Bildtekniken HDR, eller High Dynamic Range, har på senare tid blivit allt mer vanligt bland såväl datorskärmar som TV-apparater. Exakt hur denna fungerar är dock inte helt tydligt och trots att tillverkare anger att produkten är kompatibel med HDR är det inte alltid så är fallet, där Dells S2718D är ett exempel på detta.

För att göra detta lättare för konsumenter introducerar nu branschorganisationen VESA en ny certifiering de kallar för DisplayHDR, vilken ska användas för att göra det tydligare exakt vad skärmen klarar av och har utvecklats i samarbete med företag såsom AMD, Intel, Nvidia och Microsoft.

Denna innefattar tre olika nivåer – Display HDR 400, 600 och 1 000. Den förstnämnda är grundnivån och innebär bland annat att produkten har 8-bitars bildbearbetning, global dimming, en maximal luminans på 400 cd/m² och att den täcker minst 95 procent av färgrymden BT.709. Enligt VESA är det endast 15 procent av modellerna på marknaden som når upp till detta idag.

För DisplayHDR 600 ökas bland annat kravet för luminans till 600 cd/m² och att skärmen ska täcka 99 procent av färgrymden BT.709 och 90 procent av DCI-P3, samt 10-bitars bildbearbetning.

Certifieringen ställer också krav på hur snabbt panelen går från svart till vitt och local dimming, för att ge bättre upplevelse i film och spel. Enligt VESA kommer DisplayHDR 600 användas på skärmar för professionella bärbara datorer och vanliga datorskärmar i det dyrare segmentet.

Toppsegmentet av skärmar representeras av Display HDR 1 000 ökar kravet för luminans ytterligare till 1 000 cd/m², vilket är mer än tre gånger så högt som för de flesta modeller på marknaden idag. I övrigt skiljer den sig inte mycket från Display HDR 600, med 10-bitars bildbearbetning och samma krav på färgrymd.

Tillverkare har fått tillgång till testutrustning redan nu och och VESA meddelar att många satsar på att visa skärmar med certifieringen under CES 2018. Produkter väntas sedan rullas ut på marknaden under första kvartalet 2018.