Microsoft har uppdaterat sitt användaravtal för onlinetjänster, och inkluderar en ny avdelning där företaget ger sig självt rätt att begränsa tillgången till olika generativa AI-funktioner som svar på ”överdriven” användning.

Företaget har inga riktlinjer för hur frekvent användning av Copilot, Bing-chatten och andra kommande AI-funktioner som räknas som skäligt. Det vaga ordvalet innebär att företaget i princip kan ändra sig så att det till att börja med räknas som överdrivet att fråga Copilot något en gång i minuten, men senare räcker med en gång i timmen för att få strypt tillgång.

Microsoft storsatsar på AI och har redan hunnit släppa Bings chattbot, Windows Copilot som kombinerar chattboten med möjlighet att styra datorns inställningar och hämta data från olika program för att automatisera olika sysslor, bildgenerering i uppdaterade MS Paint samt Microsoft 365 Copilot som ger Copilot-funktioner till Word, Excel, Powerpoint och Outlook – och fler AI-funktioner är på väg.

Eftersom företaget än så länge inte tar betalt per förfrågan är det kanske inte så konstigt att det vill kunna ta till åtgärder som inte bryter mot det egna användaravtalet för att hindra enstaka användare att sega ner tjänsterna för samtliga.