Utvecklingen på processormarknaden har gått snabbt de senaste årtionden och processorerna har blivit så pass snabba att hämtning av data från systemets minne har blivit en tydlig flaskhals. Därför har cacheminnet blivit en viktig del av dessa, då det används för att spara viss data och göra denna mer lättåtkomlig vid användning.

Detta har har dock en stor nackdel i att det hanterar flera typer av data samtidigt i olika nivåer, något som i sig kan innebära en flaskhals. Nu har forskare på universitet MIT tagit fram en lösning på detta som de kallar för Jenga, ett nytt cacheminnessystem som ändrar om sin struktur beroende på vilken applikation som körs.

Denna typ av minne räknar själv ut vilken typ av hierarki som är optimal för minsta möjliga åtkomsttid. Fördelarna uppges vara stora, där en simulerad processor med 36 kärnor presterade upp till 30 procent snabbare och minskade strömförbrukningen med mellan 30 och 85 procent

Nämnvärt är att det än så länge handlar om en simulation och huruvida det faktiskt resulterar i något konkret, såsom en produkt eller ny teknik, är i dagsläget okänt.