Dagens Zen-processorer i form av Ryzen, Epyc och Threadripper består i grunden av samma krets. Kretsen kallas Zeppelin, och är utrustad med två CCX-kluster för totalt åtta kärnor. För processorer med fler än åtta kärnor monteras flera Zeppelin-kretsar på ett substrat, där kommunikationen sker via AMD:s Infinity Fabric.

I AMD Epyc med upp till 32 kärnor används fyra kretsar, där vissa kärnor inaktiverats i de enklare modellerna. Threadripper spekulerades använda två, då serien ska leverera 16 respektive 12 kärnor för modellerna 1950X respektive 1920X.

Nu har överklockaren Der8auer lyckats lägga vantarna på en Ryzen Threadripper, varpå överklockning och så kallad delidding står på menyn. Under själva proceduren visar det sig att Threadripper är utrustad med fyra istället för två kretsar. Detta ska i teorin möjliggöra upp till 32 kärnor på Threadripper, då åtta CCX-kluster rent fysiskt är närvarande på kretsen.

Der8auer fick dock vid kommunikation med AMD reda på att två av kretsarna är inaktiverade, där resterande två uppgavs stå för hela arbetsbördan. Huruvida tre eller fyra aktiverade kretsar för 24 respektive 32 kärnor kan komma att bli aktuellt i framtiden är ännu okänt.

AMD Ryzen Threadripper släpps den 10 augusti till rekommenderade priser om 10 500 kronor för toppmodellen 1950X med 16 kärnor, och 8 300 kronor för tolvkärniga 1920X.

Uppdatering

Der8auer har plockat ned den ursprungliga videon på begäran av AMD. Han förklarar varför i ett nytt videoklipp infogat nedan.

Läs mer: