Retrobright, NES och Gameboy

Hittade det ett vidoer och artiklar om hur man "räddar" gamla konsoler som "missfärgats" av solljus. Det jag inte visste var att det inte är missfärgning, utan ett brandskyddsmedel i plasten som bryter ned materialet, och gör den bräcklig.

Lösningen är retrobright, att behandla plasten med väteperoxid och UV ljus för att vända den kemiska processen, vilket också återställer färgen. Att tillverka egen retrobright verkade dock ganska omständligt, för att väteperoxiden ska stanna på plats blandas den med förtjockningsmedel och sedan med "Oxi-Clean" (som eg inte behövs).

Det finns dock ett enklare sätt, hårblekningskräm (!) med professionell styrka.

Processen är ganska enkel, täck plasten i medlet, utsätt för UV ljus, runt 12-18 timmar har gett bra resultat för mig. Det går att bara ställa ut projektet i solen, men det är ju något av en bristvara stora delar av året, och en UV lampa fungerar minst lika bra om inte bättre.

Det är inte säkert att en behandling räcker (som i mitt första försök), orsaker kan vara för kort tid under UV ljus, för lite lösning / dålig täckning av plasten. Processen fortsätter efter att man tvättar bort lösningen, med fördel kan man vänta ett par dagar innan upprepning av behandlingen.