Jonas gaminglapboard för vardagsrummet

Sommaren är här och semestern likaså, och därför är det dags för ett nytt litet projekt. Förra sommaren färdigställde jag min vardagsrumsdator, vilken har skänkt mycket nöje under året som gått och utan tvekan blivit den primära spelstationen i hemmet. Det här projektet är direkt kopplat till vardagsrumsdatorn, men denna gång handlar det istället om kringutrustning!

I princip allt spelande i vardagsrummet har fram tills nu skett med hjälp av en Xbox One Elite-handkontroll, vilket visserligen fungerar väldigt bra i många speltitlar. Det finns dock vissa spelkategorier där en handkontroll helt enkelt inte håller måttet när den ställs mot tangentbord/mus-kombon. Det handlar främst om snabba FPS (typ senaste Doom-rebooten) samt multiplayerinriktade spel, där ens motspelare gör slarvsylta av handkontrollsplebs som mig.

Lösningen på detta är en så kallad lapboard, det vill säga en slags hållare som kombinerar tangentbordet med en musmatta och samtidigt kan vila i knät när man sitter i soffan. Här finns det faktiskt redan ett antal färdiga produkter från diverse tillverkare, däribland Corsair Lapdog och Roccat Sova, där den förstnämnda sågades längs med fotknölarna när jag recenserade den under förra året. Den sistnämnda är en klart bättre produkt, men lider fortfarande av att vara plastig, gigantisk och framförallt att den måste anslutas med kabel.

Då inga av de kommersiella lapboard-produkterna på marknaden lever upp till mina två enkla krav: inte se ut som en överväxt transformer och vara helt trådlös, så får jag helt enkelt bygga en själv.