Att få ut maximal ljudkvalitet från Steelseries 840 + Logitech 906

Permalänk
Medlem

Att få ut maximal ljudkvalitet från Steelseries 840 + Logitech 906

Hej,

Varning för att detta är ett avancerat och detaljerat problem, hjälp uppskattas väldigt mycket, men vänligen ta dig tid att förstå problemet innan du svarar på frågorna

Bakgrund

För ett par år sedan använde jag mig av mina Logitech Z906 och ett Logitech 930 som ljud för datorn. Det jag blev väldigt trött på var det konstanta bytandet av ljudenhet i windows. Man sitter och spelar något via högtalarna, polarn ringer på skype/discord. I bästa fall resulterade det i att Skype/Discord ljudet hamnar i lurarna och spelet fortsätter högtalarna. I värsta fall så hamnade allt ljud ut i högtalarna och mikrofonen på fungerade inte. Oavsett utfall så ville jag ju ha allt ljud i lurarna vilket oftast slutade med att tabba ut i Windows, byta ljudkälla, spelet tappar allt ljud och kräver omstart/ändra ljudkälla i inställningar för att få ljud igen.

Nuvarande setup

Efter lite research så köpte jag mig ett par Steelseries 800, nu uppdaterat till Steelseries 840. Som det fungerar nu så tar Steelseries receiver in ljudet till sig via USB och skickar det vidare till högtalarna via Optisk. I windows ligger Steelseries 840 som den enda ljudenheten. Det underbara som detta resulterar i är att högtalarna och lurarna båda alltid har ljud. I tidigare exempel så ringer polarn medan man spelar, då startar jag helt enkelt bara hörlurarna och stänger av högtalarna med respektive powerknapp. Helt underbart!

Problematik

Användarmässigt fungerar nu allt precis som jag vill, men ett problem kvarstår. Mina Logitech Z906 är helt underbara högtalare, men eftersom de matas med ljudet från Steelseries receivern har jag en känsla av att de inte kommer riktigt till rätta som 5.1 system. Det kan vara en hörvilla (synvilla via ljud höhö) men det känns som att spel som har bra surround inte blir lika korrekta/bra ljud på när högtalarna är kopplade via Steelseries receivern. Jag är öppen för att byta ut alla ljudrelaterade komponenter för att maximera ljudupplevelsen.

Frågor som önskas svar på / Lösningar

1. Kan det vara så att högtalarna presterar sämre då de får ljudet via USB från datorn (via steelseries receivern) istället för Optisk från moderkortet?
2. Kan det vara så att ljudet i högtalarna blir sämre för att Steelseries som blir "ljudkortet" för datorn helt enkelt är sämre som ljudkort/källa/ljudhanterare än mitt moderkorts ljudchip?
3. Finns det något annat alternativt sätt att komma till samma resultat (ljud som går ut till två källor samtidigt utan att ändra inställningar i windows). Funderar på interna/externa ljudkort som har denna möjlighet.
4. Hitta på egen fråga och svara på den

Grymt tok tack på förhand för hjälpen!