Asus är inte främmande för flådiga grafikkort, där prefix som Poseidon, Ares och Matrix för tanken till påkostade kylarlösningar och inbyggd vattenkylning. När det sistnämnda återvänder med Geforce RTX 4000-serien vrider Asus lyxreglagen i taket och blir först ut i världen att byta mer traditionell kylpasta mot flytande metall.

Flytande metall har både för- och nackdelar. Å ena sidan finns potential för bättre värmeavledning, å andra sidan är flytande metall också elektriskt ledande. I flytande form är det därtill benäget att med tiden bli ojämnt eller i värsta fall droppa, vilket i kontakt med andra komponenter kan ge minst sagt förödande resultat.

asus-computex-2023-17.jpg

Kylarlösningen i all sin prakt.

Asus menar att de med många års erfarenhet från att använda flytande metall i bärbara datorer lyckats konstruera en lösning som eliminerar det problemet. På så vis fås de positiva effekterna samtidigt som grafikkortet fortfarande säkert kan monteras som vanligt och utan risk för kortslutning.

Höga klockfrekvenser och påkostad vattenkylning

För att hålla temperaturerna i schack är det vattenkylning som gäller och grafikkortet är utrustat med en så kallad cold plate som håller både grafikkrets, grafikminne och andra komponenter svala. Det gör det möjligt att yxa den lilla axialfläkt som de flesta andra inbyggda vätskekylningslösningar behöver. Radiatorn är en 360-millimetersvariant med tre RGB-försedda fläktar som seriekopplas (eng. daisy chain) och således endast behöver anslutas med en kabel till moderkort eller fläkthubb.

För att göra skäl för den närmast överdådiga kylarlösningen ska Asus ha handplockat de bästa grafikkretsarna för att pressa upp klockfrekvenserna ytterligare ett snäpp. Enligt Asus själva ska Geforce RTX 4090 Matrix erbjuda högre klockfrekvenser direkt ur lådan än någon annan motsvarande modell på marknaden.

ROG Matrix_image_3.png

En cold plate ska hålla hela paketet svalt.

ROG Matrix_image_1(2).png

Både fläktar och grafikkort pryds av belysning och ROG-loggor.

Tillgänglighet och prislapp saknas i skrivande stund. Den vanliga värstingvarianten Strix ligger på 25 000 kronor och bleknar i jämförelse, varför det inte vore förvånande om RTX 4090 Matrix landar norr om 30 000-kronorsstrecket.