Permalänk
Medlem

GTX 1080 överklocka?

Hej allihop, nybörjare på hela överklockingsgrejen.

Som jag förstår är överklockning helt enkelt att man får ut mer prestanda för pengarna, och tänkte själv testa på lite.

Köpte ett ASUS GTX 1080 Strix vid lanseringen förra året, och antar att den går att överklocka?

Nackdelar? Hur mycket kan ett sådant kort överklockas?

Tacksam för svar

Permalänk
Medlem

Nackdelar: kan gå sönder
Förldelar: Få % prestanda ökning

Om du inte behöver och inte kan ser jag ingen anledning till att göra det första gången med ett 1080.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Intel Core i7 4770k @ 4.6Ghz | Asus Z87-PRO | MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming 6G | 4x8GB Kingston Fury Beast 1600Mhz @ 2000Mhz | Fractal Design Define XL R2 Svart | Samsung 850 EVO 500GB | Samsung 850 Pro 256GB | Western Digital 4TB | Western Digital Red 3TB | 2st AOC 24G2U skärm | EVGA Supernova G2 850W | Windows 10 Pro | Custom EK vattenkylning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arezza:

Köpte ett ASUS GTX 1080 Strix vid lanseringen förra året, och antar att den går att överklocka?

Nackdelar? Hur mycket kan ett sådant kort överklockas?

10xx-serien överklockar sig själva via något som heter GPU Boost 3.0 och går ganska högt upp i hastigheter automatiskt, men det finns ofta 100mhz-200mhz eller så att hämta om man vill grisa på lite till på ett kort som har hyfsad kylare på sig som ditt Asus-kort t.ex. har. Nackdelar är att det kommer att gå märkbart varmare och därmed låta lite mer eftersom att fläktarna får jobba hårdare, och är det riktigt hetsigt kanske inte fläktarna räcker men dit tror jag inte du kommer särskilt lätt.

En annan nackdel är också att på vägen dit så kommer det oundvikligen bli så att ditt grafikkorts BIOS kraschar då och då före du hittar vad som är 100% stabilt och pålitligt, och det är störigt när det händer under spelande om man inte har orkat lägga lång tid på benchmarks och tester innan.

Skrivet av Relive:

Nackdelar: kan gå sönder

Då får man fan ta i, tål att tilläggas.

Visa signatur

Bara fanboys kallar folk för fanboy!

Permalänk
Medlem

Hej Arezza! Överklockning nu för tiden är väldigt enkelt och helt riskfritt iom tillverkarnas inbyggda begränsningar både av temperatur volt och watt.

Allt du behöver är ett program som heter "MSI afterburner" samt "MSI kombustor". De senaste versionerna av dessa hittar du enkelt genom att söka efter dem på Google.

Jag rekommenderar att du installerar kombustor först. Sedan afterburner. Efter att du genomgått installationsprocessen och startat om systemet som afterburner ber dig, går du till inställningarna och "låser upp" överklockningsmöjligheterna genom att klicka i samtliga tick-rutor i första fliken (inkl starta med Windows) dock ej rutan "Restore settings after suspended mode" som du lämnar tom.

Drop ner menyerna sätter du till "Kernel mode" och voltage control sätter du till "extended MSI"

Afterburner kommer be att starta om systemet ytterligare en gång.

Nu kan du överclocka.

Dra alla power och volt controller till max clicka apply. Starta sedan Kombustor.

Öka hastigheten med 100mhz på gpu och minnet. Clicka apply. Om kombustor fortfarande flyter fint kan du fortsätta öka clock-hastigheten. Börja med att öka gpu clocken tills det blir streck i kombustor som inte ska vara där. Detta kallas "artifacts" dra då ner på gpu clocken något tills dessa försvunnit helt.

Nu kan du spara din första profil genom att clicka diskett ikonen nertil i programmet sedan en av siffrorna för att ockupera den slotten.

Nu gör du samma sak med minnes frekvensen. Dock blir det Inga artifacts den här gången, istället kommer grafiken crasha och skärmen bli en färg, grå eller blå etc .. Skriv därför ner värdet för minnesfrekvensen innan du ökar ett steg. När den crashar kan du testa Cntrl+alt+del kommandot, eller trycka på avstängningsknappen på burken, alternativt hålla den inne i några sekunder till den gör en forcerad avstängning.

Starta systemet igen, tryck fram Afterburner på ikonen på skrivbordet eller vid klockan i Windows. Tryck på siffran i Afterburner till din sparade profil sedan vi överlockade gpu'n tidigare, och tryck apply. Skriv sedan in eller dra parametern för minnesclockan till det sista värdet du skrev ner. Tryck apply. (Får du enfärgad skärm igen så behöver värdet minskas ytterligare något.)

Du har nu nått den maximala hastigheten på ditt kort, riskfritt och utan någon extra ansträngning för kortet.

Vill du nå längre behöver du öka strömmen (volten och watt gränsen) till kortet. Detta innefattar special bios samt kräver vattenkylning, vatten kylare, torr is, eller kylning med flytande kväve. Men detta är avancerad överclockning och ett kapitel för sig som dessutom innebär vissa risker för kortets hållbarhet.

Det sista steget du kan göra för din uppnådda överclockning är att testa om den håller för lägre power (ström). Gör detta genom att starta kombustor igen och minska på volten tills du får artifacts (streck eller partiklar) samma med minnes volten ifall denna är förändringsbar till ditt kort.

Power kan du alltid lämna på max! Då den bara begränsar den maximala watten som ditt kort får dra, någon som redan begränsas av volten enligt ohms lag.

Hoppas detta ska vara något till hjälp. Lycka till!

PS. Ett enkelt knep att ev. lyckas pressa ut några extra frekvenssteg (och FPS) är att införskaffa den bästa kyl-pastan du kan få tag på, montera av kylaren. Rengör chippet och applicera den nya pastan.
Väl beprövat trick, som visserligen inte alltid gör gigantisk skillnad och kan resultera i att du mister garantin på kortet. Men har man tur så vinner man flera grader på denna procedur. Personligen gör jag och alla andra som överclockar alltid detta på ett nytt kort i princip det första vi gör.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Relive:

Nackdelar: kan gå sönder
Förldelar: Få % prestanda ökning

Om du inte behöver och inte kan ser jag ingen anledning till att göra det första gången med ett 1080.

Detta är inte alls sant då alla kort på marknaden idag är skyddade i bios både med temperatur "throttle" samt max volt och max watt.

För att lyckas skada ett kort måste du ha hackad bios (som visserligen är lätt att få tag på samt juster själv med Kepler bios tweaker etc) alternativt hårdrigga med löddade sladdar eller kontrollerkort.

Använder du Afterburner eller Precision (evgas variant av Afterburner) så är du helt trygg.

Snarare är det snudd på fult av Nvidia exempelvis att lägga in dessa begränsningar enbart så att vattenkylare inte ska nå prestandan av senare modell-släpp på äldre kort. Men de vill gärna tjäna några extra pengar med hjälp av dessa "säkerhets spärrar". Allt under paranoians banderoll!

Skickades från m.sweclockers.com

correcting the cellphones autocorrect