Guide: Att lyckas med ett projekt

Permalänk
Medlem

Guide: Att lyckas med ett projekt

Guide: Att lyckas med ett projekt

Inledning
I den här guiden kommer jag ge och förklara grunderna för att ett projekt skall bli så bra som möjligt.
I möjligaste mån kommer jag skriva guiden så generell som möjligt men eftersom den är riktad till detta forum så kommer det antagligen bli mycket inslag från datorfronten, det vill säga chassibyggning och andra datorelaterade modifikationer.
Eftersom det är många som vill starta ett projekt, men aldrig riktigt kommer igång, hoppas jag att den här guiden skall hjälpa de som är osäkra på hur man går till väga.

Innehållsförteckning

1. Förberedelse
---1.1 Planering
---1.2 Inspiration
---1.3 Material
2. Genomförande
---2.1 Noggrannhet
---2.2 Upplägg
---2.3 Verktyg
3. Förklaring och tips för några populära arbetsgångar
---3.1 Sågning i metall
---3.2 Sågning i plexiglas
---3.3 Borrning i metall
---3.4 Borrning i plexiglas
---3.5 Gängning
4. Dokumentation och presentation
---4.1 Presentationstyper
---4.2 Dokumentation

[B]1. Förberedelse[/B]
1.1 Planering
En av de allra viktigaste delarna i ett projekt är att förbereda det på ett seriöst sätt. Många tänker att dom skall starta ett projekt och många hoppar då igång direkt utan att egentligen ha tänkt till vad det är dom vill uppnå. Risken är då att man slarvar med genomförandet eller att man inte blir lika nöjd över slutprodukten som man skulle kunna blivit om man istället valt att planera projektet noggrant.

Har man kort om tid för att bli klar med projektet är det ännu viktigare med planering. Då gäller det att lägga upp en plan för genomförandet, gärna steg för steg så att man inte måste stanna upp allt för ofta och fundera på var nästa steg i arbetsgången ligger. Om man är så pass ambitiös kan man till och med lägga upp en dag för dag plan. Där man skriver vad man vill ha hunnit med och uppnått för varje dag.

Med planeringen får man även en övergripande bild av projektet och dess omfattning. Man får reda på vad som kommer behövas (Resurser, material, verktyg osv). Vilka arbetsmetoder man har möjlighet att använda och vilken budget man har. Dessa förutsättningar är sedan det som ska skapa projektet, inte tvärt om.
Det jag menar då är att man till exempel inte kan säga att man ska låta laserskära ut en moderkortsplåt, om man inte vet att man kommer ha tillgång till ett sådant skär, eller om man helt enkelt inte har råd med det. Det som kommer hända då är att man, när man når den delen i projektet, troligtvis kommer få hitta på en "nödlösning". En lösning som man med större risk kanske inte blir nöjd med.

En annan viktig del med planeringen är att man via den, kan förebygga eventuella problem som kan uppstå under genomförandet. Om man ändå får problem så har man förhoppningsvis via planeringen redan skapat en handlingsplan för hur dessa problem skall lösas.

1.2 Inspiration
För att få ett lyckat resultat kan man skissa, ta inspiration, fundera och diskutera med andra om olika ideér och lösningar som man kan tänkas vilja ha i sitt projekt. Olika forum, familjemedlemmar och kompisar kan vara väldigt bra att diskutera med. Kolla på internet, i tidningar och liknande efter inspiration.
Helst ska man ta god tid på sig och fundera mycket över vad det är man vill uppnå.

Har man fått en idé så är det klart att man kan bli exalterad över den och vilja hoppa igång direkt. Men försök att stanna upp och planera istället så kommer genomförandet bli mycket roligare, kom ihåg, planeringen är viktigast!.

Exempel på en handritat skiss och en skiss i 3d

1.3 Material
Det är viktigt att man förbereder med allt material som kan tänkas behövas. Det kan vara tråkigt att ha kommit igång med projektet och sedan upptäcka att man missat att köpa något. Det är inte så roligt att behöva stanna upp mitt i ett arbetspass bara för att man t.ex. har missat att köpa några skruvar.

Har man möjlighet så ska man försöka använda så många ”anvädningsområdesspecifika” verktyg som möjligt. Det jag menar då är att man till exempel inte ska ta en spackelspade för att fasa av grader från ett borrat hål. Utan att man då använder sig av en avgradare för att uppnå bästa resultat. Förberedelse av vilka verktyg man skall använda ingår egentligen i planeringen. Men det kan vara bra att påpeka ännu en gång om hur viktigt det är att man förbereder med rätt saker.

Jag har personligen fått väldigt mycket frågor kring var man kan få tag i plåt och liknande material. Att svara på detta är väldigt svårt eftersom alla bor på olika ställen, men jag kan starkt rekommendera att man ringer runt till närliggande plåtslagerier, skrotar och svetsfirmor för att få tag i plåt och andra former av metall (t.ex. fyrkantsrör, profiler och liknande).
Vill man få tag i plexiglas så kan man höra med sin lokala glasmästare. Skruvar, verktyg, trämaterial och liknande brukar man kunna hitta på bland annat Bauhaus, Clas Ohlson, Biltema, Jula ,Swedol och andra ”gör det själv” och bygginriktade företag.

2. Genomförande
2.1 Nogrannhet
När man har planerat klart och är nöjd med sin idé så är det dags att dra igång med byggandet. När man börjar bygga så är det väldigt viktigt att vara så noggrann man bara kan. Helst ska man mäta varje mått minst två gånger för att vara säker på att man mätt rätt. Att ta sig tid för alla olika arbetssysslor är nödvändigt för att projektet ska bli så lyckat som möjligt.

Om man känner att man inte klarar av att genomföra en specifik arbetsmetod så kan man antingen försöka träna upp den metoden genom att till exempel arbeta på ett par spillbitar. Har man någon man känner som är duktig på just den arbetsmetoden så kan man ju självklart även fråga den personen om hjälp. Kom ihåg att man alltid skall eftersträva ett så bra resultat som möjligt.

Kolla ofta på planeringen och studera dina ritningar och skisser noggrant.

2.2 Upplägg
Det kan vara lätt att vilja få så mycket gjort vid varje tillfälle som möjligt.Om man känner att man börjar bli trött på att arbeta så ska man inte fortsätta, även om detta kanske strider mot sin uppsatta planering. Då är det bättre att avbryta för dagen och komma tillbaka senare på en ny fräsch kula och med ny motivation.
Ett tips är att alltid försöka avsluta arbetssessionen efter att man har gjort något som man blivit nöjd med. Chansen är då mycket större att man vill bygga vidare senare än om man avslutar arbetet när man känner att man gjort något som man är missnöjd med.
Notera att man därför kan få behöva ändra i sin planering allt eftersom projektet fortskrider. Förhoppningsvis har man dock planerat så bra att detta inte ska vara nödvändigt.

Om man känner att man är missnöjd med någon del i projektet så ska man helst, självklart i mån om tid och budget, försöka göra om den den delen. Annars är risken att man kommer störa sig på detta senare och att man endast kommer tänka på delen man är missnöjd med när man ser sitt projekt i helhet.

2.3 Verktyg
Som jag tidigare nämnde så är det väldigt bra att ha verktyg som är gjorda för arbetet man tänkt utföra. Nedan kommer jag lista ett antal verktyg som kan ge en bra grund för många projekt.

Sticksåg, bågfil och vinkelslip
Skruvdragare/Borrmaskin med fräsha vassa borrar och bits
Dremel (eller något annat multifunktionsverktyg) med tillbehör
Skruvmejslar och fasta nycklar
Slipmaskin, filar och slippapper
Skruvstäd, avbitartång, vanlig tång och andra tänger.
Mätverktyg, till exempel vinkelhake,tumstock och stålskala.
Markerpennor, ritsar och kniv.

Självklart måste man inte ha alla dessa verktyg och självklart kan listan göras hur lång som helst. Att svara på vilka vertyg som behövs för alla projekt är omöjligt då det varierar väldigt mycket beroende på vad man ska göra. Att välja verktyg ingår i planeringen och det är upp till en själv att välja vilka specifika verktyg man behöver , men de verktygen jag listade kan som sagt ge en bra grund för många projekt (till exempel chassimodifikationer och andra jobb).

Glöm inte att hålla ordning bland verktygen när du arbetar! Det är väldigt jobbigt att behöva leta efter verktyg när man skall arbeta på projektet och genom att hålla ordning så blir genomförandet mycket roligare.

3. Förklaring och tips för några populära arbetsmetoder
3.1 Sågning i metall
Vid all form av sågning är det noga att man markerar en bra och tydlig linje vilken man sedan sågar efter. Man bör även maskera av den del som man tänk behålla då man ofta kan få repor och dylikt om man inte maskerar. För grova arbeten i stålplåt är vinkelslipen att rekommendera då den snabbt arbetar sig genom materialet, man bör inte använda vinkelslipen på aluminium då aluminiumet har en tendens att kleta sig på klingan. För arbeten som kräver större precision är dock sticksågen att föredra. Man skall alltid välja blad som är gjorda för materialet man ska jobba med. Oftast köper man paket med t.ex.”Träblad” eller ”Metallblad”. Men har man möjlighet så skall man försöka välja blad som är gjorda för den specifika metall som man tänkt såga i, till exempel aluminium, rostfritt eller vanligt stål. Innan man börjar såga i en kritisk del i bygget så kan det vara bra att provsåga i en spillbit först för att se hur sågen och materialet beter sig.

Vid själva sågningen sedan är det viktigt att tänka på vilken sida om markeringen som man sätter bladet på. Om man vi tittar på bilden nedanför så har jag illustrerat en blåtbit. Denna skall man såga nästan mitt itu. Biten till till vänster är den bit vi vill såga ut. I det här fallet skall vi då lägga sågbladets vänstra sida mot markeringens högra sida eftersom vi sågar ”underifrån”. Detta snitt motsvarar den röda markeringen. Det vi då ser är att sågbladets bredd gör att man förlorar mer bredd från den högra delen av plåten, jämfört mot den vänstra delen av plåten, som är delen vi vill såga ut. Hade vi istället lagt sågbladet på den vänstra sidan om markeringen, så hade vi förlorat runt 2mm från bredden på vår plåt, vilket ju inte
hade varit kul.

Om man är osäker med sågen kan man försöka hålla sig en halv millimeter utanför markeringen så att man har en viss ”svajmån” som man sedan kan fila och slipa ner.

3.2 Sågning i plexiglas
Det finns två olika typer av plexiglas. Extruderat plexiglas och gjutet plexiglas. Det extruderade plexiglaset är det vanligaste och billigaste. Detta är det plexiglaset som du troligtvis kommer i kontakt med om du köper via t.ex. Baushaus eller Clas Ohlson. Detta glaset är hårdare och skörare än det gjutna och det smälter väldigt lätt om man använder för högt varv på maskinen. Däremot repas det inte lika lätt och kanterna blir glasklara ifall man polerar dessa.
Det gjutna plexiglaset är mjukare än det extruderade. Det smälter sällan och det spricker inte lika lätt. Det är dock dyrare och om man polerar kanterna på detta så blir det grumligt hur länge man än håller på.
Sågning i plexiglas följer de flesta grundprinciperna som vid sågning i metall. Däremot är det väldigt viktigt att man använder ett blad som är gjort för sågning i plast. Träblad kan ofta fungera också. När man sågar i plexiglas är det dock viktigt att man inte sågar för snabbt då risken är att bladet kan ”hugga tag” i plexiglaset och på så sätt bryta och förstöra det. Om det finns inställningsmöjligheter för varv på sticksågen så skall man försöka ta lite lägre varv. Risken är annars att friktionen mellan plexiglaset och bladet gör att plexiglaset smälter.

Exempel på sticksåg och sticksågsblad

3.3 Borrning i metall
Borrning kan verka vara en enkelt konst, men faktum är att det kan vara lite knepigt. Vad som är viktigt innan man börjar borra är att man ser till att borrarna man skall använda inte är slöa. Dom som försökt borra med en slö borr vet hur jobbigt och tidskrävande det kan vara. Se därför alltid till att ha skarpa och fina borrar.
När man har markerat var man vill borra så kan det vara bra att använda en körnare. Körnaren sätter man mot markeringen. Sedan slår man ett slag med en hammare på körnaren för att få ett jack, eller ett styrhål i materialet man ska borra i. På detta sätt kan man undvika att borren slinter eller flyttar på sig innan man fått ordentligt fäste med borren i materialet. Efter man borrat får man ofta oönskade grader runt borrhålet. Dessa tar man enklast bort genom att använda en avgradare. Har man tillgång till en pelarborr så ska man försöka använda den så mycket som möjligt. Det blir mycket enklare att få ett hål som är precis rakt. Använder man en skruvdragare så är risken att man håller den lite snett, och således får man även ett snett borrhål.

För att underlätta borrningen och för att få en längre livstid på borren kan det vara smart att använda smörjolja. Sådan olja fås tag i via välsorterade byggvaruhus.

Exempel på borrning i aluminium

3.4 Borrning i plexiglas
Att borra i plexiglas är lite knepigare än att borra i metall. Plexiglaset är känsligt och man bör därför vara försiktig när man borrar i det. Ett tips är att sätta en bit maskeringstejp precis där man skall borra, borrningen blir då lite enklare och risken att man slinter blir mindre. Man bör använda en vass borr och när man väl börjar borra så är det viktigt att man använder ett lagom varvtal, man skall inte heller trycka borren för hårt mot plexiglaset utan man skall försöka låta borren göra jobbet. Känsligast är det på slutet av borrningen. Då bör man ta det lugnt. Risken är annars att borren hugger tag i plexiglaset och förstör det.

3.5 Gängning
Vid gängning kan det vara bra att använda gängningsverktyg där du har en gängtapp och en borr som är avsedd för gängtappen du tänkt använda. Använder man inte en specifik borr till en specifik gänga så är risken att man förstör gängtappen eller att gängspåret blir alldeles för grunt.

Att gänga i aluminium är ganska enkelt. Eftersom materialet är så pass mjukt så funkar de flesta gängtappar. Efter att man borrat hålet som man skall gänga så är det bara att föra gängtappen mot borrhålet och börja gänga. Ett bra smörjmedel som gör processen enklare är T-röd.
Gängning i stål kan dock vara lite svårare. Här måste man använda sig av skärolja för att gängningsprocessen ska gå lätt. En ”spiragängtapp” är att föredra då den gängtappen lägger spånen som bildas, bakom sig. På så sätt undviker man att spånen låser gängtappen i hålet. Spiralgängtappen kan även vara bra att använda om man skall gänga djupt i aluminium.

Exempel på gängning

4. Dokumentation och presentation
4.1 Presentationstyper
Hur man väljer att presentera sitt projekt är upp till en själv. Man kanske väljer att inte presentera det över huvud taget. Personligen tycker jag det är en av de roligaste delarna i projektet då man vid presentationen får både positiv och negativ kritik.
Det finns många olika presentationstyper, t.ex via en video, en bygglogg, ett galleri eller en live-presentation.

Den vanligaste presentationstypen är dock att presentera sitt projekt med bilder och text. Antingen via en bygglogg eller i ett galleri, eller båda. Det man bör tänka på när man gör dessa presentationer är att välja bra bilder. För att man ska kunna presentera bra bilder gäller det ju självklart även att man har en bra kamera. Det är alltså rekommenderat att försöka använda sig av en” riktig” kamera så att man kan fota bilder som gör projektet till rättvisa.

En fördel med att skapa en bygglogg är att man under projektets gång kan få tips och idéer av läsare på förändringar och förbättringar som man kan göra i sitt bygge. Ska du göra en bygglogg så är det viktigt att du inte glömmer att presentera en skiss eller liknande i början av loggen. Inledande text med beskrivning av projektet kan också öka intresset av läsarna.

Exempel på presentation i videoform

4.2 Dokumentation
Har man bestämt sig för att presentera sitt projekt är det självklart viktigt att man även då dokumenterar projektet med bild och text allt eftersom projektet fortskrider. Hur ofta man ska fota finns det egentligen ingen regel för. Fota varje steg i bygget, ta gärna många bilder av samma motiv för att sedan kunna välja ut de bästa bilderna ur serien. Ett stativ är att rekommendera för att bilderna ska bli så skarpa och fina som möjligt. Försök hålla ett bra ljus i lokalen du arbetar i och undvik att använda blixt då blixten oftast ger bilden ett ganska ”platt” ljus.
Efter varje ”arbetstillfälle” med projektet är det sedan bara att välja ut bilderna man vill visa. Skriv gärna en förklaring till varje bild så att läsaren ser vad det illustrerar. Något som för dig kan verka självklart kanske inte är så självklart i läsarens ögon.

När man är klar med projektet och ska göra den slutgiltiga presentationen så är det bara att använda sig av bilderna man valt ut. Skriv en intressant inledning som fångar läsarens intresse. Börja gärna presentationen med några roliga/intressanda bilder. Till exempel en skiss på ursprungsidén eller liknande. Och avsluta presentationen med några kvalitativa slutbilder

Slutgiltig version

Visa signatur
Permalänk

Bra guide! Hann inte lusläsa nu men ska göras när jag kommer hem igen
Antar att allt stämmer då du bevisligen lyckats med dina projekt!

Visa signatur

Religion and greed cause millions to bleed

Permalänk
Medlem

Tackar! Självklart är det en definitionsfråga om man lyckats eller ej, men jag skriver den så att jag förhoppningsvis kommer hjälpa någon där ute och förhoppningsvis stämmer den

Edit: Om det finns intresse av fler arbetsmetoder eller liknande så skall jag försöka lägga till detta! Kom med idéer och tips.

Visa signatur