Kompakt, minimalistisk, billig och energieffektiv DIY NAS

Hej SweClockers!

Tänkte dela med mig av mitt senaste NAS bygge som har rullat ett halvår ungefär.
Den är byggd för att ta upp så lite utrymme som möjligt, dra så lite ström som möjligt, samt till ett så lågt inköpspris som möjligt. Det jag har kompromissat på är framförallt nätverkshastigheten (inget 10gbit nätverk) främst för att det drar mer ström att driva ett sådant nätverkskort samt för att jag inte behöver det i dagsläget.

Så, nu till bygget:
För att nå mina uppsatta mål så valde jag att bygga en NAS av en begagnad Intel NUC. Jag fick med 32GB minne och en 250GB m.2 sata sticka som jag satte in i min desktop, eftersom jag behöver fria upp M.2 platsen till SATA chippet. Mycket ram kanske känns onödigt vid första ögonkast, men det kommer till användning eftersom jag kör ZFS som raid system. Alla HDD fack är 3D printade av egen design och finns här: https://www.thingiverse.com/thing:4516855

Fötterna är gjorda av disksvampar för ljuddämpning och skydd emot vibration så diskarna (kanske) lever några år extra. Dubbelhäftande tejp, plast-sprintar och buntband får det hela att sitta ihop (inget chassit med andra ord). Ett riktigt DIY bygge ^^

Intel NUC NUC7i5BNH
CPU: i5-7260U
RAM: 32GB DDR4-2133 SO-DIMM
BOOT DRIVE: USB3 usb minne 16GB (låst i read only mode)
SATA CONTROLLER: 6x SATA M.2 ASM1166 controller
FANS: 2x 120mm Noctua chassit fläktar, återvunna från äldre datorer. +En liten 1 tums fläkt som jag tror jag fick med i en raspberry pi byggsats som kyler sata kontrollern.
PSU: HDPLEX 250W GaN Passive AIO ATX Power Supply

DISKS: 4x 3TB WD RED + 3x 14TB (av blandat fabrikat)

Som boot-disk så valde jag att köra ett vanligt USB3 16GB minne (~100MB/s read hastighet) som jag kör i read only mode för att inte skriva sönder flash minnet. När jag gör service så stänger jag temporärt av read only mode och kör uppdateringar, sen aktiverar jag read-only igen efter en reboot.

Hela kalaset (förutom diskarna som jag ägde sedan innan) gick på 4500kr ungefär då jag återanvände fläktarna och behövde inte något chassit. Det dyraste var Intel NUC:en som jag gav 2600kr för samt PSU som gick på kanske 1500kr (om jag minns rätt). SATA kontroller och kablage är china export (Ali express).

Med 7 SATA diskar igång så drar kalaset ungefär 35W i genomsnitt så jag är riktigt nöjd med resultatet. Med en passiv PSU och Noctua fläktar så är min förhoppning att detta håller ett bra tag. Jag tror att det som kommer ge sig först är CPU fläkten, och när det händer så kommer jag förmodligen plocka ut NUC:en ur lådan och hoppas att Noctua fläktarna räcker för att kyla CPU:n

Till mjukvara kör jag Ubuntu Server med endast terminal interface för att lägga relativt lite resurser på OS. Alla tjänster hostas i docker så då slipper man även VM bös.

Hoppas ni gillar mitt bygge och tack för mig!