Nect
Skrivet av Networker:

Verkar som om den inte är bra på att skala upp lågupplöst material. Om du tittar på HDTV via marknätet (som är 720p så vitt jag vet) ser bilden dålig ut där också?

Samsung Qled är bra på uppskalning, i alla fall de två jag har. Men en 720p kan aldrig bli UHD oavsett hur bra TV än skalar upp.

Tack för lite återkoppling. Det är vad jag nästan börja tro att den är kass på uppskalning.

Kikar jag t ex på SVT HD på marknätet är bilden lika otydlig där som övrigt. Samma kanal på min gamla tv är nästan knivskarp!

Var tvungen att köpa en ny då den gamla tvn tvärdog efter bara 5år… och har sån jäkla ångest för att den var jag riktigt nöjd med, och trodde jag skulle bli nöjd med denna också!

Av Nect

Dålig bild Sony 55" X90J 4K LED

Köpte här om dagen en Sony 55" X90J 4K LED
Då den fått skapliga betyg på olika recensioner.
Men jag får inte till bilden. Bilden har en dålig skärpa (suddig) så fort materialet som spelas upp är i 720p kvalitet eller lägre. Spelar jag upp filmer i full HD så är det som natt och dag gällande bilden.

(Spelar upp via Apple TV och även från t ex de inbyggda apparna i tvn). Min 5 år gamla Samsung UHD har betydligt bättre bild än denna.

Måste vara nått fel på tvn då den inte verkar klara av att visa bra bild när källan är lägre än full hd?

Uppdaterade firmwaren och bilden blev faktiskt bättre men fortfarande dålig skärpa!

Blir så jäkla less, tänkte lämna tillbaka den. Men vad ska man köpa för att inte bli missnöjd? Runt 10-13k.

Av Nect

35år
Inkomstpension: 914 420:-
Premiepension: 253 286:-
Tjänstepension: 939 551:-
Totalt: 2 107 257:-

Av Nect
Skrivet av MsSmith:

@Nect: Det enklaste är dock att bara göra en lönehöjning och sedan ha ett separat avtal vid sidan av där den anställde avsäger sig alla krav på övrig milersättning eller slitage på bilen.

Jag hann nog göra Edit på mitt inlägg innan du skrev detta

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect
Skrivet av §zgeMbit/s§:

Hej!
Jag har precis fått nytt jobb där jag kommer att behöva en bil i tjänsten. Företaget som anställt mig är färskt och erfarenhet saknas när det gäller det mest förmånliga sättet att skaffa en bil utifrån parametern att jag vill använda bilen för privatbruk också.

Just nu äger jag en lite dyrare toyota hybrid, vi har pratat om att företaget kanske ska hyra bilen av mig men arbetsgivarens ersättning (ca 2500-3000kr för hyra - företaget står också för bränsle, parkering och trängselskatt) men det låter ju lite lite med tanke på värdeminskningen på min bil och slitage plus att försäkringen blir dyrare för min bil då den måste försäkras om som tjänstebil (blir ca +2000kr/år).

Jag funderar nu om det bästa vore att sälja min bil och skaffa en billigare och på det sättet skapa förmånligare deal för mig utifrån arbetsgivarens hyr-ersättning.

Men finns det bättre alternativ som man kan använda i detta sammanhang? Privatleasa bil eller företagsleasa och att jag kan använda den privat också?
Krav på bilen är t ex en lite större toyota hybrid, eller en likvärdig automat.

Tacksam för alla hjälp och tips!

Jag är ingen expert, men jag råder er att rådfråga en revisor om du ska hyra ut din privata bil till företaget.

Om bilen kommer nyttjas privat så är det enklast att enbart ta 18.50/milen skattefritt som ersättning. Annars ska företaget enbart hyra bilen den tid som den nyttjas i tjänsten. Dvs hela kostanden för bilen kommer du inte kunna ta som hyra.

Lönen ska heller inte höjas, lönen kommer vara den du har. Bilhyra ska i så fall mig veterligen tas upp som en separat utbetalning från företaget för bilhyran (företaget kommer heller inte att få lyfta momsen). Din intäkt från bilhyran ska du i din tur sedan deklarera som inkomst. Rekommenderar er att rådfråga en sakkunnig om hyra är aktuellt!

Edit:
Tjänster som kräver tjänstebil/förmånsbil brukar erbjuda en högre månadslön (2-4K, väldigt olika och beloppet har inget att göra med hur dyr bil du har privat) om man nyttjar egen bil istället för att ta ut en tjänstebil/förmånsbil. Utöver det tar man 18.50 per mil förutsatt att arbetsgivaren inte betalar drivmedlet. Det handlar då inte om bilhyra.

Tänk även på att om arbetsgivaren betalar för drivmedlet (tjänsten) så måste du föra en utförlig körjournal, även för privata resor.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect

Tänk även på att vissa bolag tar ut avgift vid flytt av tjänstepensionen. Avgiften brukar vara procentuellt på det totala kapitalet. Så ibland kan det bli en förlustaffär att flytta kapitalet, om man inte får väldigt bra avkastning som gör att man på sikt får tillbaka det som betalats i avgift plus bättre avkastning än om pensionen legat kvar med nuvarande placering. Brukar förövrigt även gälla om man byter från trad till fonder.

Beroende på hur avtalet ser ut (och hur man som arbetstagare kan styra) så lönar det sig oftast att ligga kvar med aktuellt kapital, men att alla nya inbetalningar görs till det nya avtalet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect
Skrivet av MsSmith:

@improwise: Jag har sex bolag, schablonuttaget på 157 000kr x6 räcker för många Men även anställda, rätt högavlönade också - så det finns gott om utrymme.

Det andra känns som ett ämne i en egen tråd

Det tråkiga är om förslaget på 3:12 reglerna går igenom är att utdelningen kommer begränsas rejält. Förenklingsregeln (schablon 165') kommer man bara kunna nyttja engång per person oavsett hur många bolag man äger...samt kommer beloppet sänkas från 165' till 105'. Löneregeln kommer skärpas genom att kräva att ägaren tar ut högre lön för att kunna nyttja den. I praktiken måste ägaren ta ut en lön på minst 688 000:- per år för att kunna ta en utdelning på 105' i det aktuella bolaget. Samtidigt ökar skatten från 20% till 25%. Sverige i ett nötskal...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect

--------------------------
Hur löser ni gemensamma utgifter? Typ mat, eller andra gemensamma inköp till lägenhet/hus osv
--------------------------
Vi har ett varsitt kreditkort kopplat till samma konto. Gör samtliga gemensamma inköp på dessa.

När lönen kommer betalar vi av alla gemensamma räkningar (inkl kreditkort) och pengarna som blir kvar delar vi 50/50 som hamnar på varsitt sparkonto. Ena parten tjänar betydligt mer, men då vi är en familj med barn så kvittar det för oss vem som tjänar vad.

Vi äger boendet 50/50.
----------------------------------
Har ni något gemensamt sparande?
----------------------------------
Sparkonto för barn samt huskonto för oförutsedda kostnader.

-----------------------
Hur mycket vet ni om varandras ekonomi?
-----------------------
Typ allt

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect
Skrivet av CyberVillain:

Systemarkitekt, egenföretagare.

Skickades från m.sweclockers.com

Du driver inget AB? Ta ut lön under brytgränsen, resten som lågbeskattad utdelning. Man tjänar knappt något på att ta ut högre lön än brytgränsen vid AB då man redan maxat allmänna pensionen, försäkringskassan etc. Om man nu inte måste ha pengarna direkt och inte kan vänta till bokslut för utdelning!

Eller spara utdelningen till nästkommande år och få 3,9% ränta på det sparade utdelningsutrymmet.

Av Nect
Skrivet av VexedRelic:

Det är mycket möjligt, men jag är rätt så säker på att när jag pluggade c/c++ i ett år typ runt 2003 att det var en KY utbildning genom en utbildnings anordnare som fick pengar av arbetförmedlingen, men kanske jag har fel.

Låter som en yrkesutbildning då jag har för mig att en KY inte kostar pengar (som gymnasium, högskola etc). Om jag nu inte är helt ute och cyklar

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect
Skrivet av anon159643:

Detta var dock att ta i rejält. På KY/YH kan man få en examen på samma sätt som man kan få det på högskola, gymnasiet etc. De är dock inte jämförbara då målet är olika.
Angående antal kurser man läser samtidigt så är det fullkomligt irrelevant och säger inte ett skvatt om studietakt. Många gillar dock att enbart fokusera på få ämnen och bli bra på dessa, speciellt när det är riktigt tunga ämnen. Men det beror på hur närliggande kurserna är.
Tar vi gymnasiet där man ska läsa biologi, kemi, franska, engelska, teknik osv samtidigt som matte, så blir många istället bättre att 100% heltid i ett halvår enbart läsa matte. Men nu är nivån så låg i alla kurser och då går det att blanda kors och tvärs.

Varför KY/YH oftast var på två år var att någon fick för sig att det var lämpligt och det blev en standard, vad man lär sig på högskola och KY är ofta inte jämförbart då man lär sig olika saker, även om man kanske sedan konkurrerar om exakt samma jobb.

Sedan visst finns det riktigt tuffa KY utbildningar, men det finns även tuffa högskoleutbildningar inte minst på MIT och liknande skolor.

Så man lär sig olika saker, en högskolestudent saknar ofta praktisk erfarenhet, medans en KY/YH saknar den teoretiska grunden. Och de båda får lära sig dens andras del i arbetslivet.

Jag ändrade mitt svar ovan precis innan du citerade mig, då jag efteråt insåg att det kan misstolkas! Jag syftade till att en KY ger en examen lika som en högskoleutbildning även fast dessa utbildningar inte är jämförbara. Dock ska jag tillägga att en KY/YH:are inte alltid saknar den teoretiska grunden (beroende på utbildning så klart).

Jag brukar säga så här, en högskoleutbildning ger dig en bred kompentens som sträcker sig över många områden. Medan en bra KY/YH-utbildning ger dig spetskompetens inom det område du utbildar dig till (Då tänker jag inte på utbildningar som är 1år, utan 2-3år)

Av Nect
Skrivet av VexedRelic:

Byta jobb är bästa sättet att få högre lön, om det är vad man är ute efter. Annars kommer du få din lilla årliga löneförhöjning om du inte tar på dig mer ansvar vilket betyder högre lön. Företag vill egentligen inte betala anställda mer för att göra samma jobb du redan gör, det är inte förrän de förlorar dig som de oftast erbjuder mer.

Jag ser en skillnad på KY och YH, KY är mer gymnasie/komvux/folkhögskola genom arbetsförmedlingen med uppköpta utbildningar, de håller oftast en lägre studie nivå. Där YH håller en högre studie nivå och vad du lär dig är samma som högskola, skillnaden är att YH är mer riktat mot ett visst arbete och mycket försvinner. Ett exempel är att folk som gått högskola är bättre på dokumentation inom IT, där YH personer är dåliga på det, men nåt man alltid kan lära sig i arbete, om vi nu pratar inom IT.

Inte riktigt sant då KY har försvunnit och ersatts med YH. Kravet för att en skola ska få starta en YH-utbildning är detsamma som gällde för tidigare KY.

Du har nog blandat ihop KY med yrkesutbildningar som Arbetsförmedligen mm anordnar?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect

Pluggade KY (idag YH) till installationsingenjör 2,5år. (10år sedan examen).

Jobbar idag kvar på samma företag som jag började på för 10år sedan, men med skillnaden att jag nu även är delägare. Kunna inte valt en bättre utbildning och lönen klarar jag mig på.

Vi har anställt både personal med högskoleutbildning och KY/YH. Och jag anställer hellre personal med relevant KY/YH-utbildning än högskola då personal med KY/YH-utbildning normalt besitter en högre kunskap, iaf i den branschen vi verkar i.

Angående lönesättningen så gör vi ingen skillnad på om du har pluggat på högskola eller KY/YH. Utan det är vad du faktiskt kan som spelar roll tillsammans med personligheten.

Av Nect
Skrivet av PuMaH:

Tack för svaret!
Det sitter dock inget frånluftsdon på toaletten, det är "bara ett hål". Känns betryggande att det inte verkar vara ett större ingrepp iaf, det som är lite oroande är ju att det är kakel på båda sidorna av väggen, det kanske gör det hela lite svårare?

Pratade med styrelsen igen igår, det har kollat upp ytterligare eftersom det har blivit problem. De hävdar att de är ansvariga för den ventilation som finns i väggarna, boende är dock ansvarig för anslutningarna till denna.

Det var säljaren som byggde ett kök i lägenheten där det tidigare varit ett annat rum. Om det är relevant har säljaren ett byggföretag (det var hans eget företag som genomförde allt arbete i lägenheten). Detta tycker åtminstone jag borde påverka hur mycket han borde veta om.

Jo, det verkar nästan så...

Hej igen!, är det enbart ett hål för ventilationen i WCn som inte tidigare betjänat köket?, då är det förmodligen enbart anpassat för att klara luften som krävs i WCn. Vet du om det är självdrag eller om det sitter en fläkt på yttertaket?

Hålet som du säger, har det ett litet vridspjäll så att du kan stänga det? (funderar på om det är gamla murade kanaler).
Förutsatt att det är en fläkt på taket och den är tryckstyrd samt hålets dimension i WCn, så kan du dra en spiro som ansluter med stos mot hålet. Spiron dras som jag tidigare nämnde till köket där ett frånluftsdon monteras, på den raka kanalen i WC monteras ett T-stycke och ett till frånluftsdon. Är det kakel på båda sidor om väggen så är det inga problem för en riktigt hantverkare som har rätt verktyg för detta.

Fortfarande en enkel åtgärd om förutsättningarna är på din sida

Av Nect

Det är en relativt enkelt åtgärd att fixa ventilationen (beroende på hur det ser ut hos dig så klart). Frånluftdonet i WCn som tidigare satt i köket tar du bort. Dra en ny spirokanal från gamla donplaceringen och gör hål i vägg mot köket. Sätt dit det flyttade donet på spirokanalen som kommer ut genom väggen. Kanalen i WCn drar du längst en takvinkel, sedan finns det prefab vitlackade inklädnader för kanalen i takvinkeln och den raka kanalen mitt på taket. Anlitar du en ventmontör ska det inte bli mer än 5000:- före rot Mvh Johan

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nect

Jag fick problem med senaste firmwaren över 2.4Ghz bandet. Hastigheten jag fick ut då var ca 20Mbit. Gjorde en downgrade och får nu ut 80 Mbit på 2.4Ghz bandet (har fiber 100/10). På 5 GHz bandet maxar jag min lina.

(mätt ca 1 m ovan router med betongbjälklag i mellan)

Jag vet att de första versionerna av iPhone 6 hade problem med låga hastigheter över wi-fi (men kanske är löst nu med nyare iOS?)

Skickades från m.sweclockers.com