I veckan blev det känt att Netflix gör justeringar när det kommer till sitt reklamfinansierade prenumerationsalternativ. Tidigare erbjöds endast Basic-nivå där prenumeranter fick en endaste ström i 720p på en ensam enhet. Nu har justeringar skett som gör att reklamfinansierade alternativet lägger sig på samma kvalitetsnivå som Standard, till ett lägre pris: 1080p, två samtidiga strömmar och möjlighet att ladda ner avsnitt på två enheter — mot några enstaka minuters reklam varje timme. Det är ändå helt okej.

Det är inte den bästa lösningen, men den är rimlig

Videotjänster av olika slag har utforskat möjligheten att dra in extra kosing, med varierat resultat. Youtube pressar ständigt gränserna när det kommer till hur mycket reklamsnuttar som kan bakas in innan videoklipp och streamingtjänster har implementerat lösningar där reklam visas titt som tätt, vilket sker i utbyte mot kvalitetstid med våra filmer och serier.

Det sistnämnda är något som är mer aktuellt på andra sidan Atlanten, men det är bara en tidsfråga innan vi i Sverige får ta del av sådana alternativ. Och den lägre prislappen lär locka betydligt fler prenumeranter, trots reklamsnuttarna.

Jag fattar. Reklam suger. Men annonser blir vi inte av med, oavsett vad vi tycker om dem. Annonser är ett nödvändigt ont som får verksamheter att rulla på och i ärlighetens namn anser jag att om det sköts snyggt och gynnar användare är det okej. Det är inte den bästa lösningen, men den är rimlig.

freestocks-org-618080-unsplash.jpg

Är verkligen streamingtjänster med reklam en helt galen idé?

För mig — och troligtvis för dig som läser detta — kommer reklamprenumerationen aldrig vara intressant. Maximal upplevelse är ändå det som föredras. 4K-upplösning och Atmos-ljud på fyra olika skärmar samtidigt är svårslaget jämfört med alternativet. Trots en prislapp på 179 kronor i månaden.

Ett argument mot reklamen är hur Netflix hanterar vilken reklam som visas. Givetvis sitter tjänsten på oändliga mängder data om sina användare som används för att tvångsmata tittarna med reklam som är relevant – vad du tittar på säger ändå en hel del om dig och dina intressen. Spårning av användare sker redan på bred front överallt på internet och ytterligare insamling från Netflix kanske svider ytterligare. Å andra sidan är reklamabonnemanget endast ett alternativ, inte ett måste.

Med den ständigt ökande prislappen i kombination med kostnaden för streamingtjänster börjar Netflix reklamsatning ändå kännas alltmer intressant. När tjänsten börjar ta extra betalt för användare utanför hemmet känns det allt mindre värt att betala för fyra samtidiga videoströmmar. Hur ofta kommer det egentligen till användning? Är det bara villhöver-känslan som tagit över?

Nu är det förstås så att Netflix endast lanserat reklamprenumerationen på utvalda marknader, men det lär inte dröja länge innan detta blir nya standarden. Sex miljoner nya prenumeranter har Netflix roffat åt sig med satsningen och fler lär det bli. Det är dock inte du och jag som levt ett annonsfritt liv som hoppar på prenumerationen, utan individer som fortfarande tittar på linjär-TV. Och helt ärligt börjar jag se en hel del fördelar med reklampauser. Eller mer specifikt pauserna i sig.

Netflix-header.jpg

Maximerar du titt-tiden, eller avnjuter du eftertexter?

Jag är väldigt intresserad av filmer och serier. Hittar jag något intressant dröjer det inte lång tid innan jag plöjt igenom allt tillgängligt material. Men har jag njutit av det? Har jag tagit mig tid att reflektera över det jag sett på ett djupare plan? Tok heller. Next episode-knappen klickas på innan tredje noten i eftertexterna spelas upp. Det har blivit som en tävling för att effektivisera tittandet. Det är kanske 15 år sedan jag tog del av min senaste reklampaus, men den kanske är mer viktig nu än tidigare.

Oavsett min åsikt kring Netflix reklamsatsning har det fått mig att börja fundera på vad som är värt att lägga mina surt förvärvade pengar på. I en tid där allting bara blir dyrare, oavsett om det handlar om hård- eller mjukvara, är kompromisserna viktiga. Att halvera kostnaden i utbyte mot en konstpaus — för du behöver ju inte titta aktivt på reklamsnuttarna om den rullar på dumburken — är nog mer värt.