Under de senaste månaderna har intresset för mining av kryptovalutor med hjälp av grafikprocessorer ökat enormt. Detta har medfört att butikslager världen över har tömts på grafikkort från AMD, då de har lämpat sig mycket bra för ändamålet. På kort sikt ger det en skjuts till företagets ekonomi, men på lång sikt befaras det att kunderna i fråga inte lockas in i deras ekosystem av tillhörande produkter.

Nu talar uppgifter från två olika källor om att företagets nya arkitektur Vega kommer att fortsätta den trenden, då prestandan för mining uppges bli riktigt hög. Det är OCUK-representanten "Gibbo" och en källa till Videocardz, som båda uppger att flaggskeppet Radeon RX Vega 64 åtminstone dubblerar prestandan sedd hos Vega Frontier Edition, från cirka 30 Megahash i sekunden (MH/s) till 60–100 MH/s.

Ökningen ska enligt utsago härstamma från den senaste drivrutinen för kortet, som utöver optimeringar för spel indirekt ökade hastigheten för mining. Om det stämmer skulle det bland annat kunna förklara varför AMD skjutit fram lanseringen av arkitekturen i syfte att försäkra god tillgång från dag ett.

► Allt om #AMD Radeon RX Vega

AMD Radeon RX Vega 56 och RX Vega 64 väntas landa i butikerna den 14:e augusti. De angivna priserna uppgår till 399 samt 499 USD, mostsvarande cirka 4 100 respektive 5 000 kronor inklusive moms.