Det senaste året har ett flertal tillverkare börjat haka på VR-trenden, där tillverkaren Oculus var en av de första. Tekniken är dock fortfarande i ett tidigt stadie och många förutspår att nästa naturliga utveckling är att göra VR-headseten trådlösa, något som både Oculus och konkurrenten HTC visat upp prototyper för.

Enligt nya uppgifter från Bloomberg är Oculus i full gång med utvecklingen av ett trådlöst VR-headset, vilket väntas avtäckas senare under året. Modellen går än så länge under arbetsnamnet "Pacific" och beskrivs som en mer kompakt version av Rift och ska vara lättare än Samsungs Gear VR. Tanken är att enheten ska vara portabel, för att exempelvis kunna användas för att kolla på film under resor.

Den nya modellen ska tillverkas av kinesiska Xiaomi och kommer vara en fristående enhet som inte behöva kopplas till en dator eller telefon. Modellen kommer med en mobil krets från Qualcomm och till skillnad från den nuvarande Rift-modellen kommer inte "Pacific" ha möjlighet att läsa av spelarens position i rummet, något som istället implementeras i en framtida version.

Oculus trådlösa VR-headset väntas lanseras någon gång under 2018 till ett pris på 200 USD, motsvarande cirka 2 100 kronor inklusive moms.