Microsoft tillkännager Surface Laptop med Windows 10 S

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonbe843:

Att de satsar på sin egna surface dockningskontakt istället för erbjuda Thunderbolt över usb c förstår jag inte.

Skickades från m.sweclockers.com

WhyNotBoth.gif

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

[...]det enda du gör i detta ex är att sätta en begränsning på vad du kan göra med en dator för typ 12+kkr... vilket bara är idiotiskt.

Det har gjort missen att titta på Apple, och glömt bort "varför" man väljer Windows över deras OS och PC över Mac. Man vill kunna få mer prisvärd hårdvara och öppet OS. Om man inte vill ha detta, eller inte behöver detta, då finns det redan en premium låst sak från Apple.

De har gjort bra att delvis titta på Apple och designa dessa referensprodukter som lägger sig i premiumsegmentet. Fördelen med Windows som många bekvämt nog tycks glömma i denna tråd (speciellt detta forum!) är att det finns fler än en tillverkare som kan designa hårdvaran och använda samma mjukvara. Apple har som bekant en 'one size fits all'-modell, medan PC som helhet står för motsatsen. Det är dock enkelt att se varför MS gör en Apple för att sätta 'sin' standard, och låter övriga tillverkare stå för mångsidigheten.

Det här är som sagt en första referensmodell som visar vad som går att göra med en Windows-laptop, samt belysa Windows 10 S. Surface Laptop bör jämföras med Chromebook Pixel som kostade $1299 (2013; $999 2015) vid introduktion och även där hade ett begränsat operativsystem. Det var också en modell som inte nödvändigtvis var riktad till den stora massan, utan mot en mer specifik användargrupp för att lyfta det generella intresset för vad produkten kunde representera.

I övrigt kan jag hålla med om att USB-C borde ha funnits med på den här skrytprodukten, men vi har ännu många år kvar till det kommer på tal för gemene man. Som ett krasst exempel tror jag att fler vet vad en Samsung-laddare är, än vad en micro-USB-laddare kan används till. Likt instegsmodellens 4 GB så tror jag de allra flesta inte har några konkreta problem med detta, mycket tack vare framsteg i effektivare hårdvara och smartare mjukvara.

Säga vad man vill om Windows 10 S för oss entusiaster, men UWP är idag vida annorlunda mot vad många av oss (selektivt) minns från Windows 8 [RT]-dagarna. Långsiktigt är detta en mycket bra väg att gå för MS och detta visar att de verkligen är redo med att hjälpa utvecklare att fasa ut Win32 och börja anamma UWP.

Visa signatur

"The irony of the Information Age is that it has given new respectability to uninformed opinion."

Permalänk
Medlem

Det hade ju varit kul för plånboken om den kostade mindre. Med det sagt tror jag ändå inte att Microsofts partnertillverkare hade varit lyriska om de lanserat Surface Laptop för säg 8000:-.

De gör så pass mycket förändringar i hur produkten byggs för att nå en viss byggkvalitet så de tjänar nog inte storkovan på exempelvis minnen. Kanske olika skräddarsydda moderkort för varje set-up då allt verkar vara fastlött? De har nog betydligt bättre marginal på värstingarna för att finansiera den enklaste. Lite som flygbiljetter där ekonomiklassen som har flest säten inbringar avsevärt mycket mindre pengar för flygbolaget än de fåtal business/förstaklasssäten på planet.

Mycket pengar är det utan tvekan, men målgruppen är nog inte teknikgurra som bara tittar på spec:en och kommer fram till att detta kan jag hitta för hälften av priset men intryck i en skolåda tillverkad i fabriken som bygger allas lågprischassin i typ Taiwan. I slutändan så tjänar nog Microsoft mer pengar på att sälja denna produkten till ett premiumpris för de som inte bryr sig så mycket om pris för att få Microsofts vision. Resten tar gladligen alla partnertillverkare, vilket är hela tanken från början och som jag tror Microsoft tjänar sina stora pengar. Mjukvarorna är produkten, enheten är pricken över i:et.

UWP tror jag inte blir samma katastrof som för RT, särskilt då det mer är en certifiering som garanterar att applikationen beter sig "snällt". Sedan är det naturligtvis så att man binder upp sig till leverantören (Windows Store) likt alla andra stores. Får se efter sommaren hur det ser ut men förstår inte varför mjukvaruutvecklare inte vill lägga sina Win32-applikationer där. Verkar ju vara ett bra sätt för dem att säkerställa att folk kör äkta, betalda kopior av deras programvaror. Ser inga direkta bekymmer med det än att det inte slår genom hos utvecklarna och blir en börda för oss användare. Kan tycka det vore skönt med lite screening som i iOS för att iaf. öka chansen att saker och ting beter sig som de ska.

Vad beträffar andra stores så kör jag enbart Steam för mina spel. Har ju ingen kontroll på det som publiceras där heller, men älskar att ha allt på samma ställe, vilket nu har gjort att jag inte ens pallar köpa ett spel som är exklusivt på någon annan store. Tror man gärna håller på det man tycker funkat tidigare. Tog lång tid innan jag tog steget till Steam för många herrans år sedan. Då skulle jag prompt ha den fysiska skivan xD. Nu vill jag prompt inte ha den förbannade skivan utan jag vill bara ladda ner det när jag behöver. Hade gärna haft alla applikationer på samma vis. Köpa en ny dator, logga in och bara välja vad som ska laddas in likt Steam. Tyvärr så kommer jag ju troligtvis inte både kunna ha Steam och Win10S då det inte finns på store och är en direkt konkurrent. Det skrämmer mig lite med tanke på hur mycket pengar jag sjunkit in i Steam. Önskar det fungerade som telefonabonnemang så att allt funkar på alla ställen och man bara väljer leverantör efter det som fungerar bäst.

Om man vill köra alla applikationer, är det verkligen så extremt besvärligt att bara ladda ner pro versionen gratis som Panos pratade om? Är det en sådan galen börda att ni inte kan bara ägna någon timme av ett år för att bara lösa bekymret?

Det jag egentligen är intresserad av i denna produkten är hur batteritiden är när man faktiskt kör Win 10 Pro och inte S, det är nog den enda frågan jag har. Förhoppningsvis besvarar Sweclockers den frågan i sommar :D.

Tänkte först inte skriva något alls men nu blev det massor ändå så jag tar och bara stannar abrupt :D.

TL;DR Personligen skulle jag sponsra kostnaden från en jämförbar laptop till en surface laptop åt alla i min familj för den enkla anledningen att jag värderar min tid. Prisskillnaden är minimal i jämförelse med de obetalda supporttimmarna jag lägger på mina tokiga syskon och föräldrar som nästan magiskt hamnar i situationer jag knappt vet hur man med vilja hamnar i. Deep Freeze och sandboxes genererar minst lika mycket samtal, om inte fler :D.

Med andra ord tumme upp för mig och i framtiden håller jag den tummen för att UWP inte floppar. Kanske bara borde byta nummer, känns billigare, I wonder...

Permalänk
Medlem

Måste man köra Win 10 S? Man kan väl blåsa skiten och pusha ut en egen image?

Tänkte om man skulle vänta på denna och köra som jobbdator.

Lurar på denna eller Surface pro 4 (när kommer 5:an?). Vad tror ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Firsov:

Måste man köra Win 10 S? Man kan väl blåsa skiten och pusha ut en egen image?

Tänkte om man skulle vänta på denna och köra som jobbdator.

Lurar på denna eller Surface pro 4 (när kommer 5:an?). Vad tror ni?

MS erbjuder gratis uppgradering till W10 Pro under 2017, efter det ska det kosta ca 500kr för en Pro-uppgradering.

Det är nåt event den nu den 23:e maj där det ryktas att nya Surface Pro ska annonseras. Lär väl saknas USB-C på den också.