Behövs attitydförändrig hos (vissa) moderatorer.

Permalänk
Medlem

Behövs attitydförändrig hos (vissa) moderatorer.

Yepp, precis som titel antyder så har jag följt några av de nya förmågornas rätt, mjäkiga försöka styra i ordning forumen/nyhetskommentarerna.. dock har de helt fel inställning till modererande i mitt tycke.

Att helt random ta bort en hel drös med inlägg leder ingen vart överhuvudtaget, man måste som på den gamla goda tiden även som moderator kunna säga varför man gör saker och inte helt på måfå skriva något i stil med "var trevliga".

Jag är helt för hårdare moderering och har varit det länge speciellt i ÖÄ. Dock är moderatorerna även om många säkerligen gör ett bra jobb alldeles för slapphänta med banhammaren, och folk skall stängas av publikt i trådarna där de gör bort sig i sann Castor och Garland anda för att folk ska fatta.

Har påpekat det här tidigare för några år sen, men det verkar faktiskt bara gå utför på biten med hårdare moderering som faktiskt syns utåt vilket är minst lika viktigt som att plocka bort spammers och troll.

Ursäktar eventuella knasfel i texten då nerdrage med feber ofta är en rätt usel kombo.

Visa signatur

as it was in the beginning so it shall be in the end

Permalänk
Hedersmedlem

Det är alltid trevligt att få höra hur medlemmar tycker att modereringen fungerar. Ofta är det svårt att diskutera sådant här utan att gå in på enskilda fall som exempel, men jag ska göra ett försök. Jag tycker att borttagning av inlägg är en av de viktigaste delarna av moderering. Om vi bara säger till i tråden och eventuellt stänger av någon, utan att ta bort de olämpliga inläggen, är risken stor att folk fortsätter att kommentera dessa inlägg. Om de i stället tas bort, blir det mycket lättare för andra att koncentrera sig på den intressanta diskussionen. I en del fall räcker det förstås att säga till i tråden, men ofta upplever jag att effekten blir bättre om inläggen tas bort.

När vi tar bort inlägg strävar vi efter att så ofta som möjligt berätta i tråden om vad som har skett och varför. Om du har något exempel på en motivering som du tycker är dålig, får du mycket gärna kontakta mig via e-post eller pm för att diskutera saken i detalj.

När den nya versionen av webbplatsen kom fick vi betydligt bättre verktyg för att internt notera hur användare tidigare har betett sig. Med hjälp av de verktygen kan vi lätt se om någon begår samma typ av regelbrott upprepade gånger och i så fall stänga av. De tidigare anmärkningarna har ersatts av kortare avstängningar på ca en vecka och sådana delas ut rätt ofta, men som du har noterat är det kanske inte fullt så ofta som det nämns i tråden att det har skett. Ärligt talat tror jag inte att det gör någon större nytta att göra det. Som jag ser det är avstängningarna främst till för att ge användaren en mycket tydlig signal om att dess beteende är oacceptabelt samt naturligtvis också för att förhindra att användaren fortsätter att bete sig olämpligt i det korta perspektivet. Mer eller mindre skarpt formulerade uppmaningar i trådarna tror jag är allt som kan göras för att påverka andra användares beteende.

Jag hoppas att du är någorlunda nöjd med mitt svar. Kontakta som sagt gärna mig via pm eller e-post, så kan vi diskutera enskilda fall i detalj.

Permalänk
Medlem

Där tycker jag ändå du har fel i många fall, skriver man inte ut i tråden t.ex. varför en användare blir avstängd så sätter det inga tydliga exempel till nyblivna medlemar som faktiskt står för en hel del av regelbrotten, mer luttrade medlemar bryr sig nog måttligt i dagsläget.

tror förövrigt det är bättre att rensa inlägg istället för att ta bort dem och kanske tagga inlägget med regelbrottet i fråga för att göra det tydligare. ta bort dem blir bara underligt.

Sätter man inte tydliga exempel för _ALLA_ medlemar så de kan se detta är avstängningarna, speciellt om ni nu har kortat ner avstängningstiden till en vecka för vissa, helt tandlösa.
En veckas avstängning är absolut ingenting, och vill ni få högre standard i forumen helt fel väg att gå, imho dvs. jag tänker inte/kan inte tvinga er att göra saker annorlunda men straffrabatter på internet funkar inte alls

edit: rättar lite felstavningar.

Visa signatur

as it was in the beginning so it shall be in the end

Permalänk
Hedersmedlem

Om nyblivna medlemmar bryter mot reglerna, ger vi naturligtvis dem tillsägelser eller stänger av dem. När det gäller att förebygga regelbrott har jag mycket svårt att tro att det har någon större betydelse om en uppmaning i en tråd innehåller information om att användare har stängts av eller om den informationen inte finns med. Uppmaningar i trådar kan formuleras mer eller mindre skarpt beroende på hur allvarlig situationen är och vad som hänt i det enskilda fallet. Ibland faller det sig naturligt att nämna att avstängningar skett, ibland inte.

Menar du med rensa inlägg att det bör synas i tråden att ett inlägg har tagits bort genom att inlägget ersätts med "Detta inlägg har tagits bort" eller liknande? Jag måste säga att jag är tveksam till det. Enligt min erfarenhet leder sådant oftast till att folk börjar diskutera de borttagna inläggen i stället för att hålla sig till ämnet. Om inläggen tas bort i dag blir det lättare att följa de relevanta diskussionerna. Vi får inte glömma bort att tanken med forumet är att folk ska kunna diskutera, få svar på frågor och så vidare, inte att man ska uppfostras till att följa reglerna. Givetvis bör folk följa reglerna, men det är inte därför som forumet finns till. Om man börjar visa en massa skrämmande exempel på regelbrott överallt, tror jag att det påverkar forumets stämning negativt och leder till att en del fokuserar mer på regler och regelbrott än på forumdiskussionerna.

Vi har inte kortat ner avstängningarna. Tidigare hade vi ett system med anmärkningar som innebar att man vid många regelbrott fick en anmärkning som syntes genom en siffra i ett särskilt fält under avataren. Vid den andra anmärkningen utdelades en avstängning på ca en månad. Vi har nu ersatt den första anmärkningen så att folk direkt får en avstängning på ca en vecka. Den andra avstängningen i dag motsvarar alltså den första avstängningen med det gamla systemet, och den är fortfarande i regel på ca en månad. Observera dock i det här sammanhanget att alla avstängningstider prövas individuellt och att avstängningarna kan bli såväl kortare som längre beroende på regelbrottets karaktär.

Jag förstår inte vad du menar med att avstängningarna blir tandlösa om de inte syns så tydligt för andra användare. Avstängningens effektivitet för att hindra att den avstängda användaren fortsätter att bryta mot reglerna kan väl knappast påverkas av hur andra informeras om den?