Under 2017 gjorde AMD sin återkomst på processormarknaden i och med processorfamiljen Ryzen. Denna kom med ett flertal nyheter, däribland den nya arkitekturen Zen och en tillverkningsteknik som tog steget ned till 14 nanometer. Kort därefter började det talas om uppföljaren, som går under namnet Pinnacle Ridge och ska lanseras under första kvartalet 2018.

Via tekniksajten Hermitage Akihabara (japanska) dyker det nu upp uppgifter som talar för att lanseringen av Pinnacle Ridge, eller Ryzen 2, sker i mars 2018. Detta enligt flera japanska återförsäljare, som fått uppgifter om en stundande lansering från komponenttillverkare.

För Pinnacle Ridge tar AMD ett steg ned ytterligare när det kommer till tillverkningsteknik, till 12 nanometer. Detta ska möjliggöra både högre klockfrekvenser och bättre energieffektivitet, men väntas i övrigt ha samma specifikationer med två CCX-kluster för totalt 8 kärnor "Zen+" och 16 trådar, totalt 16 MB L3-cacheminne och två minneskanaler med DDR4-stöd.

Tillsammans med de nya processorerna lanseras även styrkretsar i 400-serien, där X470 och B450 blir först ut. Exakt vilka nyheter dessa introducerar är i dagsläget okänt, men enligt tidigare uppgifter kommer de bland annat med högre hastigheter för de PCI Express 3.0-banor som används för NVMe-baserade SSD-enheter och liknande.

Det är sedan tidigare känt att de nya processorerna blir kompatibla med nuvarande AM4-moderkort, där allt som krävs är en BIOS-uppdatering från tillverkare. Huruvida moderkorten med 400-seriens styrkretsar blir kompatibla med dagens Ryzen-processorer är ännu okänt.

Källa: Techpowerup