Hjälp, windows beter sig skumt. Kraschad hårddisk?

Permalänk
Inaktiv

Hjälp, windows beter sig skumt. Kraschad hårddisk?

Hej, startade upp datorn efter några timmars vilande och nu tar det en evighet att få saker och ting att fungera från en tidigare felfri maskin. Misstänker att det är en hårddisk som har lagt av men inte säker.

Symptom:
Saker som utforskare & aktivitetshanteraren har helt slutat funka, samt alla saker jag har haft på en specifik hårddisk såsom steam etc. Chrome fungerar fortfarande felfritt men har försökt starta om ett par gånger och det tar väldigt mycket längre tid än det normalt brukar.
Det står även i bootscreen att den reparerar D)-driven.

Misstänker somsagt att det är att en av mina hårddiskar som har krakelerat men underar om ni kan tro att det är något annat.

Tack för svar.

Permalänk
Medlem

Kolla hur diskarna mår med t.ex. CrystalDiskInfo.

Permalänk
Inaktiv

Kopplade precis ut den som felade enligt en tidigare check. Hårddisken har levt i 4 år, antar att man inte kan förvänta sig något annat. Allting fungerar som det ska nu förutom det faktum att all min data på disken gått förlorad. Försökt letat upp någonting om garanti från SeaGate, men utan några resultat. Är det någon som vet hur lång garanti som de brukar ha på sina produkter?

Permalänk
Medlem

Varierar mycket beroende på disk, har du ett fullständigt modellnr/namn?

Permalänk
Inaktiv

@ratroder: Seagate Barracuda 1000GB
Model: ST1000DM003

Permalänk
Permalänk
Inaktiv

@ratroder: Tackar, garantin har gått ut. Tack för all hjälp, får skruva ett hål i den gamla disken o kasta den åt helvete.

Permalänk
Medlem

Vid lite surfning så verka desktop-diskarna ha 2 års garanti. dvs ditt är långt utanför garantin om den är 4 år.

nu kostar en sådan disk runt 600:- så det är inga stora pengar.

Försök komma ihåg till nästa gång att så fort det upplevs börja gå segt och börja krångla - gör backup på all viktig data från den disken som börja bråka - på mekaniska diskar har man ofta en del tid på sig att hämta ut data innan de slutar helt att fungera - den lyxen har du inte på SSD då de ofta slutar fungerar en dag som blixt från klar himmel utan en chans att rädda några data.

Se till att också skaffa dig en backuprutin till en extern USB-hårddisk och gör backup någon gång i veckan-månaden och efter större ändringar på datorn, så slipper du förlora en massa data den dagen någon lagringsmedia lägger av - för de går sönder, förr eller senare oavsett om det är SSD eller snurrdisk och man bör vara förberedd på detta.