Det har på senare tid inkommit flera rapporter om att PC-försäljningen minskar, där en av anledningarna uppges vara brist på komponenter. Den nedgående trenden har hållit i sig de senaste åren, men enligt analysfirman IDC väntas detta stabiliseras framöver.

För att motverka denna trend har nu tillverkare av bärbara datorer börjat ta till olika metoder, rapporterar Digitimes. De tillverkare som nämns i sammanhanget är Lenovo, HP och Apple, där de två förstnämnda börjat justera priserna för att få upp försäljningen. Detta har dock i sin tur resulterat i sämre resultat rent ekonomiskt, trots att försäljningen ökat.

För Lenovo innebar detta en ökning med en procent, samtidigt som inkomsterna ökat med 4,9 procent jämfört med året innan. Sett till intäkter minskade dock dessa med 4,7 procent jämfört med med motsvarande period 2016.

Apple använder dock en annan strategi och fokuserar istället på att introducera nya modeller av sina Macbook och Macbook Pro-datorer, där de utrustas med nya funktioner och hårdvara och kan därmed säljas till ett högre pris. Enligt tidigare uppgifter har Apples strategi varit framgångsrik, där försäljning i asiatiska länder nått rekordhöga nivåer tack vare nya modeller i Macbook- och Imac-serierna.