Recension: LG Optimus G

Permalänk
Medlem

Recension: LG Optimus G

LG Optimus G har precis blivit lanserad i Sverige, men för oss som vann i LGs testpilot tävling så har vi fått klämma på denna telefon ett par veckor nu. Så jag tänkte skriva en recension om telefonen. Vet att en annan har sin tråd länkad till sin blogg, men har sammanfattat det jag skrivit på min, www.optimusg.blogg.se, till en stor recension istället.

Till att börja med har vi specifikationerna hos telefonen. Den modell vi får i Sverige är den internationella E975, medans det finns en hel del olika i Korea, Japan, USA och Kanada som vissa skiljer sig i specifikationerna.

Nätverk: 2G (850/900/1800/1900) / 3G (900/2100) / 4G (800, 900, 1800, 2100, 2600)
OS: Android 4.1.2 Jelly Bean
RAM: 2GB DDR
CPU: 1.5GHz Qualcomm Quad Core Snapdragon S4 APQ8064
GPU: Adreno™ 320
Skärm: 4.7-inch True HD IPS Plus Display / 320ppi / sRGB 100% / 768 x 1280
Lagring: 32GB
Kamera: 1.3MP(front) / 13MP(bakre)
Batteri: 2,100mAh (570Wh/L) / 800 cykler / Taltid: 15 timmar, Stand-by: 335 timmar
Storlek: 131.9 x 68.9 x 8.45mm
Vikt: 145g

För den som är något insatt inser man att detta är en telefon med hårdvara som heter duga. Men det finns två saker utifrån dess specifikationer man kan "gnälla" på. Det första är att den kommer med Android 4.1.2 när det redan finns 4.2.2 ute nu. Däremot när Optimus G kom ut från början i andra delar utav världen hade den 4.0.4, så vi får hoppas på att LG arbetar på att få ut 4.2.x inom snar framtid. Den andra saken är att den saknar Micro-SD port vilket den Amerikanska AT&T varianten har, men för min del och säkert många andra så räcker 32GB lång väg.

En mycket trevlig detalj är LTE/4G-modemet som stödjer en hel del frekvenser, därav flera som används utav operatörera i Sverige.

Själva lådan som telefonen kommer i är väldigt minimalistisk och telefonen ligger fint och väntar på att bli använd. Det är de normala sakerna som brukar följa med, ett litet pigg verktyg för att få ut microsimkortshållaren, en reseladdare, USB-kabel, ett par quadbeat hörlurar och en enkel manual.
Om vi börjar med hörlurana så är jag inte den mest kräsna när det kommer till ljud, men jag vet att billiga saker verkligen låter som skräp(testade ett annat par som skickats med någonting) och dessa Quadbeat-hörlurar är suveränt bra. Ljudet är otroligt klart och de stänger ute ljud både till dig och andra riktigt duktigt, både på gott och ont, hörde inte när mina prinskorvar höll på att brännas i stekpannan.

Reseladdaren är mycket liten, har inte mycket att jämföra med utom min laddare till Nexus 7 och den är lite större. Kabeln är ganska så lång faktiskt, runt 115cm och det uppskattas då den räcker längre om man ligger i sängen och den laddar. Medans vi är inne på laddning så ska Qualcomm ha lagt in en snabbladningsteknik i sina nyare kretsar som denna och den ska kunna ladda 40% snabbare, får ge ett riktigt test på detta senare för att se hur snabbt den laddar upp utan användning. Samt att LG lovar 800 cykler laddning utav batteriet, medans andra normalt är 400-600, detta får vi ta deras ord på då det är lite svårt att testa.

Nu till telefonen, innan har jag en Samsung Galaxy Gio och en Nexus 7, plast och plast, även haft en en HTC One X, kvalitativ plast. Denna telefon har Gorilla Glass 2 på framsidan. I själva skärmen har LG lagt in det kapacativalagret vilket gör att skärmen är direkt bakom glaset och gör att ens finger är närmare det som visas. Det har varit lite debatt om vad det är för typ av glas på baksidan, med det är glas i alla fall. I glaset på baksidan är det även ett diamantmönster för att krydda till dess utseende. Runt kanterna på telefonen går det blank plast med en metallist, och allt detta gör att den känns så otroligt skön och högkvalitativ att hålla i. Det finns lite dumt med detta också, den är otroligt hal och speciellt på textil, så du kan inte lägga den i knäet för att sträcka dig efter något, då ligger den i backen, samt att den är ninja på att glida på de minsta lutningar. Till dess försvar så har jag denna video som visar hur stryktålig denna mobil är: http://www.youtube.com/watch?v=HV8JkNw-o8k

På telefonens vänstra sida sitter volym upp/ner på övre delen och lite under mitten på samma sida sittar simkortsporten med sin hållare, för att få ut hållaren finns det ett litet hål och det medföljer som sagt ovan ett litet verktyg för att kunna trycka ut den. På ovansidan sitter en 3.5mm stereohörlursport och en mikrofon för brusreducering. På höger sida sitter ström/lås-knappen och på undersidan sitter huvudmikrofonen och även en microusbport för laddning, dataöverföring och MHL. Knapparna känns mycket bra och sitter där de ska och inte löst. På framsidan utav telefonen har vi längst upp högtalaren för samtal, till vänster sitter avstånds-/ljussensorn, sedan till höger om högtalaren kommer LED-indikator som kan lysa i grönt och rött i tydligt sken. Ännu mera till höger sitter 1.3MP kamera som är tänkt för videosamtal. Under själva skärmen finns det 3 stycken kapacativa knappar, Bakåt, Hem och Meny, dessa syns inte när de inte är upplysta och man kan som ovan glömma att de är där, speciellt om du kommer från en telefon utan fysiska knappar. På baksidan så finns det en 13MP kamera, under den sitter en blixt och längst ner på höger sida finns en monohögtalare.

Telefonen kommer som sagt med Android 4.1.2 under skalet, och till detta har LG lagt in sitt egna gränssnitt också, kallat kort och gott LG Optimus UI 3.0.

Sammanfattat så flyter telefonen på otroligt bra för att vara ett gränssnitt skapat av en tillverkare, mycket ofta så är de snygga men laggar eller fungerar buggigt, Optimus G bara funkar. Launchern, ens hemskärm är ett 4x4 rutnät med ett googlesökfält uppe i toppen. Tyvärr när det kommer till att konfigurera så finns det inte så mycket att göra, man kan byta bakgrundsbild, kommer med 6 levande bakgrunder och 19 bilder, lägga till appar och widgets som vanligt, skapa mappar genom att dra en app ovanpå en annan och släpppa och sedan finns det 4 teman med ikoner att välja mellan. Vill man ha mera frihet får man söka sig till annan launcher.

En annan lite unikare sak är att man kan ändra ikonerna ganska simpelt, genom att hålla på en genväg så att den tas upp och sedan släppa den så kommer det upp en pensel, klickar man på den så kommer man vidare till att kunna välja från redan befintliga ikoner eller att skapa egna från bilder. Man kan även göra dem 2x2 stora istället för 1x1.

Här lägger jag till exempel in en bild på mina chiliplantor som ikon till FM-radio.

Appdrawern har tre flikar, Program visar alla appar på telefonen, Hämtningar visar appar man själv installerat och Widgets visar widgets till installerade appar. Om man trycker på kugghjulet kan man sortera appar som man vill eller trycka på en app för dess information, om den kan avinstalleras visas även ett litet rött kryss på dess ikon. Om man tar fram menyn kan man sortera apparna automatiskt efter alfabetet eller installationsdatum. Man kan även välja att visa små ikoner, 5x6 rutnät istället för ett 4x5 rutnät.

Låskärmen har lite olika inställningar med olika klockor och genvägar som går att ändra som man vill. Det finns även lite olia animationer för upplåsning och dessa är nog de finaste animationer för skärmlås jag sett.

På notifikationsfältet finns en klocka, batteriindikator, nätverk, det vanliga beroende på vad som är igång och händer. Drar man ner rullisten kommer det upp en hel del. Längst upp kommer det knappar för snabbinställningar som man kan slå på/av eller om man trycker länge så öppnas dess fönster under inställningar. Du kan ändra vilka inställningar du vill ha framme och i vilken ordning, det spelar ingen roll hur många du har då du kan bläddra i listan genom att dra åt sidorna. Under detta så kommer ännu en lista, denna gången med QSlide-appar, denna lista kan också ändras, men just nu finns det bara 5 stycken och alla får plats. Vad som är speciellt med dessa appar tas längre ner. Sedan kommer en snabbinställning för att justera skärmens ljusstyrka via reglage eller automatik. Vi har efter det dagens datum och sedan ett kugghjul som tar oss till telefonens inställningar. Till sist, efter att halva skärmen blivit uppäten kommer notifikationer från olika program. En speciell sak är att om det är många notifikationer så att en notifikation förminskat sig, till exempel ett mail, så kan man dra neråt med två fingrar så visar sig mailet i fältet så att man kan läsa utan att behöva öppna ens mailapp.

Nu till QSlide-apparna, det som gör att dessa är speciella är att de kan köras i fönster ovanpå andra appar, men det slutar inte där, de kan också göras genomskinliga genom att man drar i reglaget för att ändra deras opacitet. När man har gjort de genomskinliga registrerar de inte längre att man trycker på dem, utan man trycker igenom och på appen som körs bakom.

Här är ett litet exempel där jag kollar på Swedroids forum i Naked Browser, har anteckningar uppe med lite text, eftersom den är genomskinlig så kan jag trycka igenom anteckningarna för att klicka på länkar. Samtidigt har jag även QSlide-webbläsaren öppen med en youtube video. Ett stort steg i rätt riktning för multitasking och jag hoppas att vi får se en Optimus surfplatta med dessa funktioner. Tyvärr är skärmen ganska så liten för att ha flera fönster, så dessa appar får nog inte så mycket beröm som de egentligen borde ha.

Tangentbordet är stort och rymligt på den 4.7" stora skärmen, det är lätt att skriva på, både med en och två händer. Missar man en bokstav eller skriver fel så gör det inte så mycket då rättstavningen ofta gissar rätt, men som vanligt för man kolla själv att det verkligen vart det man ville skriva. Man kan även lägga in olika språk via inställningarna som man kommer in i genom att hålla inne knappen nere till vänster. Det finns en del inställningar, till exempel "Sökvägs tangentbord", alltså att man drar sitt finger över bokstäverna man vill skriva. Det jag saknar på tangentbordet är däremot att komma åt specialtecken, vill man komma åt andra nivån, de tecken som visas bredvid bokstaven så är det bara att hålla inne den knappen ett litet tag, men vill man djupare så blir det krångligare. Först ska man ner til vänster för att byta till specialtecken, sedan får man bläddra sig igenom sidorna för att komma till rätt nivå. Mycket krångligt som lätt kan lösas genom som många andra tangentbord att man håller inne ett litet tag för komma åt andra nivå och sedan lite längre för att få upp alla tecken under den bokstaven.

En utav de funktioner jag använt mest är QuickMemo. Appen kan startas på två sätt, genom att dra fram notifikationsfältet och trycka på QuickMemo som ligger längst upp till vänster om man inte flyttat eller tagit bort den, eller så kan man trycka in volym upp och ner samtidigt. Då tas det fram verktyg för att rita på bakgrunden du hade framme, eller ett anteckningsblock, detta genom att trycka på den andra knappen längst upp till vänster.

Om man klickar på knappen längst upp till vänster så kan man byta mellan att vara i anteckingsläge eller överläggsläge. I bild ett och två ovan har jag kluddrat lite och sedan tryckte jag på överläggsknappen och gått till inställningar där jag fortfarande kan se mina anteckningar. Du kan hoppa bakåt och framåt mellan det du ritat, ändar mellan 4 penslar och 16 färger, dela bilden med andra eller spara bilden i anteckningar eller i galleriet. Du kan även med knappen längst ner till vänster stänga av de kapacativa knapparna så att du kan anteckna i lugn och ro utan att behöva oroa dig att du kommer åt hem- eller bakåtknappen.

Zoom, zoom och zoom, LG älskar att zooma med denna mobil.

I SMS-appen så kan du zooma in och ut i meddelanden. I Galleri-appen kan du zooma albumen.

Väl inne i ett album kan du zooma för att visa mer eller mindre bilder åt gången och väl inne när du visar en bild kan du givetvis zooma in på en bild, och om du zoomar ut tillräckligt så ändras visningen så att du snabbt kan bläddra mellan bilder och man kan svepa en bild uppåt för att ta bort den. Detta läge är till för att man snabbt ska kunna sortera bort bilder man inte vill ha, och om man av misstag tar bort en bild i all hast så kommer det fram en ångra knapp.

Hemskärmen kan även den zoomas, zoomar man in så ser man bara bakgrunden och zoomar man utåt så ser man en överblick utav alla hemskärmar, där man snabbt kan gå mellan dem eller ändra deras ordning.

Slutligen har vi videospelaren där du kan zooma in på en film, notera att jag använde en pausad bild bara för att visa, men funktionen funkar även när videon spelas upp.

I alla telefoner man köper brukar det komma med olika typer av "bloatware" och i Optimus G finns det en jag tycker är ganska intressant i alla fall, och det är Quick Translator.

Appen är ganska simpel, man väljer om man vill översätta ett ord, en rad eller ett stycke och håller sedan kameran mot det man vill översätta. Sedan skannar appen själv när den tycker att fokus är tillräckligt bra och ger ett resultat. Appen använder sig utav google translate, men man kan även köpa till ordlistor för mera och bättre resultat, de kostar 26-27:- och man får första gratis. Tyvärr finns det inga svenska ordlistor att köpa. Om vi istället tittar på resultatet så måste man hålla sig ganska nära och man kan få ta om ibland då den inte läser rätt eller helt missar ord. Det funkar bra på mindre texter, men inget man översätter en hel bok med.

Andra appar som följer med är en Aktivitetshanterare som inte gör mycket mer än om du går in under inställningar och trycker på program. Förutom QSlide webbläsaren finns även Chrome direkt från start. En fildelnings-app för att dela bilder, musik, videoklipp och dokument via Wi-Fi Direct. Headweb, en app för att hyra filmer. Polaris Office 4, ganska simpelt office paket för dokument, kalkylblad och presentationer. Remote Call Service, är en app så att när man ringer LGs support kan man låta dem styra ens telefon på distans. SmartShare, en DLNA app för att spela upp på och från andra enheter. SmartWorld, LGs egna app-butik. Videoguide, en app för att kunna skapa musikvideos eller liknande. Videoredigerare, enkel videoredigerings-app där man kan klippa och klistra med bilder, musik, videoklipp, text. Och till slut har vi en Väder-app som använder sig utav accuweather.com.

Benchmarks säger inte allt om en telefon, den kan ha riktigt bra värden bara för att den är optimerad att göra bra i ett speciellt test. Men efter att ha testat telefonen så kan jag lova att den levererar otroligt bra i verkliga applikationer och scenarion. För den som gillar att kunna mäta saker i värden så har jag tagit några tester för att jämföra med andra populära telefoner. Då jag inte äger de andra telefoner så är deras värden tagna från andra sidor med stock utan root.

Quadrant 2.1.1:

LG Optimus G (Android 4.1.2): 7762
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 5799
Sony Xperia V (Android 4.0.4): 6047
HTC One X (Android 4.1.1): 6822

I Quadrant så visar Optimus G vad den går för och tar täten utav de populäraste telefonerna i Sverige.

GL Benchmark 2.5.1:

LG Optimus G (Android 4.1.2): 31
Apple iPhone 5 (iOS 6): 28.6
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 15
Sony Xperia (Android 4.0.4): 14
HTC One X (Android 4.1.1): 12.6

Inte nog med att Optimus G springer åttor runt de andra android lurarna, utan även springer förbi iPhone 5 i detta GPU-test.

Sunspider 0.9.1:
(notera att lägre är bättre)

LG Optimus G (Android 4.1.2): 1135
Apple iPhone 5 (iOS 6): 929
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 1192
Sony Xperia V (Android 4.0.4): 1215
HTC One X (Android 4.1.1): 1117

Optimus G lägger sig här på en tredje plats knappt efter One X och får se sig slagen även utav iPhone 5. Testet är beroende utav vilken webbläsare man använt och dessa värden är från vardera telefons stock webbläsare, så man kan få bättre värden om man väljer annan webbläsare.

Geekbench 2.4.1:

LG Optimus G (Android 4.1.2): 2235
Apple iPhone 5 (iOS 6): 1640
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 1757
Sony Xperia V (Android 4.0.4): 1592
HTC One X (Android 4.1.1): 1817

Även här visar Optimus G var skåpet ska stå och tar hem en lätt seger bland de andra telefonerna.

Linpack 1.2.8:

LG Optimus G (Android 4.1.2): 608
Apple iPhone 5 (iOS 6): 584
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 177.7
Sony Xperia V (Android 4.0.4): 302.3
HTC One X (Android 4.1.1): 160.9

När iPhone 5 kom så tyckte man att resultatet var löjligt högt, Optimus G tog det som en utmaning och segrade galant. Notera att dessa värden är maxvärden, men att när jag testade Optimus G så gav den 550+ oftast.

Antutu 3.1.2

LG Optimus G (Android 4.1.2): 20740
Samsung Galaxy S3 (Android 4.1.2): 15586
Sony Xperia V (Android 4.0.4): 7948
HTC One X (Android 4.1.1): 12932

Även i Antutu så vinkar Optimus G glatt mot motståndarna och springer ifrån dem.
LG har verkligen lyckats bra när det kommer till Optimus Gs kraft. Inte nog med att den på papper ser det bra ut, utan i både syntetiska tester och i verkliga användningar så seglar Optimus G på som att det inte var något i vägen. Tänk på att värden blir olika per gång och att det skiljer sig mellan varje telefon och att ett bra syntetiskt värde inte betyder ett bra resultat i normala situationer.

Om det är något speciellt test ni vill att jag ska utföra så kommentera, skicka PM eller skicka en duva, vilket ni känner för.
I Optimus G finns det stöd både för GPS och GLONASS för att hitta ens position och detta gör att den otroligt snabbt och exakt låser vart man är någonstans. Jag spelar Ingress ganska mycket och många gånger med min Nexus 7 har min position studsat ut från väggar och lagt mig på andra sidan gatan. Detta fenomen har jag knappt stött på med Optimus G, i vissa fall har den studsat min signal lite, men inte lika mycket.

Optimus G har ett batteri på 2100mAh vilket inte är dåligt, men heller inte något speciellt. Tyvärr är batteriet inte utbytbart, men LG lovar ny teknik som gör att det ska klara av 800 laddningar medans andra batterier enbart klarar 400-600 gånger. LG har även lagt in ett Eco mode som är gjort för att spara på batteriet och bevara ström medans om man stänger av det så prioriteras kraft. Det finns även ett energisparläge som där man kan ställa in att vid en viss procent kvar utav batteriet så ska olika funktioner slåss på, bland annat Eco mode, automatisk syncning, ljusstyrka, wifi av, Blåtand av och haptisk feedback vid rörelse.

Då alla använder sina telefoner olika så är testerna bara för att ge en bild av vad man kan förvänta sig utav batteritiden hos Optimus G. Det första testet är en webbläsarbenchmark, Peacekeeper från Futuremark, som genom att loopa testsekvensen så simulerar man att konstant surfa, testet är ganska krävande så om man är på mindre krävande sidor så kan man förvänta sig längre tid.

Som synes utav resultaten så får man som vanligt bäst tid på WiFi. Är man på resande fot så dras det extra ström, men en positiv sak är att det inte dras något speciellt extra när man använder 4G jämfört med 3G. Man ser också att med Eco Mode påslaget så får man en hel del extra tid, och för er som tror att allt laggar ihop med den påslagen så har jag inte stött på något läge där det gått segt, telefonen är helt enkelt mycket rapp. Ljusstyrkan påverkar heller inte speciellt mycket än några minuter, man kan lätt se inomhus med 0% styrka, men är man utomhus så brukar 50% räcka gott och väl så länge inte solen skiner direkt på skärmen.

För videotetest så tycker jag att annat än en 720p video är hädelse när Optimus G har en 1280x768 upplösning på skärmen. Som en anime freak så vart det [HorribleSubs] Hunter X Hunter - 01 [720p].mkv, x264, avg. bit rate 1500Kb/s. För att njuta av den underbara skärmen är det 100% ljusstyrka som gäller och flygplansläge och Eco Mode påslagget då man inte vill bli störd och hårdvaruavkodning inte kräver mycket kraft.

Som gissat tar skärmen mestadels utav batteriet och med tanke på att testet kördes med 100% ljusstyrka så känns 5 timmar och 21 minuter hyfsat bra. Vill man kunna titta på video i längre stunder så får man dra ner ljusstyrkan eller koppla in telefonen.

Funktionen att ringa som borde vara det mest viktiga med en telefon är i dagens läge något man allt mindre och mindre använder. Jag erkänner själv att jag inte ringer mycket då det finns massa instant messaging appar av olika slag som är gratis. LG Optimus har däremot en mycket intressant funktion som gör att man får massa extra batteri om man ringer.

Skämt åsido för tryckfelsnisse som varit i farten på LGs hemsida, så utlovar LG upp till 15 timmar. Eftersom Telia har gett oss ett simkort för att testa vad telefonen går för så varför inte testa om det stämmer.

Resultatet är vad som var utlovat och lite extra, då jag fick ut knappt 16 timmar. Jämfört med andra telefoner lägger sig Optimus G i toppen och blir så gott som endast slagen utav telefoner med större batterier.

Qualcomm ska i sina nya kretsar ha lagt in en ny laddningsteknik kallad Quick Charge 1.0 som ska kunna ladda batteriet upp till 40% snabbare.

Men med tanke på att en Galaxy S3 laddas på runt 3 timmar också och har samma kapacitet på sitt batteri så vet jag inte hur bra detta funkar, däremot är jag inte säker på om det är med telefonen avstängd. Denna laddning var med synkronisering avstängd och inga andra appar som ligger och drar i bakgrunden, samt att skärmen var endast på ett fåtal minuter. Hur som helst är det inga farliga tider vi pratar om, telefonen laddar lätt upp under natten och det tar runt dryga timmen att få de första 50% ifall man behöver ladda den under dagen.

Som sagt ovan så spelar jag Ingress en hel del, vilket gjort att jag tagit ut telefonen en hel del i kylan. Jag har därför märkt att när den blir kall så hoppar batteriet hejvilt.

Den första halvan så spelade jag ute i runt -4C och liksträcket är när jag kom hem, då uppdaterade den sig inte förens den kommit till rätt nivå. Detta kanske inte gör så mycket om man är ute en liten sväng, men är du ute ett längre tag utan att värma upp mobilen så påverkar det ju tiden telefonen kan användas. Ett annat exempel så tog jag ut telefonen med runt 32% batteri och efter ett par minuter så stängde den av sig för att den var nere på 2%, efter jag kom in och satte den på laddning hoppade den snabbt upp till 30%. Tyvärr har flera utav oss testpiloter märkt detta och förhoppningsvis kan det lösas på något sätt och att det inte är ett hårdvaruproblem, speciellt när vi lever i ett kallt land som Sverige.

En funktion som säkert många använder i sin telefon är kameran. Just för att det är smidigt att bara ta upp telefonen och ta ett kort för att föreviga ögonblicket. Optimus G skryter med en 13MP kamera, men pixlar är inte allt om det inte är kvalité på bilden. Då jag inte har någon annan high-end telefon att jämföra med så kommer jag att jämföra min pistolvideokamera, Panasonic HX-DC1 som erbjuder 14MP bilder och 1080p videoinspelning i 30 fps. Om man rootar sin telefon så finns det även en kamera mod på XDA. Denna mod erbjuder:
* Ökad bitrate på 1080p till 20mbps
* Ökad bitrate på ljud till 320kbps för både 720p och 1080p
* Ändrad ljudkanal till 2 för 1080p
* Dubblerad minnesgräns för bild avkodning till 40mb
* Ökad bildkvalité vid komprimering till 100%

Modifierade inställningar:

Stock:

HX-DC1:

Optimus G lägger en lite rödare ton och mera färger på bilderna jämfört medan HX-DC1 som är lite mera mattare men fångar upp den mera lila färgen som rosorna faktiskt har. Man kan även se att Optimus G tar skarpare bilder.

Modifierade inställningar:

Stock:

HX-DC1:

När vi zoomar in och tittar närmare på bilden så ser vi att bilden är skarpare med modifierade inställningar än vid stockinställningarna tack vare att den inte blivit lika hårt komprimerad och att HX-DC1 hamnade långt bakom i skarphet. Jämför vi storleken på bilderna så är den mindre komprimerade 3.66MB och den mer komprimerade 3.21MB medan bilden från HC-DC1 är 5.24MB.
Efter att solen gått ner och det är normal inomhus belysning som används så behövs det oftast en blixt.

Modifierade inställningar:

Stock:

HX-DC1:

Denna gång är det inte lika lätt att se att det på blommorna om de modifierade inställningarna ger bättre skärpa. Däremot om man kollar bakom i träet så ser man hur mycket mer detaljer som annars smetas ihop vid komprimeringen, även om man kollar på trädet på kannan så ser man att det är mycket skarpare. Jämför man Optimus G mot HX-DC1 så märker man att den mycket mer kraftfulla blixten i kameran ger mera tydliga konturer och fortfarande är färgerna mera mot det verkliga. Däremot är bilden som kameran tog mycket grynig och inte alls lika slät som Optimus G. En annan detalj är att bilderna med Optimus G vart 1.89MB(modifierad) och 1.73MB(stock), medan bilden från kameran vart 6.29MB. Så jämfört med i dagsljus så halverade Optimus G bildstorleken och HX-DC1 ökade på.
Som visat på bilderna ovan så har Optimus G inte en allt lika kraftfull blixt.

Optimus G:

HX-DC1:

Även om kameran kunde fått varit lite ljuskänsligare och blixten lite starkare så funkar den ganska bra inomhus i lite mindre belysning så länge det är ljust nog att sensorn kan fokusera. Färgerna däremot vart mycket bra, kanske lite väl starka, men inte urvattnade som de vart hos kameran på grund utav att blixten är för stark. Vill man ta bilder inomhus med normalt takljus så funkar Optimus G bra på inte allt för långa avstånd. Är det mindre ljus eller längre avstånd man behöver ta bild på så får man nog leta efter en dedikerad kamera.

Tar man ut kameran på dagen så är det inte stor skillnad.
Modifierade inställningar:

Stock:

HX-DC1:

Som sagt ovan ser man inte mycket skillnad på de modifierade inställningarna för Optimus G och stock inställningarna, man kan se att det ger lite mera skärpa om man kollar skogen i backgrunden. Jämför vi mot HX-DC1 däremot så ser vi att Optimus G bilderna är betydligt skarpare och inte lika gryniga. Optimus G lägger även på en del starkare färger som setts tidigare. (notera att jag skamligt nog hade lyckats få ett fingeravtryck på HX-DC1:ans lins, vilket är det suddiga som syns på vänster sida utav bilden). Storleken hos bilderna vart 2.51MB, 2.52MB och 5.40MB för modifierade, stock respektive HX-DC1.

Vid videoinspelning gör både Optimus G och HX-DC1 bra ifrån sig, Optimus G ger lite bättre skärpa tycker jag och den lägger på lite starkare färger jämfört med HX-DC1. Jämför man mellan modifierad inställningarna och standardinställningarna på Optimus G märker jag ingen större skillnad, den modifierade kan tyckas vara lite skarpare om man pausar och tittar på gruset i slutet, men det kan vara placeboeffekt också. I vilket fall som helst så är det ingen större skillnad i storlek på något utav klippen, klippet med modifierade inställningar är 37.5MB, stockinställningsklippet 36.2MB och HX-DC1-klippet vart 38.8MB.

När det kommer till inställningar för kameran så har Optimus G hel del att välja bland.

De mest intressanta och unika funktionerna är Tidsfångad skott och Röst avslutare. Tidsfångad skott är att kameran kontinuerligt tar bilder, och när du väl trycker på avslutaren så får du de 5 senaste bilderna att välja mellan. Du kan sedan välja vilka utav de 5 bilderna du vill spara, om du nu vill spara någon utav dem eller slänga allihopa. Likt andra nyare telefoner finns en funktion för kontinuerlig bildtagning som tar 6 bilder så snabbt telefonen kan, dessa tas väldigt snabbt men i motsatts till det tidsfångade skott-läget så sparas alla bilder på en gång, men vill man granska vilka bilder man vill spara kan man slå på autogranskning. När någon utav dessa funktioner är aktiva kan du inte ändra bildläge, använda blixten eller ha autogranskning påslagen(endast Tidsfångad skott-läge), du kan heller inte ha Tidsfångat skott-läge och kontinuerlig bildtagning på samtidigt. Röst avslutare är precis som det låter, när funktionen är aktiv så är det enda man behöver göra är att säga cheese, smile, whisky, kimchi eller LG för att den ska ta en bild. Funktionen funkar faktiskt mycket bättre än man skulle gissa och den tar oftast en bild när man säger ett ord. Tyvärr är inget av orden på svenska och det hade definitivt varit roligare om man kunnat spela in egna ord för att kunna ta bilder. Vidare finns även HDR som är en kamerateknik för att ta bilder med både ljusa och mörka områden som är individuellt exponerade för att få detaljrikare bilder. Det finns även funktion för att ta breda bilder med panorama läge. Det jag saknar är Photosphere-läge som finns direkt i Android 4.2 men den finns också till 4.1.2 i Optimus G Pro. Förhoppningsvis så kan LG porta denna kamera app till Optimus G eller att de släpper 4.2 snart.

Även videoinspelningsläget har en del inställningar och här är det väl Live effekter som är den inställningen som sticker ut mest. Med den kan man ställa in Dumma ansikten i form utav Stor mun, Stora ögon, Liten mun, Stor näsa, Små ögon eller pressat ansikte. Man kan även ställa in Disko, I rymden, Solnedgång eller en egen video som bakgrund.

Optimus en mycket kompetent kamera. Den kanske inte är den bästa mobilkameran, men mycket ofta så har alla kameror något de gör mindre bra och det är upp till en själv om vilka för- och nackdelar som man vill leva med. I vilket fall som helst så finns det inget direkt läge där Optimus G behöver sätta sig i skamvrån för sin kamera. Om man vill få ut det mesta utav kameran bör man roota och modifiera inställningarna, alternativt så skickar man ett glatt mail till LG om att dra upp kvalitén vid komprimering, för den extra kvalité man får i utbyte mot runt en halv megabyte extra storlek per kort är värt det enligt mig. Den slår i vilket fall som helst min HX-DC1 som nu får pensionera sig.

Optimus G en riktigt trevlig telefon som bjuder på otrolig prestanda och finurliga funktioner. Om LG får ut 4.2.x och sedan fortsätter uppdatera med framtida versioner så har LG ett riktigt grymt ess med i leken, om inte så fungerar den som den är just nu otroligt snabbt och smidigt.

Permalänk
Medlem

trevlig recension, bra jobbat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Agile:

trevlig recension, bra jobbat.

Kul att du tyckte det var bra. Har nu även uppdaterat med kameratest.

Permalänk
Medlem

Bra skriven recension och bra med info. Snyggt jobbat!

Permalänk
Medlem

Tack för en superb recension! Har länge velat ha denna lur men helst i en vit variant. Men har knappt sett några vit alls förutom att bakstycke är vit. Vill helst ha som hel vit, äger just nu Optimus L9 och är mycket nöjd men Optimus G får mig att dregla

Visa signatur

PC1: P600s |ROG Z790-F Wi-Fi |14700KF |RTX4090 Aorus Master
PC2: H440W |H80i |i7 8770K 5GHz |RTX3070
PC3: Void X |i5 10400f |GTX3090 Super
VR: Valve Index |Oculus Quest 3
Konsol Setup: LG OLED77CX |Xbox Series X |Playstation 5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Taft:

Tack för en superb recension! Har länge velat ha denna lur men helst i en vit variant. Men har knappt sett några vit alls förutom att bakstycke är vit. Vill helst ha som hel vit, äger just nu Optimus L9 och är mycket nöjd men Optimus G får mig att dregla

Tyvärr tror jag den bara kommer i svart till Sverige. Och som du säger, den vita har i så fall svart runt skärmen, vilket är lite lustigt då det skär sig i mitt tycke.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wargreymon:

Tyvärr tror jag den bara kommer i svart till Sverige. Och som du säger, den vita har i så fall svart runt skärmen, vilket är lite lustigt då det skär sig i mitt tycke.

Mycket synd då jag faktiskt ibland tycker att vita högblank telefon är snygga. Tycker Optimus G har lansering i Sverige har varit lite si och så. Eller ska dem satsa på Optimus G Pro? Vill fortfarande inte lägga en beställning på G trotts att jag verkligen vill ha den, men ser hellre att jag får rätt färg om det skulle vara att jag väljer PRO.
För övrigt hur känns det att spela på den? Snabb och rapp?

Visa signatur

PC1: P600s |ROG Z790-F Wi-Fi |14700KF |RTX4090 Aorus Master
PC2: H440W |H80i |i7 8770K 5GHz |RTX3070
PC3: Void X |i5 10400f |GTX3090 Super
VR: Valve Index |Oculus Quest 3
Konsol Setup: LG OLED77CX |Xbox Series X |Playstation 5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Taft:

Mycket synd då jag faktiskt ibland tycker att vita högblank telefon är snygga. Tycker Optimus G har lansering i Sverige har varit lite si och så. Eller ska dem satsa på Optimus G Pro? Vill fortfarande inte lägga en beställning på G trotts att jag verkligen vill ha den, men ser hellre att jag får rätt färg om det skulle vara att jag väljer PRO.
För övrigt hur känns det att spela på den? Snabb och rapp?

Frågan är väl också vilken storlek som kommer till Sverige? Finns ju både 5 och 5.5 tum variant utav Pro. Jag har själv inte så stora händer så vanliga G är ganska lagom. 5 tum skulle säkert funka det med, men 5.5 är för stort i min smak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wargreymon:

Frågan är väl också vilken storlek som kommer till Sverige? Finns ju både 5 och 5.5 tum variant utav Pro. Jag har själv inte så stora händer så vanliga G är ganska lagom. 5 tum skulle säkert funka det med, men 5.5 är för stort i min smak.

Så sant, själv vill jag hålla under 5" är det E973 eller LS970 som du har? Förstår inte varför dem inte kan komma med vita varianten

Visa signatur

PC1: P600s |ROG Z790-F Wi-Fi |14700KF |RTX4090 Aorus Master
PC2: H440W |H80i |i7 8770K 5GHz |RTX3070
PC3: Void X |i5 10400f |GTX3090 Super
VR: Valve Index |Oculus Quest 3
Konsol Setup: LG OLED77CX |Xbox Series X |Playstation 5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Taft:

Så sant, själv vill jag hålla under 5" är det E973 eller LS970 som du har? Förstår inte varför dem inte kan komma med vita varianten

I Sverige har vi den internationella varianten, E975. Men den är exakt som E973 och LS970 förutom basbanden tror jag, samt att de har olika operatörer som de är låsta under. Ska man hålla sig på 4.7" så om man vill vänta och punga ut en extra slant så är det nog HTC One som gäller, men kan gissa att den kostar några tusen extra. LG har verkligen lagt Optimus G mycket konkurrenskraftigt på den svenska marknaden mot andra high-end telefoner med 4G.

Permalänk
Medlem

Trevlig läsning och ser att LG har bättre sig sen jag själv ägde en LG Optimus 2X. Tyvärr så har LG tappat min tillit fullständigt efter den telefonen och uppdatering.

Så blir ingen LG telefon för min del, är bara vänta på SGS IV.

Men annars kan det vara en intressant telefon för de mesta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FearKill:

Trevlig läsning och ser att LG har bättre sig sen jag själv ägde en LG Optimus 2X. Tyvärr så har LG tappat min tillit fullständigt efter den telefonen och uppdatering.

Så blir ingen LG telefon för min del, är bara vänta på SGS IV.

Men annars kan det vara en intressant telefon för de mesta.

Jo, man har ju hört historier om hur 2X haft otroligt med problem och många löften om uppdateringar men aldrig kommit något. När jag fick telefonen så kom dem med 10a firmware och efter någon dag fanns det redan 10b(som jag tror alla nyare kommer med). Och de har till och med lyckats uppgradera alla andra varianter utav telefonen till 4.1.2 tror jag, förutom AT&T. Så Vi får hoppas på att de inte gör ännu flera besvikna utan visar att de också kan leverera uppdateringar och nyare versioner utav Android utan att det tar en evighet.

Permalänk
Medlem

Hur står sig kameran mot Lumia 920?

Visa signatur

Corei5 2500k@4.5ghz 1.29v|MSI P67A-GD55|Asus5850@900/1000 1.112volt|8GB Corsair Vengeance DDR3 1600mhz cl9|Crucial m4 64GB|WD2TB+Caviar Green|Corsair HX620
http://3dmark.com/3dmv/2867753

Permalänk
Medlem
Skrivet av nVIDIA:

Hur står sig kameran mot Lumia 920?

Jag äger tyvärr ingen annan high-end telefon. Men om du vill ha en bild på något speciellt för att kunna jämföra så fixar jag det.

Permalänk
Medlem

LG kör nu även kampanj att man får TV4Play Premium i 6 månader, http://www.optimusg.se/#tv4play vid köp utav Optimus G.
Är väl inte världens supererbjudande, men värt att nämna i alla fall.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wargreymon:

I Sverige har vi den internationella varianten, E975. Men den är exakt som E973 och LS970 förutom basbanden tror jag, samt att de har olika operatörer som de är låsta under. Ska man hålla sig på 4.7" så om man vill vänta och punga ut en extra slant så är det nog HTC One som gäller, men kan gissa att den kostar några tusen extra. LG har verkligen lagt Optimus G mycket konkurrenskraftigt på den svenska marknaden mot andra high-end telefoner med 4G.

Varför jag verkligen gillar Optimus G är dess design <3

Visa signatur

PC1: P600s |ROG Z790-F Wi-Fi |14700KF |RTX4090 Aorus Master
PC2: H440W |H80i |i7 8770K 5GHz |RTX3070
PC3: Void X |i5 10400f |GTX3090 Super
VR: Valve Index |Oculus Quest 3
Konsol Setup: LG OLED77CX |Xbox Series X |Playstation 5

Permalänk
Medlem

Har lagt upp en liten recension om Arium Flip Case på min blogg. Tyckte inte att det hörde till själva recensionen om telefonen så länkar bara till inlägget. Arbetar på ett batteritest också som jag kommer lägga in i recensionen när det är klart.

Permalänk
Medlem

Uppdaterat med batteritest.

Permalänk
Medlem

Mycket bra recension, tack för denna!

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900x [Noctua NH-D15S chromax.black] | ASUS Crosshair VIII Dark Hero | 2x16GB G.SKILL Trident Z Neo [F4-3600C16D-32GTZN] | Gigabyte GeForce RTX 4090 24GB Gaming OC | ASUS PG279Q | ASUS Thor 850W | WD Black SN750 1TB | Fractal Design R4

Permalänk
Medlem

Uppdaterat med samtaltidstest. Long story short för er som redan läst och inte orkar leta upp det i recensionen: 15 timmar och 51 minuter, ett mycket gott resultat.