Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

amd-ryzen-3-10.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med samtliga processorer i samma klockfrekvens hamnar Ryzen 3 1300X inte helt oväntat runt samma nivå som övriga Ryzen-modeller med en tråd. När samtliga trådar släpps lös hamnar Ryzen 3 1300X i den nedre delen av listan, där bristen på flertrådstekniken SMT gör ett tydligt avtryck ställt mot resterande Ryzen-modeller.

När det kommer till bildexportering håller Ryzen 3 1300X fortfarande hög nivå, trots lägre klockfrekvens. Zen-arkitekturen visar återigen styrka när det kommer till produktivitet. Konkurrenten Core i3-7350K blir inget mindre än utklassad av Ryzen 3 1300X när det kommer till bildexportering.

Vidare till speltiteln Battlefield 1 så omringas Ryzen 3 1300X av andra fyrkärniga processorer med detaljnivån i den lägre inställningen. Gemensamt för båda upplösningarna är en ledning för Ryzen 3 1300X ställt mot Core i3-7350K.

Sist ut är Witcher 3 som fortsätter att sätta press på processorerna, där både Ryzen 3 1300X och Core i3-7350K delar position i båda upplösningarna. Ryzen 3 håller relativt bra nivå mot konkurrenterna vid samma klockfrekvens, men har svårt att hålla ledningen när frekvenserna dras upp.

Information: AMD Ryzen 3 1200 vill av oklar anledning inte fungera i SweClockers testkonfiguration vid klockfrekvens lägre än 3,0 GHz – systemet startar inte. Då det i grund och botten handlar om samma egenskaper som Ryzen 3 1300X bör siffrorna dock vara identiska.