Under förra månaden dömdes sökmotorjätten Google till rekordböter på motsvarande 23,5 miljarder kronor av EU. Detta då företaget ansågs ha utnyttjat sin dominanta position på marknaden och manipulera sökresultat för att ge sina egna produkter och tjänster fördelar.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Google riskerar att bötfällas ännu en gång och denna gång med ett högre belopp. Anledningen är att flera konkurrenter klagat på att Google begränsar tillgången till Google Play för tillverkare som inte också förinstallerar Googles sökmotor och Chrome, något som det även rapporterats om under förra året.

Google ska också ha förbjudit tillverkare att tillverka enheter som kör modifierade eller nedskalade versioner av Android, något som de fått kritik för. Enligt Reuters kan en dom till Googles nackdel få stora konsekvenser för bolaget, då det skulle innebära att telefontillverkare själva kan välja om de vill inkludera Google-tjänster såsom Google Play eller inte.

EU har tillsatt en panel av experter som ska ge ett andra utlåtande kring domen, men huruvida arbetet med detta påbörjats är i dagsläget okänt. En dom i målet väntas komma mot slutet av året.