Det har varit en intressant vecka. Elon Musk meddelat att första Neuralink-operationen på en människa har gått bra och personen som fått chippet i hjärnan påstås ha överlevt. Huruvida experimentoperationen kommer gå fortsatt bra får vi helt enkelt se, men framtiden är ändå här. Vi är ett steg närmare Cyberpunk 2077 där jag kan ha en datamaskin rakt i pannloben är nåbar. Och jag är taggad.

adde.jpg

André Stray är redaktionschef på SweClockers och ser till att redaktionella arbetet flyter på som smör. Innan SweClocker har han tillbringat ett decennium med att skriva om prylar, teknik och andra hårda varor på ställen som M3 och Feber.

Vidare i nyhetssvängen har lite problematiska investerare startat en organisation som ska anordna olympiska spelen där doping är tillåtet. Nästa steg måste väl vara cyber-OS? Full fräs rakt ner i fördärvet för mänskligheten, men det är kul att det händer saker.

blade-runner-1982.webp

Hur kan man inte bli pepp på cyberframtid efter att ha växt upp med Blade Runner?

Drömmen om en cyberpunk-framtid har väl alltid funnits där för teknikintresserade. Alla vi som växte upp under 80-90-talet när det östes på med sci-fi-rullar av olika slag har nog en betydligt mer förskönad version av hur framtiden kan se ut. Trots en stor mängd dystopi och ödesdiger stämning i filmerna, fanns ändå teknik där som verkligen visade hur framtiden skulle kunna se ut. Och med tiden har det inte blivit ballt.

Ärligt. Hur många timmars Cyberpunk 2077-spelande tog det innan du började fundera på vilket på tech-öga du skulle vilja ha? Oavsett om det var direkt eller det dröjde några dussin timmar så landade du troligtvis i något svar, eller möjligtvis att du ville ha några andra användbara insticksmoduler som skulle kunna förbättra din vardag.

Om jag tar av mig P12-brillorna och är lite vuxen ett tag är det förstås en stor del av allt detta som är otroligt problematiskt. Människosynen är helt frånvarande och även om allt cyberpunkigt blir verklighet lär det bli mer Altered Carbon än Cyberpunk 2077. Moderniteterna är endast tillgängliga för de rikaste personerna i världen, inte för fotgängarna.

Rimliga rädslor

Vidare finns det enorm mängd rädsla och skepsis kring Neuralink, vilket förstås känns helt befogad. Om vi lyfter Musk åt sidan sammanfattar @Mr.Borka i forumet ganska bra:

Väldigt läskigt område. När människa och teknik sammanfogas på ett så intimt sätt börjar det bli farligt på riktigt. Tekniken är alltid snabbare än kulturen, och den moraliska och etiska reflektionen haltar ständigt efter de kommersiella krafterna. Särskilt lätt blir denna typ av teknisk utveckling att bräcka kritiker eftersom den lovas höja vissa människors minimilivskvalitet.

Vad Neuralink, och liknande sammankopplingar av hjärna och datorer, kommer landa i slutändan återstår att se. Och det är lika coolt som läskigt, vilket det får vara. Efter att ha bränt igenom den kalaslånga tråden kopplad till Neuralink-nyheten här på SweClockers är det väldigt tydligt att det är rätt många som är taggade på cyberframtiden, medan andra ställer sig aggressivt på motsatt sida. Det fina är ändå att vi tillsammans kan ta snacket, utbilda varandra, motivera varför saker är asballt eller skevt och göra varandra till mer informerade individer.

I slutändan är vi ändå i verkligheten 2024. Vad André P12 har för optimistiska drömmar och vad han tycker är coolt med teknik är irrelevant. Det är skitläskigt att tänka på den dystopiska framtid vi går mot med stormsteg och nästintill entusiasm, men det är helt ärligt lite svårt att inte lyfta fram den där inre 12-åringen som tycker Transformers är det fetaste som finns och att cyberhjärna låter som det bästa som hänt sedan skivat bröd.

Är du redo att anamma Cyberpunk-framtiden?