På senare tid har rapporterna om ökade priser på olika typer av minnen avlöst varandra, där såväl primärminne som grafikminne blivit allt dyrare. Detta på grund av sämre tillgång, då produktionen blivit mer fokuserad på exempelvis smarta telefoner.

Enligt Digitimes håller denna trend i sig under den resterande delen av året. För tillverkare som Samsung och SK Hynix har priset på flashminne och SSD-enheter ökat med upp till 20 procent, vilket är en konsekvens av att tillgången på flashminnen inte kan möta efterfrågan.

Utöver dessa har även Toshiba och Micron meddelat att de inte kommer kunna tillhandahålla flashminnen i några större volymer under tredje och fjärde kvartalet 2017. Detta tros innebära att priserna på SSD-enheter kommer fortsätta stiga för att stabiliseras först under nästa år.

När det kommer till primärminnen har den begränsade tillgången på dessa gjort att priserna gått upp relativt drastiskt, där de nu ligger på runt 90 kronor per gigabyte. Detta innebär att ett minnespaket om 2 × 4 GB idag kostar lika mycket som ett paket med 2 × 8 GB gjorde för cirka ett år sedan.