Samtidigt som få ens hunnit fundera på att uppgradera till Wifi 6E-standarden väntar redan nästa generation runt hörnet. Men vad är egentligen Wifi 7 och för vem är det värt att vara tidig på bollen? Häng med när vi benar ut det viktigaste om den nya nätverksstandarden!

Wifi 7: Snabbversionen

wifi7small.png

Wifi 7 kan i teorin nå fyra gånger så höga hastigheter som Wifi 6E, standarden som var först med att öppna upp det högre frekvensbandet 6 GHz. Det går att köpa routrar och mesh-paket med stöd för Wifi 7, men de är fortfarande relativt få till antalet och dyra. Dessutom har få prylar ännu stöd för standarden. Eftersom Wifi 7-standarden är bakåtkompatibel kan den som är tidig på bollen dock fortfarande använda sina trådlösa enheter som vanligt.

Fördelar

  • Högre hastigheter: Wifi 7 har en teoretisk maxhastighet på 46 gigabit per sekund.

  • Ökad kapacitet: 6 GHz-bandet och bredare kanaler gör att fler användare kan ansluta till Wifi-7 nätverket utan att det blir överbelastat.

  • Lägre latens: En rad förbättringar har gjorts för att sänka latensen och öka genomströmningen – en fördel inte minst för onlinespelare och användare av VR/AR-enheter.

Nackdelar

  • Kräver nya enheter: För att använda Wifi 7 krävs kompatibla routrar och accesspunkter som i dag är dyra.

  • Få prylar har ännu stöd för standarden: Med vissa undantag är mobiler och andra trådlösa enheter ännu inte uppdaterade för Wifi 7-standarden.

wifi.jpg

För gemene SweClockers-medlem är det alltjämt Wifi 5- och 6-standarderna som gäller hemmavid.

Vänta, kom inte precis Wifi 6E?

Wifi-tekniken har de uppenbara fördelarna att vi slipper kablar till våra datorer och att våra trådlösa enheter enkelt kan ansluta till delade nätverk och internet. Nackdelen är att det är svårare att nå de teoretiska maxhastigheterna med trådlös teknik, särskilt om det är många ansluter samtidigt. Detta gör sig allt som oftast smärtsamt påmint på arbetsplatser, flygplatser, arenor och andra offentliga utrymmen som erbjuder trådlöst internet. Wifi 6 har bara två band att tillgå (2,4-GHz-, 5-GHz), vilket innebär att det lätt blir trafikstockning, för att använda en lite uttjatad analogi.

Okej, så varför redogör vi för något så här otroligt grundläggande? Jo, för att illustrera varför Wifi 6E var ett så viktigt framsteg. Det var ju nämligen 6E som öppnade upp det högre frekvensbandet 6 GHz, vilket innebär mindre risk för trafikstockning och större chans att komma upp i de teoretiska maxhastigheterna. Kort och gott en potentiell gamechanger för miljöer med många anslutna enheter, men även för spelare som drömt om att kunna fimpa nätverkskabeln utan att tappa för mycket prestanda.

Fastän Wifi 6E nu har några år på nacken finns dock tekniken ännu knappast i varje hem. När vi undersökte hur det ligger till hemma hos SweClockers medlemmar i slutet av förra året svarade endast 10 procent av de drygt 4 000 som deltog i omröstningen att de kör Wifi 6E hemma.

Enheter med stöd för tekniken rullas fortfarande ut och många har inte tagit steget att uppgradera ännu. Därför är det inte konstigt att man kan uppleva Wifi 6E-standarden som nyare än den faktiskt är.

Vilka fördelar ger Wifi 7?

I samband med CES-mässan i januari 2024 lanserades Wi-Fi Alliance officiellt den certifierade versionen av Wifi 7. Tekniken är alltså klubbad och klar, redo för utrullning och det är bara en tidsfråga innan accesspunkter, routrar och enheter med stöd för IEEE 802.11be (som den kallas officiellt) börjar dyka upp i större skala.

Så, hur mycket bättre kan Wifi 7 egentligen bli än Wifi 6E, med tanke på att standarden kommer att använda samma tre 2,4-GHz-, 5-GHz- och 6-GHz-band? Ganska mycket, visar det sig.

Wifi 7 kan teoretiskt nå fyra gånger så höga hastigheter som Wifi 6 och 6E – upp till 46 gigabit per sekund. Dessutom har en rad framsteg gjorts för att minska svarstiden och öka frekvensomfånget. I praktiken betyder det exempelvis att risken för lagg i onlinespel och videomöten via det trådlösa nätverket minskar betydligt, samtidigt som möjligheterna ökar för en sömlös upplevelse vid användning av VR- och AR-produkter. I situationer där låg latens och hög genomströmning är viktiga kommer alltså Wifi 7 vara en avgörande pusselbit för att möjliggöra en upplevelse som dagens standarder inte räcker till för.

Hur kan Wifi 7 vara så mycket bättre?

Wifi 7 är alltså snabbare och kan leverera mer tillförlitlig prestanda med låg latens än sina föregångare. Men exakt vad har gjorts för att uppnå detta? Här är några nyckelpunkter.

  • Bredare kanaler

Det klassiska 2,4 GHz-bandet består av 11 kanaler på 20 MHz vardera. Bandet på 5 GHz har 45 kanaler, men i stället för att vara begränsade till en bredd på 20 MHz kan de kombineras för att skapa 40 MHz- eller 80 MHz-kanaler.

När Wifi 6E kom med 6 GHz-bandet var det en så stor uppgradering eftersom tekniken har stöd för 60 kanaler, med en bredd på upp 160 MHz. För att återgå till en trötta analogin om trafikstockning, så fick motorvägen fler och bredare filer för trafiken att köra i.

Wifi 7 använder också 6 GHz-bandet, men har stöd för kanaler som är upp till 320 MHz – alltså en fördubbling gentemot Wifi 6E, och som ett resultat av det möjliggörs kraftigt ökad genomströmning.

  • Högre QAM

QAM (quadrature amplitude modulation) är en metod för att överföra och ta emot data i radiofrekvensvågor. Ju högre den är, desto mer information går det att packa in. Medan Wifi 6 har stöd för 1 024-QAM och har Wifi 7 stöd för 4K-QAM. Det här innebär 20-procentig ökning av topprestanda.

  • Anslutning till flera band samtidigt (MLO)

Fram till nu har alla Wifi-standarder fungerat på så sätt att när en anslutning upprättas mellan två enheter så sker det på ett enda band. Wifi 7 kan komma åt flera band samtidigt, tack vare MLO, som står för multi-link operation.

I stället för att välja mellan 2,4, 5 eller 6 GHz-banden kan en Wifi 7-router ansluta till en kompatibel enhet via flera kanaler samtidigt, och kombinera frekvenserna över olika band. Den här förbättringen är en av de mest betydande, inte bara för förbättrad genomströmning, utan också för att uppnå lägre latens och stabil anslutning.

Om något stör anslutningen kan Wifi 7-routern helt enkelt omdirigera den till en bättre kanal för att kringgå störningen. Genom den här automatiska växlingen mellan banden hjälper MLO också till att avhjälpa en av 6 GHz-bandet akilleshälar, som är den korta räckvidden.*

* Det klassiska 2,4 GHz-bandet ger störst täckning men priset för det är långsammare hastigheter. 5 GHz-bandet har sämre täckning men överför data i snabbare hastigheter. 6 GHz-bandet, som är exklusivt för Wifi 6E- och Wifi 7-standarderna, har ytterligare sämre täckning men överför data snabbast av de tre frekvenserna.

Enheter med stöd för Wifi 7

För att kunna använda Wifi 7 krävs rätt hårdvara, dels kompatibla routrar och accesspunkter, dels att enheterna som ansluter har stöd för standarden. I nuläget finns det ett fåtal Wifi 7-certifierade routrar och mesh-system på marknaden, från tillverkare som TP-Link och Netgear.

Wifi 7-routrar och mesh-system som går att köpa nu

Asus ROG Raptur GT-BE98.png

Routrar med Wifi 7 är fortfarande få till antalet och dyra alternativ till de Wifi 6E-routrar som finns att köpa. Här är ett urval av de som ändå går att få tag på i Sverige just nu.

  • TP-Link Deco BE65

  • Netgear Nighthawk RS700

  • Asus ROG Raptur GT-BE98

På enhetssidan är det även här ganska skralt med kompatibiliteten än så länge. Apples senaste flaggskeppsmobiler i Iphone 15 Pro-serien har exempelvis stöd för Wifi 6E, men inte Wifi 7. Samma gäller den nyligen släppta datorn Macbook Air med M3-systemkrets. Vad gäller företagets headset Vision Pro, en typ av produkt som man kan tänka sig skulle gynnas av en blixtsnabb trådlös anslutning, nöjde sig Apple med stöd för Wifi 6.

Samsung å sin sida har varit snabbare med omfamna den nya standarden – företagets senaste mobil Samsung Galaxy S24 Ultra kan redan nu användas med Wifi 7.

deco-be65-baksida-v2.jpg

Tp-Link Deco BE65 är ett av relativt få mesh-system med stöd för Wifi 7 som går att köpa.

Är det värt att uppgradera till Wifi 7?

Den som är tidig med att anamma Wifi 7-standarden får snällt vänta ett litet tag till på att få ut det mesta av tekniken, eftersom tillverkare av routrar och teknikprylar måste implementera stöd för den nya standarden. Samtidigt är Wifi 7 bakåtkompatibelt, så den som väljer att skaffa en Wifi 7-router redan nu kommer inte att uppleva några problem med att ansluta sin enheter.

Frågan som vanliga konsumenter dock borde ställa sig är om det inte räcker med en Wifi 6E-router om man nu är sugen på att ta klivet upp från Wifi 5- eller 6-standarderna. En lägre prislapp, samtidigt som man får tillgång till 6 GHz-bandet och den säkrare WPA 3-standarden, gör trots den här versionen av Wifi till ett vettigt alternativ för hemmet. Många som spelar ser heller inga större bekymmer med att koppla en nätverkskabel till datorn eller spelkonsolen, och då kan det säkert kännas tämligen meningslöst att betala tusentals kronor bara för att få möjligheten att spela trådlöst, oavsett om prestandan är bättre än med tidigare Wifi-standarder.

För stora företag är den potentiella vinsten med att välja Wifi 7 större. Förbättringar som MLO och det större frekvensomfånget möjliggör snabbare och stabilare anslutningar när flera samtida användare ansluter till accesspunkterna. Här kan också företag som använder många iot-enheter i sin verksam ha nytta av den ökade bandbredden och större tillförlitligheten som Wifi 7 ger.