I polisens arbete mot kriminalitet utgör den digitala världen en allt större arena. Det innebär att polisen bland annat måste ta sig an en vitt utbredd kryptering av data, som ökat lavinartat under de senaste åren och försvårar polisens arbete avsevärt enligt regerings utredare Petra Lundh.

Kryptering är ett jätteproblem. Experter från de brottsbekämpande myndigheterna ger en samstämmig bild: I storleksordningen 90 procent av den elektroniska kommunikationen går i dag att kryptera jämfört med 30 procent för några år sedan.

Nu kommer därför regeringens utredare att lämna fram ett lagförslag i höst, som ämnar tillåta polisen att ta till en metod kallad "hemlig avläsning" av misstänktas datorer. Den formen av avläsning som föreslås är via trojaner som planteras på misstänktas elektroniska enheter, för att på distans skicka information till polisen innan den krypteras.

Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder höjer dock ett varningens finger mot lagförslaget. Hon menar på att eventuella säkerhetshål i program både kan beställas och undanhållas från allmänheten av myndigheter, vilket äventyrar säkerheten för oskyldiga användare av programmen.

Det finns inga garantier att bakdörrar bara utnyttjas för att jaga terrorister. Det är lätt att de börjar användas för annat. Det är ett sluttande plan.

Regeringens utredare Petra Lundh säger dock att de påpekade integritets- och säkerhetsaspekterna kommer att tas hänsyn till vid utredningen. Utredningen ska överlämnas till regeringen den 13 november med ett tillhörande lagförslag oavsett vilka slutsatser som dras.

Källa: Dagens Nyheter.