Medan fläktar i datorer drivs med spänningen 12 V är detta inte alltid fallet för exempelvis industriella tillämpningar. Där kan istället en drivspänning på 24 V vara mer vanligt förekommande – något som också är fallet för många av de konsumentinriktade 3D-skrivarna på marknaden. Den som önskar att byta fläkt i en sådan enhet behöver antingen söka upp en variant som drivs på 24 V, alternativt komplettera med en spänningsomvandlare som tillåter vanliga datorfläktar att användas vid 12 V.

na_vc1_5_1.jpg

För kategorin användare som vill använda traditionella 12 V-fläktar i sina 24 V-apparater släpper nu Noctua den nya adaptern NA-VC1. Det rör sig om en väldigt kompakt spänningsomvandlare som konverterar en inspänning på 24 V till den mer kompatibla spänningen 12 V. Adaptern har stöd för såväl 4-pins som 3-pinsfläktar, vilket innebär att styrning kan ske via antingen PWM-signal eller spänningsjustering. Maximal uteffekt är 9 W, vilket innebär att den kan driva flera fläktar samtidigt.

Kunder har länge använt våra 12 V-fläktar i 24 V-miljöer, däribland i 3D-skrivare, men har varit tvungna att använda billiga spänningskonverterare för att göra detta möjligt. Billiga spänningskonverterare kan i många fall vara en rejäl säkerhetsrisk, och det är därför vi tagit fram NA-VC1 som en kompakt, säker och pålitlig lösning för ändamålet. – Noctuas VD Roland Mossig

Enligt Noctua finns det ett utbrett problem med billiga spänningsomvandlare på marknaden, då många av dessa är av tveksam kvalitet och inte håller måttet när det kommer till säkerhetsfunktioner. De trycker på att NA-VC1 har skydd mot kortslutningar, omvänd polaritet, för hög ström samt för höga temperaturer, där en säkring löses ut om någon av dessa parametrar påträffas. Säkringen är återställningsbar, vilket innebär att adaptern kan användas igen förutsatt att den kopplas bort och förblir strömlös under en minut.

Noctuas spänningsomvandlare NC-VC1 säljs inledningsvis via e-handlaren Amazon för 290 kronor, och kommer framöver att finnas tillgänglig hos fler datorbutiker.

Har du bytt fläkt i din 3D-skrivare? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!