Virtuell verklighet var länge en av de starkaste trenderna inom teknikvärlden, där Oculus var en av de första ut på marknaden. De följdes kort därefter upp av andra aktörer som ville slå sig in i segmentet, bland annat HTC med Vive och Sony med Playstation VR. Tekniken är dock fortfarande i sin linda och lider av vissa problem, som relativt låg upplösning och litet synfält.

Detta är något tillverkaren Pimax hoppas kunna åtgärda i och med sitt nya VR-headset med samma namn, vilket nu lanserats via en kampanj på Kickstarter. Det som skiljer Pimax från konkurrenterna är upplösningen på 3 840 × 2 160 pixlar per öga, något som enligt dem själva innebär en total upplösning på 8K.

Nämnvärt är att Pimax modell har en upplösning på 4K UHD per öga och inte 8K, då det sistnämnda rent tekniskt innebär en fyrdubbling av antalet pixlar. Förutom detta har VR-headsetet även ett synfält (eng. field of view) på 200 grader, jämfört med exempelvis HTC Vive där samma siffra ligger på 110 grader.

Pimax planerar att börja leverera 8K-modellen till Kickstarter-kunder i januari 2018, tillsammans med den billigare 5K-modellen. Den förstnämnda kostar 799 USD, motsvarande cirka 8 000 kronor, och kommer med två rörelsekontroller samt två basstationer medan den billigare kostar cirka 7 000 kronor för samma uppsättning.