Inriktad mot mångsysslaren

AMD kategoriserar Ryzen Threadripper som högpresterande processorer för det övre entusiastsegmentet (HEDT), där Intel sedan tidigare representerats av Core i7-processorer i Extreme-familjen och numera även motsvarande Core i9-serie. Gemensamt för dessa är att de är utrustade med fler kärnor som kan hantera fler trådar än vad moderna spel kan utnyttja.

AMD lyfter inte heller fram Ryzen Threadripper som processorer för den som vill bygga en dedikerad spelmaskin. I samtal med SweClockers har bolagets representanter till och med konstaterat att den som primärt söker en spelmaskin gör en bättre investering i Ryzen 7, eller den enklare Ryzen Threadripper 1900X som delar mycket med just Ryzen 7 1800X.

TR_massive_IO.jpg
TR_målgrupper.jpg
TR_PCIe_scenarios.jpg
TR_PCIe_scenarios_gaming.jpg
TR_PCIe_scenarios_RadeonPro.jpg

Det Ryzen Threadripper 1900X tillför jämfört med Ryzen 7-familjen är primärt stöd för fler PCI Express 3.0, vilket ökar dess kapacitet för anslutna insticksmoduler och gör den därmed bättre lämpad för den som låter systemet utföra flera arbetsuppgifter samtidigt. Detta är överlag detta som är målgruppen för Ryzen Threadripper-processorerna, den som vill utföra flera saker samtidigt.

AMD illustrerar själva detta genom ett antal scenarion där Ryzen Threadrippers många kärnor, trådar och PCI Express-kanaler kommer till nytta. Dessa innefattar bland annat "streamers" som har dubbla M.2-lagringsenheter anslutna över PCI Express 3.0 x4, ett grafikkort för spelande anslutet över PCI Express 3.0 x16 samt ett inspelningskort för video och ett rejält ljudkort anslutna via PCI Express 3.0 x4.

TR_multitasking.jpg
Scenario_ex1.jpg
Scenario_ex2.jpg
Scenario_ex3.jpg

Ett annat exempel är en extrem speldator där dubbla NVMe-enheter används som spelbibliotek respektive målenhet för lagrade videoströmmar, samt en NVMe-enhet för operativsystem och mjukvara. Detta kompletteras av dubbla grafikkort över PCI Express 3.0 x16 för 4K-spelande och dubbla mekaniska lagringsenheter i RAID-konfiguration anslutna över SATA 6,0 Gbps för långtidslagring.

Exemplen är flera, men kontentan är att Ryzen Threadripper har tillräckligt med kärnor, trådar och PCI Express-banor för att kunna täcka en rad olika samtidiga arbetsuppgifter, oavsett vilka dessa må vara. Upp till sju samtidiga PCI Express-enheter kan anslutas och det är upp till användaren hur denna kapacitet utnyttjas.

Detta jämförs med de processorer i Intels Skylake-X, där nuvarande toppmodell Core i9-7900X håller sig till 10 kärnor, 20 trådar och 44 PCI Express 3.0. Det kommande flaggskeppet Core i9-7980XE går om Ryzen Threadripper sett till antalet kärnor och trådar – men också pris – dock är antalet PCI Express 3.0 fortsatt 44 stycken.

Kompatibilitetsläget Game Mode

Att spelen som kan utnyttja många trådar tillhör en minoritet är ingen hemlighet, men det finns även äldre spel som kan fungera dåligt eller rentav kraschar om de körs på en tungt flertrådad processor. AMD har själva identifierat en handfull sådana, och även om det inte kan anses vara ett stort problem erbjuds en lösning för detta och andra flertrådade bekymmer i form av Legacy Compatibility Mode.

Legacy Compatibility Mode är helt enkelt ett läge som kan aktiveras i mjukvaran Ryzen Master, där hälften av de tillgängliga processorkärnorna stängs av. Det representeras av en flik vid namn Game Mode i mjukvaran och kräver en omstart av systemet innan ändringarna träder i kraft. Normalläget med alla kärnor och trådar aktiva representeras av fliken Creator Mode.

threadripper_legacy.png
Gamemode_results.jpg
Gamemode_XFR.jpg
TR_profiler.jpg
Speloptimeringar.jpg
TR_gaming.jpg

Med Legacy Compatibility Mode aktiverat minskas mängden kärnor och trådar med hälften, vilket innebär att en Ryzen Threadripper 1950X får tillgång till 8 kärnor och 16 trådar, för Ryzen Threadripper 1920X blir det 6 kärnor och 12 trådar och för Ryzen Threadripper 1900X blir det 4 kärnor och 8 trådar. Detta är inte samma sak som att stänga av flertrådning (SMT) i BIOS.

Utöver halveringen i trådar och kärnor växlar detta läge även över minnesåtkomsten till lokalt läge (NUMA), vilket alltså ger snabbare minnesåtkomst men lägre bandbredd. Standardläget Creator Mode låser med andra ord upp samtliga kärnor och trådar, och växlar över till distribuerad minnesåtkomst (UMA) som ger bättre bandbredd men högre latensnivåer.

När Legacy Compatibility Mode är aktiverat aktiveras två kärnor per CCX-kluster, vilket innebär att processorn kan behålla fyra minneskanalers åtkomst till minnet, vilket inte hade varit möjligt om exempelvis endast en Zeppelin-krets eller ett CCX-kluster per krets hade använts.