Nätta Mini ITX-system i all ära, ibland räcker det inte till för datorbyggare som vill ha ett riktigt kompakt system. I dessa fall finns ingen etablerad standard för entusiaster att vända sig till, utan istället får tillverkare kliva in med skräddarsydda system. Historiskt sett har dock spelinriktade datorer varit sällsynta i segmentet.

Nu introducerar chassitillverkaren Shuttle modellen X1, en speldator i storleksklass mini, där toppmodellen utrustats med bland annat en i7-7700HQ med fyra kärnor och åtta trådar i 3,8 GHz samt ett GTX 1060 3 GB MXM med fullgoda 1 280 Cuda-kärnor. Vidare är enheten bestyckad med en 256 GB M.2 SSD-enhet och 16 GB DDR4-minne. Det inkluderade operativsystemet är Windows 10 Home.

I anslutningsväg finns två USB 3.0 i framkant, flankerat av en SD-kortläsare. På modellens baksida återfinns en Displaypart och tre HDMI-uttag, en USB 3.0 Type-C, två USB 2.0 samt två USB 3.0. För uppkoppling mot nätverk finns en Ethernet-port specificerad till 1 Gbit, och ett trådlöst nätverkskort från Intel som erbjuder både AC Wi-Fi samt Bluetooth.

Målet med datorn är att få in så hög prestanda som möjligt på en så liten volym som det bara går. Både grafikkrets och processor är därför plockade ur det mobila segmentet, med en TDP om 80 watt respektive 45 watt. De exakta måtten är inte avslöjade, men Shuttle uppger att datorn inte ska vara högre än en läskburk.

Shuttle X1 är tillgänglig för försäljning i USA nu på företagets webbplats, till ett rekommenderat pris om 1 709 dollar, motsvarande 17 300 kronor inklusive moms. Pris och tillgänglighet för den svenska marknaden är fortfarande okänt.

Källa: Anandtech