Texter på sidor ser väldigt oklar ut - Cleartyp till Mac?

Permalänk
Hedersmedlem

Texter på sidor ser väldigt oklar ut - Cleartyp till Mac?

Till windows finns det ju "cleartype" som fixar till text som ser väldigt oklart ut. Finns det något liknande till Mac och Big Sur?
Har tagit ett kort som ni kan se nedan hur det ser ut på min dator.

https://i.postimg.cc/HHQ0P1fL/IMG-6378.jpg

Permalänk
Hedersmedlem

Här har ni en inzoomad exempel, jag har markerat ett par (alldeles för många för att markera alla). Vissa tecken fylls inte ens i med färg, vilket gör dessa ännu svårare att läsa:
https://i.postimg.cc/4dcPj4NV/Ska-rmavbild-2021-04-20-kl-17-0...

Permalänk
Medlem

Apple har sedan Mojave (10.14) tror jag tagit bort stöd för så kallat subpixel antialiasing för text, för att kunna förenkla grafikhanteringen i Mac OS. Detta försämrade läget för "lågupplösta" skärmar, dvs. under Apples "retina"-benämning där problem dylikt ditt inte är fullt så påtagligt. Jag gissar att du i detta exempel inte sitter med en högupplöst skärm, typ 4K eller högre?

Det finns lite jox man kan göra med texthanteringen, se https://www.macrumors.com/how-to/disable-font-smoothing-in-ma... diskuteras bland annat här https://forums.macrumors.com/threads/any-way-to-disable-font-...

Men ja, man kan inte på något sätt återaktivera subpixel antialiasing då det inte längre finns öht. i grafikgränssnittet. Det är en teknik cleartype tillåter en att joxa med i Windows, nämner det därför, förvänta dig inte den skillnaden man kan uppnå där