I somras presenterade Valve den handhållna spelmaskinen Steam Deck, som utrustas med en systemkrets signerad AMD och Linux-baserade Steam OS 3.0 på mjukvarufronten. Lanseringen av produkten planerades inledningsvis till slutet av förra året, men flyttades sedermera startdatum för leveranser till den 28 februari. Med knappt två veckor kvar duggar därför Steam Deck-detaljerna tätt, särskilt eftersom flera tekniksajter tilldelats testexemplar i förtid.

Nintendo Switch är den i särklass vanligaste, aktuella plattformen i den bärbara kategorin, där storleken för både Switch Lite och ordinarie modell är bekant för många. Att Steam Deck är ett par storlekar större har varit känt sedan sommaren, men det är först när enheten jämförs och testas som den stora skillnaden blir riktigt tydlig. Nu tillkommer möjligheten att känna på storleken hemma, då Valve släpper filer för att återskapa ytterhöljet med en 3D-skrivare.

Steam Deck 3D.PNG

Med en tudelad utskrift och runt 20 timmar kan en Creality 3 Pro på papperet kunna leverera en färdig plastkopia.

Steam Deck 3D Oversized.PNG
Steam Deck Oversized.PNG

På Valves Gitlab-sida finns både ritningar, .STL- och .STP-filer tillgängliga för nedladdning, vilka får användas för icke-kommersiella produkter. I den beskrivning som Valve bifogar förtydligar företaget dock att en Steam Deck-köpare inte kan öppna huven på produkten utan att bryta garantin, varför de nu tillgängliga filerna inte är att klassa som officiella reservdelar.

För den som vill ha en skalenlig Steam Deck-kopia helt i plast, eller modifiera modellen för att bygga ett hobbyprojekt i samma skal, finns dock alla möjligheter. Värt att ha i åtanke är dock att den rejäla, handhållna enheten kräver sin 3D-skrivare för att klara uppgiften i ett stycke. På längden handlar det om strax under 30 centimeter, varför en flerdelad utskrift och många timmars skrivtid är att vänta med de flesta 3D-skrivarna för hemmabruk.

Är du sugen på att skriva ut en Steam Deck? Berätta i kommentarstråden!