Tror du verkligen det? För mig känns det inte alls så, snarare har matens hälsoeffekter blivit mycket mer diskuterade på senare tid, och konsumtionen av sämre saker borde därmed ha minskat. McD går ju bakåt på många marknader exempelvis, trots deras lansering av mer "hälsosamma" produkter. De har stängt restauranger i Sverige det senaste decenniet, vilket de knappt gjorde tidigare. 2020 backade deras försäljning globalt med 24% exempelvis, vilket säkert hade att göra med pandemin en del, å andra sidan verkar ju många restauranger med TA och "drive through" ha ökat generellt.
Ser jag till min son och hans kompisar så äter de väldigt mycket nyttigare än vad jag gjorde som liten. Godis är verkligen bara på lördagar nu (kanske julafton och liknande med visserligen) och mängden godis barnen får är ju mycket mindre idag. När jag var fem år, mitten på åttiotalet, fick jag en tia att köpa godis för på lördagarna, vilket gav ungefär 200g lösgodis, min son får kanske 30-50 gram max. När jag var liten var det också mycket mer kakor, bullar, saft, läsk, Oboy, pizza, söta flingor och liknande än vad det är idag. När jag gick på dagis var det glass varje fredag och när någon fyllde år, idag får de kanske lite frukt. Ser man till själva maten är det också hälsosammare idag. Mer vegetariskt både hemma och i skola/förskola, mer ekologiskt och så vidare.