Maj år 2016 lanserade Nvidia grafikkorten Geforce GTX 1080 och GTX 1070, vilka blev utan konkurrens då AMD valde att lägga allt krut på mellanklassen med Polaris. Det här blev det ändring på med Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56, som tar upp kampen om den i Sverige storsäljande prestandaklassen.

Sett till enbart prestanda lyckas AMD med målet att leverera alternativ till Nvidias populära duo, men det råder oklarheter runt såväl prissättning som tillgänglighet. Medan Radeon RX Vega 64 fanns tillgänglig på lanseringsdagen handlade det om mycket låga volymer.

SweClockers test av Radeon RX Vega 64 och RX Vega 56

Nu kan SweClockers rapportera att Radeon RX Vega 64 är en global bristvara, något som inte tillskrivs hög försäljning på lanseringsdagen. I Europa valde AMD att endast samarbeta med 10 återförsäljare där alla endast fick in begränsat med enheter. I Norden och Sverige är Komplett exklusiv lanseringspartner.

I samtal med europeiska branschkollegor vittnar flera om att Radeon RX Vega 64 helt uteblev för försäljning i deras respektive länder, och att det inte väntas komma in i lager förrän om en till två veckor. Situationen ska vara liknande i övriga delar av världen, där AMD utöver Europa arbetar med endast 17 andra återförsäljare.

Förutom skriande brist är det ännu svårt att bekräfta var AMD:s nya modeller landar prismässigt. Hos Komplett finns referensmodeller av Radeon RX Vega 64, signerade Sapphire och MSI, för 5 090 kronor inklusive moms, vilket stämmer väl överens med dess rekommenderade pris på 499 USD och 499 Euro.

Det finns dock saker som talar för att det handlar om tillfälligt rabatterade priser. Komplett har tidigare samarbetat med AMD för att pressa priset på enstaka modeller, vilket tros vara fallet även denna gång. I Storbritannien sålde de första exemplaren av Radeon RX Vega 64 slut för sitt 449 pund för att sedan listas för som lägst 549 pund, motsvarande 5 800 kronor.

Något som gör det ännu svårare att pricka var priset i slutändan landar i Sverige är att AMD inte delger någon information till andra återförsäljare än Komplett. Däremot förutspås priser runt eller över 5 500 kronor, något som baseras på det rekommenderade priset 499 USD/499 Euro.

Partnertillverkares modeller i september

I SweClockers test av Radeon RX Vega 64 konstaterades att grafikkortet i sig var en illa utförd historia, där kylaren har svårt att tygla den strömtörstiga kretsen redan innan överklockning kom på tal. Redaktionen valde därför att avråda från AMD:s referensdesign och invänta partnertillverkas varianter.

I dagsläget väntas skräddarsydda grafikkort från partner hitta ut i butik om fyra till sex veckor, i mitten av september. När partnertillverkare släpper sina varianter av RX Vega 56 är ännu inte känt, men först ska det lanseras i referensutförande där det beräknade datumet är 28 augusti.