IBM och Sony lyckas lagra 330 TB på en bandkassett

Permalänk
Medlem

Vore najs med nån billig tape-lösning för backup hemma. Var och varannan Svensson sitter ju på NAS:ar med 5-50TB nuförtiden, och att köpa en likadan och ställa offsite eller backa till molnet är inte direkt billigt.

Permalänk
Medlem

Borde egentligen titta på bandlagring som tertiärbackup (har primär på en server och sekundär på offlinediskar), hade nästan glömt att det alternativet finns.

Skrivet av sleepyoh:

Cd/Dvd lider av data-rot, vissa sektorer blir oläsbara och du får inte ut din data. Visst, dom håller ett gäng år, men det börjar visa sig att skivor inte håller för evigt, då flera personer med äldre skivor märker att dom inte kan läsa dom äldsta. Det diskuteras ibland här på Sweclockers, men finns mer information att hitta på andra sidor.

Jepp, men där borde M-Disc vara ett bra alternativ. Fast skivorna kostar förstås en del, och kräver brännare med M-Disc-stöd (men det finns flera nuförtiden).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Är det någon som vet hur länge man kan spara data på olika media?
Är inte band längst?
CDR/DVDR hamnar väl också högt upp.
HDDer i mitten och SSD/Flash längst ner.

Problemen med banden är inte banden i sig - de håller lång tid (såvida tillverkarna av bandet inte fuskat med fel sorts bindmedel för beläggning - vilket har hänt, speciellt i mitten och slutet av 80-talet så var det stor kris om just på detta och slog i alla nivåer - från mastertejp i studio, olika databand i datorindustrin till kassettband hos konsument) - problemet är att spelarna som skall kunna läsa av banden försvinner fortare än banden själva och har gått i relativt fåtal antal per generation och de som används professionellt, körs tills de helt enkelt är utslitna och så hoppar man på nästa generation och man står med bandarkiv med den gamla generationen som man inte kan läsa banden längre. LTO-spelarna har man dock förbundit sig att nästa generation spelare skall kunna läsa en generation tillbaka - men byter man teknik till tex. det som IBM/sony ger löften om eller som tidigare från DLT till LTO, så spricker även detta och en ny likadan bandare som ersätter den utslitna man hade innan, enbart för att kunna läsa sina arkivband, är så stor investering att det drar man sig för även på företagssidan.

Egentligen skulle man kunna säga samma sak om CD/DVD-skivan - men det har gått ut så enorma mängder av dessa läsare och brännare i alla datorer under många år, så att hitta en fungerande spelare kommer man göra i många år framöver och dessutom till lågt pris.

Skrivet av Dunde:

VHS-C band som jag har haft lagrade har börjat klistra ihop sig. När de sedan dras isär när de spelas så blir de deformerade.
De är lagrade i jämn inomhustemperatur, vissa av banden har inte ens dragits ut helt sedan de var nya.
Band i allmänhet är nog en rätt dålig långtidslagring.

Förmodligen har du problem med tillverkare/batch med fel bindemedel för beläggningen - vilken årtal är banden tillverkade, och vilket märke. - man började med polyuretan som bindemedel från främst Asien-sidan bandtillverkare på början av 80-talet och det har varit rent utsagt katastrof, medans höll man sig kvar hos BASF och 3M så klarade man sig...

Skrivet av sleepyoh:

Cd/Dvd lider av data-rot, vissa sektorer blir oläsbara och du får inte ut din data. Visst, dom håller ett gäng år, men det börjar visa sig att skivor inte håller för evigt, då flera personer med äldre skivor märker att dom inte kan läsa dom äldsta. Det diskuteras ibland här på Sweclockers, men finns mer information att hitta på andra sidor.

All lagringsmedia lider av rot och informationsförlust med tiden. Det är termodynamikens andra sats - dvs. entropin ökar konstant med tiden (entropin ~= mätvärde på oordning/slumpmässighet/osäkerhet)

När det gäller magnetpartiklar på ett band (och hårddiskar också för den delen) och beroende på hur hög coercivitet och hur många korn som magnetiseras i samma riktning i samma område/ö så är gränsområdet mot andra korn i nästa ö med motsatt polaritet stressat och värmerörelse (eller om man vill - kvantmekanik...) i partiklarna kan ibland få någon av dessa korn i gränsområdet att byta polaritet, då och då med tiden (och den processen går fortare ju varmare det är eftersom energin är högre i topparna på värmerörelsen ju varmare det är) och kanterna mellan domänerna blir mer suddig i övergång (på musikband så är det diskanten som påverkas först). Ju mindre domäner, ju mer magnetisk energi måste man lagra i de allt färre magnetpartiklarna som bildar domänen - dvs. att de har allt högre coercivitet, men kräver i gengäld också allt starkare magneticeringsfält för att slå om vid skrivning.

På hårddiskar skriver man om med 2.4 Tesla i styrka idag och det går inte att göra det starkare även om man kan göra partiklar (PtFe) så hårda att det krävs hela 5 Tesla för att magnetiseras om - som jämförelse, de starkaste neodymmagneterna man kan köpa och som kan ger blodvite om man får skinnet mellan när de smäller ihop mot järnyta eller annan likadan magnet, är 1.6 Tesla, man skriver alltså om med 1 Tesla mer i magnetisk styrka än vad de starkaste neodymmagneterna kan åstadkomma!!

---

5-1/4" floppydiskarna hade coercivitet på 300 Örsted medans 1200KB HD-disketterna och sedemera 1.44 MB 3.5" disketterna har 600 Örsted, QIC-80-banden låg på 550 Örsted och detta ökade hela tiden ju mer tätpackad informationen var på banden och QIC-3040-banden låg på typ 1200 Örsted.

CD-skivor och DVD-skivor har liknande åldringstendenser - gasblåsorna man skapade i färglagret på CD/DVD-skivorna vid bränning strävar att minska sin yta och forma om sig till rundare bubblor (de är avlånga vid bränningen) och om möjlig slå ihop sig till större gasblåsor (tex en avlång och en kort bubbla kan koppla ihop sig till en bubbla) - är materialet allra det minsta lilla rörligt (vilket det är iom. en slags plastmaterial, och med betoning på just plastisk i egenskap) så ändrar dom här blåsorna formen, avstånden förändras mellan dessa (vi pratar om rörelser i 10-100 nanometernivåer) och det blir att svårare att få dessa att passa tidmässigt in i avkodningsreglerna i mottagaren i läsaren. (I naturen har man samma effekt att tex. snö sakta bygger om sig från väldig fingrenade snöflingor när det faller till att bli grovkorninga iskristaller i slutet av vinter - också i syftet att minska ytan och därmed energinivån (i form av ytspänning som drivande kraften))

Min personliga erfarenhet är att CD-RW och DVD+/-RW har (mycket) mindre degradering över tiden än de med färgämne under förutsättning att de förvaras torrt, ungefär som nordens inomhusklimat Rh-mässigt största delen av året - metallen förändrar sig långsammare över tiden än färgämne rent strukturellt och den mycket tunna kisel-lagret man la på var sida om metall-skiktet i DVD+/-RW har visat sig vara extremt lyckat som skyddande skikt om man tittar till hållbarhet över tiden. Kisellagret var egentligen avsedd som en termisk barriär och ballast/värmespridare mot plasten för att klara av bränningen då metallen blir värmd flera hundra grader under bränningen i ett antal µs och inte bör deformeras eller ge gasblåsor i spåret fast det kunde upprepas tusentals gånger..

Ryktet att DVD+/-RW skulle vara sämre än vanliga DVD+/-R skivor hållbarhetsmässigt kommer nog från tropikregioner där det är väldigt fuktigt under långa tider - och metallen som är i beläggningen (cerium) påminner väldigt mycket om tändstiften i klassiska cigarettändare och används i eldstål (för campingbruk) är mycket lätt att oxidera i fuktig miljö, eftersom det är jordartsmetaller.

DVD-RW bränd runt 2005 har nästan samma BER som en igår nyköpt pressad DVD-skiva, fast skivan är 12-13 år gammal, det kan man inte säga om DVD+/-R skivorna där - 1/3-del till mer än halva 1/2 av ECC-kapaciteten är förbrukat (brukar vara ungefär 1/5-del förbrukat ECC-kapacitet när de är nybrända och hyffsad kvalitet på använd media) Dagens DVD+/-R är tyvärr också betydligt sämre än vid brytpunkten runt 2010 - 2012 när några stora kvalitetsaktörer kastade in handuken. Det som var medioker kvalitet på budget-lågpris sidan på den tiden, är högsta kvalitén idag typ.

Permalänk
Medlem

@Bacon: Kryptera varje persons data med en för varje person genererad nyckel och radera nyckeln när personen vill bli glömd. Då behöver du inte gräva fram gamla band.

Permalänk
Medlem

Lika bra att ta 2

Visa signatur

Japp jag har dyslexi, så häng inte mig pga min grammatik.
CPU: Ryzen 7 5800X || GPU: ASUS ROG Strix RTX3070Ti OC || Moderkort: ASUS ROG Strix X570-F Gaming || RAM: 64GB 3200MHz || CPU kylare: Fractal Design Celsius S24 || Primär HDD: Samsung 980 PRO M.2 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Ett väldigt bra och informativt inlägg!

Hur klarar sig en Bluray(RW) mot DVD/CD-RW?

Visa signatur

Hata postsorteringen i Ånge.

Permalänk
Skrivet av Triton242:

Du möte säkert vrida på tonhuvudet varje gång du använder banden med

Absolut, men köpte en med signalindikator samt ställratt så det var mindre problem

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB