Processorjätten Intel har historiskt haft ett välförtjänt rykte om att ligga i framkant sett till nya tillverkningstekniker och att leverera i tid, eller åtminstone med endast smärre förseningar. I takt med att industrin börjat närma sig gränsen för vad som är möjligt med konventionell tillverkning har det blivit ändring på den saken.

Traditionellt har Intel använt en tillverkningsteknik för två generationer och sedan gått över till en mer avancerad. Dessa ska i teorin leverera högre transistortäthet och därmed även billigare tillverkning, men också högre energieffektivitet och bättre prestanda (klockfrekvenser).

Intel: "Moores lag lever och frodas hos oss"

Svårigheter vid övergången till 14 nanometer gjorde dock att Intel tvingades blåsa nytt liv i 22 nanometer med en uppfräschning av Haswell – Haswell Refresh – som blev den tredje processorfamiljen på tekniken. Därefter kom slutligen Broadwell i september år 2014 på 14 nanometer, som även använts för Skylake, Kaby Lake och i oktober även för Coffee Lake.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att Intel blir kvar på 14 nanometer längre än väntat. Enligt rapporten senareläggs arkitekturen Cannon Lake, som blir först ut på 10 nanometer, till slutet av år 2018. Det här är tredje gången familjen försenas, den första var från slutet av år 2017 till början av 2018 och den andra till mitten av 2018.

Senareläggningen uppges ha stor inverkan på Intels partner, som är i full gång med att revidera sina ursprungliga planer inom främst bärbara datorer. Flera ska överväga att hoppa över Cannon Lake och istället vänta på uppföljaren Ice Lake, som istället för en krympning blir en ny arkitektur på 10 nanometer.