USB Type-C och dess relaterade standarder och specifikationer är något av en snårskog. Dels är det ett fysiskt gränssnitt, och detta gränssnitt kan sedan användas tillsammans med en rad olika kommunikationsformer med stöd för olika funktioner och hastigheter. Nu breddas snårskogen till ytterligare en specifikation i form av USB 3.2 rapporterar Businesswire.

USB Type-C är det fysiska gränssnittet för USB-kontakter, och ett antal olika tekniker kan sedan användas för att kommunicera över detta gränssnitt. USB är en standard för datakommunikation som stöds, och enheter som utrustats med kretsar för Thunderbolt 3 kan även överföra bland annat ljud och bild via HDMI och Displayport utöver USB-stödet.

I dagsläget är USB-standarden uppe i USB 3.1 Gen 2 och denna version erbjuder bland annat överföringshastigheter om 10 Gbps. USB 3.0 Promoter Group – en grupp som utgörs av bland annat Apple, Microsoft och HP – presenterar nu nästa version av standarden. USB 3.2 har som målsättning att dubblera den maximala bandbredden till 20 Gbps.

Specifikationer över generationer

Generation

Hastighet

Port-typ

USB 3.1 Gen 1

5 Gbps (0,625 GB/s)

USB Type-A/Type-C

USB 3.1 Gen 2

10 Gbps (1,25 GB/s)

USB Type-A/Type-C

USB 3.2

20 Gbps (2,5 GB/s)

USB Type-A/Type-C

Thunderbolt

10 Gbps (1,25 GB/s)

Mini-Displayport

Thunderbolt 2

20 Gbps (2,5 GB/s)

Mini-Displayport

Thunderbolt 3

40 Gbps (5 GB/s)

USB Type-C

Gruppen lyfter dock fram att detta än så länge är en målsättning och inte en fastställd kapacitet. Standarden ska dessutom stöda flera simultana kommunikationskanaler, och ska vara kompatibel med tidigare versioner av USB-standarden. Det ska göra det möjligt att exempelvis köra två samtidiga oberoende överföringar i hastigheter om 5 Gbps eller 10 Gbps.

Äldre enheter som ansluts till en USB 3.2-utrustad enhet ska också kunna få förbättrad bandbredd om 2 Gbps med befintliga USB 3.0-kablar. USB 3.2 kommer dock inte fastställas i en slutgiltig version förrän senare i år, så konsumentprodukter med stöd för standarden lär sannolikt dröja till 2018. Fler nyheter om USB 3.2 väntas presenteras under USB Developer Days i september.

Läs mer: